Intel Z68 Express ennakkokatsaus: SSD Caching ja Quick Sync

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

LucidLogix Virtu uudelleentarkastelussa



LucidLogixin Virtu mahdollistaa Intelin QuickSync-tekniikan hyödyntämisen ja erillisen näytönohjaimen käytön samaan aikaan. Suurin ongelmani toteutuksen suhteen oli se, että Virtun käyttäminen vaati näytön liittämistä kuitenkin Intelin HD Graphics -ohjaimen liittimiin. Käytännössä siitä seurasi muutamia ongelmia:
  1. HD Graphics tukee vain yksilinkkistä DVI-liitäntää, eli jouduin sanomaan hyvästit 30" testinäytölleni.
  2. Erillisen näytönohjaimen "virtualisointi" tarkoittaa yhteensopivuusongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan yhteensopivien sovellusten listaa
  3. Myös suorituskyky kärsii kohtalaisen paljon. LucidLogixin toteutuksessa niitä yritettiin poistaa mahdollisimman paljon, mutta testeissä paljastui silti useita tilanteita, joissa suorituskyky tipahti huomattavasti.

Lucidlogixin julkaisema uusin versio 1.0.105 korjaa useita ohjelman hankalimmista ongelmista. Uuden version myötä on mahdollista käyttää erillistä näytönohjainta pääasiallisena ohjaimena ja virtualisoida HD Graphics -ohjaimen toiminta. Yhteensopivien pelien sijaan Virtun asetuksissa on nyt listattuna yhteensopivat mediasovellukset ja koska lista on huomattavasti lyhyempi, myös potentiaaliset yhteensopivuusongelmat vähenevät. Nyt listalla ovat MediaEspresso ja MediaConverter, mikä on kohtalaisen hyvä tilanne.



Tämä on huomattava parannus entiseen verrattuna. Suurimman osan ajasta Z68-pohjaista alustaa voidaan käyttää samaan tapaan kuin P67-kokoonpanoa. Näyttö voidaan siis liittää minkä tahansa näytönohjaimen liitäntään ilman huolia yhteensopivuusongelmista pelien tapauksessa. Elokuvien transkoodaus mobiililaitteille on edelleen mahdollista Quick Syncin kautta. Suorituskyky ei ole edelleenkään natiivin toteutuksen tasolla, mutta kuitenkin erittäin lähellä, kuten mittaustulokset näyttävät.



Lucidlogix aikoo tarjota erilaisia Virtu-lisensseja emolevyvalmistajille, millä ei kuitenkaan ole juuri merkitystä käyttäjän kannalta pientä hintaeroa lukuun ottamatta. Käytännössä Virtu-lisenssi SLI- tai CrossFire-tekniikkaa tukevalle emolevylle maksaa valmistajalle enemmän verrattuna vain yhtä näytönohjainta tukevaan emolevyyn. Sopii toivoa, että emolevyvalmistajat pitäytyvät tässä jaossa sen sijaan, että kustannuksia säästääkseen yhdistävät esimerkiksi yksikorttipaikkaiselle emolevylle tarkoitetun ohjelman useamman korttipaikan emolevyyn.

Kommentoi artikkelia