Kevät 2010 SSD-levykooste, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Western Digital SiliconEdge Blue (256GB)



Viimeinkin Western Digital on lähtenyt mukaan SSD-levyjen markkinoille. WD on ollut mekaanisten levyjen puolella erittäin suosittu johtuen suuren kapasiteetin ja -nopeuden levyistään, hyvänä esimerkkinä äskettäin julkaistu VelociRaptor. Ensimmäinen SSD-tuote ei ole erityisen häikäisevä suorituskyvyltään, mutta sen 256 gigatavun tallennuskapasiteetti on kohtalaisen hyvä. Tarjolla on myös 64 ja 128 gigatavun mallit. Tämä on ensimmäinen kuluttajaluokan tuote, joka syntyi WD:n ostettua Silicon Systemsin.

Jo SiliconEdge Blue nimi viittaa siihen, että levyä ei ole rakennettu suurinta mahdollista suorituskykyä silmälläpitäen. Sen sijaan WD on panostanut kolmeen osa-alueeseen: luotettavuuteen, kohtuulliseen suorituskykyyn sekä iskun- ja tärinänkestävyyteen. Vaikka kovankin kohtelun sietäminen on ollut tavoitteena useimmille SSD-valmistajille jo aiemmin, WD painottaa luotettavuutta ja datan turvaamista uudessa Functional Integrity Testing (FIT) -laboratoriossaan, jonka tehtävänä on varmistaa maksimaalinen yhteensopivuus ja datan säilyvyys.

Seuraavaksi varsinaisiin testeihin. Kuten olettaa saattoi, SiliconEdge Blue ei ole mikään pikajuoksija muihin SSD-levyihin verrattuna. Sen 215 MB/s kaistanleveys on matalahko verrattuna esimerkiksi Crucialin RealSSD C300 -levyyn. Lisäksi testeissä havaittiin, että tiiviissä käytössä kirjoitusnopeudet laskevat ajan kuluessa. Siltikin SiliconEdge Blue päihittää mekaaniset levyt kaikissa olosuhteissa.

I/O-testeissä havaitsimme lisää epäkohtia suorituskyvyssä, mutta kohtuuden nimissä on syytä muistaa, ettei WD edes yritä väittää aseman pystyvän ilmiömäisiin suorituksiin. Vaikka WD ei suostunut paljastamaan aseman käyttämää ohjainta, saimme selville, että kyseessä on JMicronin viimeisin JM610-sarja. Se on hyvin lähellä laitteistoa, jota Kingston käyttää SSDNow V-sarjassa. Tämä saattaisi selittää samankaltaiset ongelmat suorituskyvyssä. Ohjelmistosuorityskyky on PCMark Vantagen mukaan joko keskiverto tai hieman yli, mutta suorituskyky saattaa tipahtaa tietyissä rasitusmalleissa huolimatta TRIM-tuesta (jota ei edes mainita WD:n tietolomakkeessa).



WD:n Sinisen tehonkulutus lepotilassa (1,0 W) on suurempi kuin monilla kilpailijoilla, mutta Kingstonin SSDNow V vaatii vieläkin enemmän. Selvästi kumpikaan ei ole paras mahdollinen valinta kannettaviin, joissa vaaditaan pisintä mahdollista akunkestoa. Tehonkulutus käytön aikana oli myös korkeampi kuin useimmilla SSD:illä.

Vielä viimeiseksi täytyy todeta, että olemme tietoisia WD:n halusta saavuttaa valtavirran markkinat tällä levyllä ja 999 dollarin hintalappu onkin kohtalaisen agressiivinen valinta - täysin väärään suuntaan. Jopa kaksi pienemmän kapasiteetin levyä ovat kohtalaisen kalliita. Kun miettii käytettyjä komponentteja ja vertaa sitä Kingstonin pyytämään hintaan, täytyy toivoa lopullisten hintojen päätyvän kohtuullisemmalle tasolle.

Kommentoi artikkelia