Kevät 2010 SSD-levykooste, osa 2
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Crucial RealSSD C300 (256 GB, SATA 6Gb/s)
Crucial tarjosi M225-levynsä testattavaksi jo muutama kuukausi sitten ja se käsiteltiinkin tämän koosteen ensimmäisessä osassa. Kyseinen asema perustui Indilinxin Barefoot-ohjaimeen. Crucial kuitenkin halusi olla ensimmäinen 6 Gb/s saavuttava SSD-valmistaja, joten uudempi levy perustuu eri ohjaimeen ja liitäntään.
Potentiaali
Koska Crucial on osa Micronia, sillä on huomattava etulyöntiasema muihin SSD-valmistajiin nähden. Yhtiö voi käyttää itse valmistamaansa MLC-flashmuistia SSD-tuotteissaan. Myös Samsung ja Toshiba valmistavat omat muistinsa ja Intel saa NAND-muistinsa IM FLash Technologiesilta, jonka se omistaa yhdessä Micronin kanssa. Muut valmistajat ovat riippuvaisia kolmannen osapuolen komponenteista muistien, ohjainten ja jopa koko levyjen suhteen.
Huolimatta SATA 6 Gb/s -liitännän mukaanan tuomista parannuksista, levyn muut merkitykselliset tiedot kuullostavat tutuilta. Levy sisältää TRIM-tuen, sillä on laaja toimintalämpötila, matala lepotilan virrankulutus, kolmen vuoden takuu ja vaikuttavan oloiset suorituskykylukemat, erityisesti kokonaislukunopeuden osalta. Crucialin mukaan levy kykenee jopa 350 MB/s nopeuksiin.
RealSSD C300 on epäilemättä ensimmäinen SSD-levy, joka saavuttaa 300 MB/s rajapyykin. Testeissä saavutimme parhaimmillaan 308 MB/s nopeuden ja vähimmäislukunopeuskin oli 293 MB/s. Tästä näkökulmasta katsottuna kilpailijoiden tuotteet tuntuvat hieman vanhentuneilta. Yhtä vaikuttavia tuloksia nähtiin kaikissa I/O-suorituskykyä mittavissa testeissämme, mukaanlukien 4K:n satunnais luku- ja kirjoitustestit. RealSSD C300 on vahvoilla myös monissa PCMark Vantagen testeissä.
.... ja ongelmat.
Ikävä kyllä aseman kirjoitusnopeuden kokonaissuorituskyky vaihtelee epäjohdonmukaisesti ja samaa on havaittavissa muutamissa PCMark Vantagen rutiineissa. Tämä aiheuttaa satunnaisesti erittäin hitaita kirjoitusnopeuksia. Vaikka asema pystyy parhaimmillaan lähes 200 MB/s kirjoitusnopeuteen, hitaimmillaan nopeudet olivat vain 12 MB/s. Koska suorituskyky palautui aseman täydellisellä formatoinnilla, ongelmien aiheuttaja on luultavasti Windows 7:n TRIM-tuki. Ongelmat saatavat johtua myös firmwaresta, mutta ne saattavat olla yhteydessä myös Marvellin ohjaimeen. Jos ohjain ei kykene lähettämään TRIM-komentoja, kirjoitusnopeus hidastuu jatkuvasti.
Olemme olleet yhteydessä Cruciaalin näihin ongelmiin liittyen jo maaliskuusta lähtien ja itseasiassa viivyttäneet koosteen tekemistä, jotta Crucial saisi päivitettyä firmwaren. Toivottavasti tulevat versiot korjaavat ongelman ja säilyttävät erinomaisen suorituskyvyn, johon asema parhaimmillaan kykenee. Crucialin ja Lexar Median tiedottaja Kelly Sasso kertoi, että korjausten toteutus on osoittautunut enemmän aikaa vieväksi kuin odotettiin. Olemassaolevista ongelmista huolimatta, levyllä on potentiaalia vaikka mihin. Emme vain suosittele sen ostamista tällä hetkellä.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään