Marraskuun näytönohjainvalinnat

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Näytönohjaimia yksityiskohtaisesti luotaavien artikkeleiden lukeminen on erinomainen tapa tutustua ohjaimien ominaisuuksiin ja teknisiin yksityiskohtiin. Kääntöpuolena vain on, että niiden kautta moniin ohjaimiin tutustuminen vie tuhottomasti aikaa. Kärjistäen voisi sanoa, ettei pelaaja tarvitse mitään muuta kuin parhaimman ohjaimen joka sopii hänen budjettiinsa, kaikki muu on turhaa.

Jos sinulla ei ole aikaa tai haluja alkaa tutkia näytönohjainartikkeleita, niin hätä ei ole tämän näköinen. Luet nyt Tom’s Hardwaren artikkelia, josta löydät nopeasti parhaimman ohjaimen, joka sopii sinun budjettiisi.

Marraskuun uutuudet:



Lokakuu laittoi puntit tutisemaan näytönohjainuutisten seuraajilla. Kaikkein puhutuin uutinen oli luonnollisesti AMD:n uusien Radeon HD 6870 ja 6850 –ohjainten julkaisu. Tässä edellisen artikkelin lopputulos pähkinänkuoressa: Radeon HD 6850 on lähes yhtä nopea kuin GeForce GTX 460 ja Radeon HD 6870 on lähes yhtä nopea kuin GeForce GTX 470.

Uusien ohjainten suositushinnat ovat 180 dollaria (HD 6850) ja 240 dollaria (HD 6870). Hinnat olivat julkaisuajankohtana alhaisemmat kuin GeForce-ohjainten kauppahinnat. Nvidia ei jäänyt kuitenkaan seuraamaan tilannetta sivusta, vaan iski kärkevästi hinnanalennuksilla. Nyt ohjaimia myydään 190 dollarin ja 250 dollarin hinnoilla. Hintatietoisten pelaajien kannalta alennukset ovat arvokkaita, sillä vain vähän aiemmin GeForce GTX 460 –ohjaimesta sai pulittaa lähes 230 dollaria ja GeForce GTX 470 –ohjaimesta 300 dollaria.

Mitä AMD:n uuden sukupolven ohjaimista sitten tulisi tietää? No ainakin se, että uudet ohjaimet ovat hitaampia kuin samanlaisesti nimetyt 5000-sarjan ohjaimet. Ehkäpä hieman yllättäen. Sinun ei siis kannata päivittää esimerkiksi Radeon HD 5850:sta Radeon HD 6850:aan.

Toisaalta Radeon HD 6000 –sarjan ohjaimet tuovat uutena ominaisuutena tuen Blu-ray 3D:lle ja mahdollistavat stereoskooppisen pelaamisen. AMD:n HD3D-alusta toimii HDMI 1.4a –liitinstandardiin perustuen. Tämän etuna on se, että AMD:n ohjaimille ei tarvitse kehittää erotyisesti niille tarkoitettuja 3D-näyttöjä tai –laseja. Heikkoutena on (toistaiseksi) näyttöjen heikko tuki HDMI 1.4a –liittimelle. Tällaisia näyttöjä ei myydä oikein missään muualla kuin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa Radeon-ohjainten omistajat pääsevät nauttimaan 3D-sisällöstä televisioiden avulla.

Uusissa Radeon-ohjaimissa on myös uudenlainen reunanpehmennysteknologia, morfologinen reunanpehmennys. Se tuottaa samanlaisen kuvanlaadun kuin super-sampling, mutta selvästi alhaisemmalla työtaakalla. Ominaisuudesta löytyi jonkin verran ohjelmistovirheitä julkaisuajankohdan aikaan, mutta lapsuksista on päästy eroon uusimpien ajureiden myötä. AMD:lta on myös tihkunut tietoja, että 6800-sarjan ohjaimet saavat kavereikseen 6900-sarjalaisia, jotka korvaavat Radeon HD 5870:n ja 5970:n.

Nvidia ei luonnollisestikaan jäänyt taaskaan poteroon itkemään. Yhtiö julkaisi aiemmin lokakuussa GeForce GT 430 –ohjaimen, jonka suorituskyky jää jälkeen Radeon HD 5570 DDR3:sta. Ohjainta ei tarkoitettukaan juoksukilpailuun, vaan tuotejulkaisulla tuotiin Blu-ray 3D- ja HD audio bitstreaming –tuet alimpaan hintaluokkaan. Ohjainta saa halvimmillaan alle 70 dollarilla.

Entry-tason ohjaimen lisäksi Nvidia julkaisi 3DTV Play –ohjelmiston, jolla voidaan GeForce-ohjaimella siirtää HDMI 1.4a –liitäntää pitkin stereokuvaa 3D-tuelliseen television. Käytännössä siis GeForce-ohjaimet kilpailevat Radeon HD 6000 –ohjainten kanssa 3D-sisällön toistossa television kautta. Hyvän laitteistotuen ansiosta Nvidian 3D Visionilla on selvä etumatka AMD:n tekniikkaan verrattuna. Ajan kuluessa markkinoiltakin alkaa varasti tulemaan tukea AMD:n tekniikalle, mutta ennen tätä 3D Vision on kaksikosta selkeästi parempi standardi.

Mitä lähitulevaisuudelta sopisi odottaa? Kuten jo mainitsinkin, AMD ei turhaan salaillut että se tuo Radeon HD 6900 –sarjan ohjaimet mahdollisimman nopeasti markkinoille. Historia ja maalaisjärki antavat odottaa Nvidialta vastavetoa, joten ei kannata ummistaa silmiä vielä.

Joitain huomioita ja suosituksia



Alla pari asiaa, jotka kannattaa pitää muistissa kun luet artikkelia:

  • Tämä artikkeli on suunnattu pelaajille, jotka tahtovat parhaimman mahdollisen vastineen rahoilleen. Jos et pelaa, niin silloin ohjaimet ovat turhan kalliita sinun käyttötarkoituksiisi. Olemme lisänneet tietosivun integroiduista näytönohjaimista, jotka saattavat sopisia sinulle paremmin.

  • Artikkelin kriteereinä on käytetty vain hintaa ja suorituskykyä. Usean näytönohjaimen konfiguraatiot (CrossFire ja SLI) luovat erityisvaatimuksia emolevylle, kotelolle ja virtalähteelle. Jos susoittelemme usean näytönohjaimen konfiguraatiota joissakin tilanteissa, niin annamme rinnalle myös suosituksen yhden näytönohjaimen kokoonpanoille.

  • Hinnat ja tuotteiden saatavuus vaihtelevat päivittäin. Emme voi mitenkään perustaa päätöksiämme muuttuviin tietoihin, mutta voimme vinkata sinulle ohjaimista joita ei ostopäätöstä tehdessä kannata ohittaa olankohtautuksin. Hintatietojen päivittämiseen kannattaa käyttää Afterdawnin Tuotevertailu-palvelua.

  • Artikkelissa on käytetty yhdysvaltalaisten jälleenmyyjien hintatietoja. Suomen hinnat voivat erota näistä.

  • Hintatiedot on kerätty uusista ohjaimista. Käytettyjen ohjainten hintoja ei ole käytetty.

Kommentoi artikkelia