Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia
Prosessorijäähdyttimet: valinta ja asennus
Markkinoilta löytyy suuri määrä erilaisia prosessorijäähdyttimiä ja monet niistä ovat huomattavasti parempi kuin AMD:n tai Intelin prosessoreiden mukana toimitettavat jäähdyttimet. Silti kaikki eivät ole yhtä hyviä eivätkä kaikki mallit ole yhteensopivia juuri oman kokoonpanosi kanssa. Ennen jäähdytinsiilin ja tuulettimen valintaa kannattaa etsiä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
- Sopiiko jäähdytin omaan prosessorikantaani?
- Onko sen ilmoitettu jäähdytysteho riittävä omiin tarpeisiini?
- Sopiiko tuulettimen puhallussuunta oman koteloni jäähdytysjärjestelmään?
- Mahtuuko jäähdytin koteloon (ja muistikampojen yli) mittojensa puolesta?
- Voiko jäähdytintä kääntää tarpeen vaatiessa?
- Toimitetaanko jäähdyttimen mukana takalevy, jos jäähdytin painaa erityisen paljon?
- Onko jäähdyttimen ilmoitettu äänentaso sopiva?
- Onko jäähdyttimen hinta sopiva suhteessa muuhun kokoonpanoon?
- Löytyykö verkosta testejä jäähdyttimen tehosta?
Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, voit ryhtyä miettimään kriteereihin sopivia erilaisia vaihtoehtoja.
Sopivuus ja suorituskyky menevät ulkonäön edelle
Tuulettimen valinta riippuu yleensä budjetin rajoitteista. Ei kannata myöskään ostaa isompaa jäähdytintä kuin mitä todella tarvitsee, vaikka ylikellotetun prosessorin lämmöt onkin mukava pitää alhaalla ja valmiina kovempaan menoon. Vaikka liioittelu ei kannata, liika pihistelykin saattaa johtaa ongelmiin prosessorin lämpötilojen kanssa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että jäähdytin hoitaa hommansa siinä vaiheessa, kun se on asennettu kotelon sisään. Siinä auttaa usein yhdistelmä jäähdyttimen hyvää suunnittelua sekä tarpeeksi voimakas ilmavirta riippumatta siitä onko kyseessä tornimalli, alaspäin puhaltava jäähdytin vai joku eksoottisempi malli.
Paraskaan prosessorijäähdytin ei kuitenkaan saavuta täyttä potentiaaliaan ilman hyvää tuuletinta. Jotkut valmistajat eivät edes sisällytä jäähdyttimen pakettiin tuuletinta jättäen sen valinnan käyttäjän päätettäväksi. Omissa testeissämme totesimme esimerkiksi Prolimatechin Super Mega -jäähdyttimen ja PWM-ohjatun Noiseblocker Multirunko -tuulettimen hyväksi yhdistelmäksi Intelin Core i5-2500K-prosessorin jäähdyttämiseen. Jäähdytin kuiskailee juuri ja juuri kuultavalla 22 db(A) tasolla.
Tasapohja vai näkyvissä olevat lämpöputket?
Kyseessä tuntuisi olevan paljolti markkinointipuheiden hämärtämä osa-alue. Monissa high-end-jäähdyttimissä (kuten Prolimatechillä) on tasainen pohjalevy, jossa lämpöputket eivät ole suorassa yhteydessä prosessoriin. Monissa Xigmatekin tuotteissa taas lämpöputket ovat esillä. Niissä käytetään kryptisen kuuloista D.L.H.D.T -tekniikkaa (Double Layer with Heat-pipe Direct Touch) eikä siitä tunnu olevan merkittävää hyötyä. Mielestämme muut kriteerit ovat siis tärkeämpiä oikean jäähdyttimen valinnassa.
Jäähdyttimen kiinnitys
Tärkein muistettava asia on oikea kiinnityskireys. Enempi parempi -periaate ei sovi tähän tilanteeseen, sillä liiallisella kiristämisellä emolevyn voi saada mutkalle ja jäähdytin voi jäädä epätasapainoon. Jäähdyttimen osumista paikalleen ei myöskään kannata testata siiliä kääntämällä, sillä liikuttelu saattaa rikkoa prosessorin päälle levitetyn lämpötahnakerroksen heikentäen jäähdytystehoa. Paras ratkaisu on kiertää ruuveja, kunnes niissä alkaa tuntua pientä kireyttä ja sen jälkeen tarkistaa prosessorin lämmöt BIOSin kautta. Jos lämmöt näyttävät hyvältä, prosessorin kiinnitys on todennäköisesti onnistunut.
Yksinkertaiset kiinnikkeet helpottavat asennusta
Kuten minkä tahansa laitteen tai osan kanssa, ennen hankintaa tehty tutkimustyö saattaa säästää monelta vaivalta. Jos jäähdyttimen kiinnittäminen tuntuu hankalalta tehtävältä, kannattaa etsiä mahdollisimman yksinkertaisilla kiinnikkeillä varustettu malli esimerkiksi arvosteluita lukemalla. Jos projektin aikana herää muita kysymyksiä, alan foorumeilta löytyy yleensä apua.
kommenttia 2
Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.
|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|
Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:
Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?
"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"