P55: Vertailussa neljä yli 250 dollarin LGA 1156 -emolevyä
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
Asus Maximus III Formula
Asuksen Republic of Gamers –sarjan emolevyt ovat tähän asti tuoneet mukanaan käyttäjäystävällisiä ylikellotusominaisuuksia, eikä Maximus III Formula tee tähän perinteeseen poikkeusta. Siitä löytyy R.O.G Connect –dataportti, jonka ansiosta kellottajat voivat tuunata konettaan kannettavan kautta.
Audioliittimien puute ja ja ylimääräinen jäähdytystila ensimmäisen ja toisen näytönohjainpaikkojen välillä ovat ainoita viitteitä siihen, että kyseessä on peliemolevy.
Ylimäärinen tila paikkojen välillä kuitenkin synnyttää yhden harmin. Se nimittäin pakottaa kolmannen PCIe x16 –pituisen paikan aivan emolevyn alareunaan, jolloin siihen mahtuu ainoastaan yhden slotin paksuinen ohjain. Tämä tuskin on aivan ylitsepääsemätön asia sillä kyseessä on todellisuudessa PCIe 1.1 x4 –paikka, jota ei ole tarkoitettukaan kolmen ohjaimen SLI- tai CrossFireX-kokoonpanoon. Paikka on kuitenkin sen verran nopea, että siihen voi huoletta laittaa jonkin laajennuskortin, kuten vaikkapa PhysX-kortin. Kaistaleveyttä paikassa on 1000 MB/s, joten se sopii RAID-ratkaisuihinkin.
Tulimme jo maininneeksi audioliitäntöjen puutteen. Siitä on etua pelaajille, jotka mieluummin käyttävät erillistä äänikorttia. Heitä varten, joille riittää integroitu äänikortti, on myyntipakkaukseen lisätty audioriser-kortti. Kaikkein ylin PCIe x1 –paikkaan voi lisätä täysimittaisen laajennuskortin, sillä lähellä sijaitseva lämpösiili on sen verran pieni.
Asuksen uusin SupremeFX X-Fi –audioriser-kortti perustuu VIAn VT2020-audiokodekkiin. Se näyttää lähes identtiseltä aiempaan ADI-pohjaiseen ratkaisuun verrattuna.
Etupaneeliaudioliitäntöjen sijoittaminen audioriser-korttiin mahdollisti liitäntöjen jättämisen pois itse emolevyltä. Säästyneen tilan kohdalle Asus päätynyt laittaa IEEE-1394-headerin. Liitännän mielekkyydestä voi olla montaa mieltä, sillä sitä tarvitaan hyvin harvoin. Silloin kun liitännälle on tarvetta, niin voisi yhtä hyvin käyttää takapaneelin FireWirea.
Hämmennystä saattaa aiheuttaa 24-pinnisen virtapistokkeen lähellä sijaitseva pieni Go-painike. Samassa paikassa Asuksen tuotteissa yleensä sijaitsee MemOK-painike. Painike toimii MemOK:n tapaisesti kun sitä käytetään käynnistyksen yhteydessä. Uutena toiminnallisuutena on kuitenkin se, että jos sitä painaa tietokoneen käynnistymisen jälkeen, niin järjestelmä ottaa käyttöön käyttäjän asettaman ylikellotusprofiilin lennossa.
24-pinnisen virtapistokkeen lähellä sijaitsee jännitedetektoreita, joiden arvoja CPU-, PLL-, PCH-, DRAM-, VTT- (IMC) ja CPUcore-jännitelinjoille voi tarkastella ProbeIT:n avulla. Ylikellottajat arvostavat varmasti tätä ominaisuutta, kun heidän ei tarvitse käyttää epätarkkoja ohjelmistoja saman asian ajamiseen.
Maximus III Extremessä ei ole Ultra ATA –liittimiä. Asus on kuitenkin käyttänyt JMicronin JMB363 –ohjainpiiriä, joka mahdollistaisi sen. Herääkin kysymys että miksei Asus ole käyttänyt pienempää piiriä, josta löytyy tuki ainoastaan SATA-liittimille. Kukin 2,5 Gb:n PCIe-ohjain tukee kahta SATA 3.0 Gb/s –porttia, joista toinen on jaettu kahdeksi 3.0 Gb/s –paikaksi JMicronin JMB322 –jakajalla. Tällä kombinaatiolla ollaan saatu aikaan yksi ulkoinen ja neljä sisäistä porttia. Tässä piilee ainekset I/O-pullonkaulalle mikäli käytössä on nopeita SSD-asemia. Ongelma koskee hyvin harvoja käyttäjiä, et tule etenkään törmäämään tähän jos sinulla on mekaanisia kovalevyjä käytössä.
Enemmän miettimisen aiheta kuitenkin synnyttää Asuksen päätös käyttää PCI-kaistaa gigabitin Ethernet-ohjaimelle. PCI-kaistan leveys on gigabitin verran molempiin suuntiin yhteensä, eikä gigabittiä molempiin suuntiin. Asus on pyrkinyt parantamaan ohjainta GameFirst-pakettiprioristointiteknologialla. Latenssien pienentäminen on kuitenkin paljon hyödylisempää kuin kaistan leveyden kasvattaminen useimmissa tapauksissa, joten Maximus III Formula sopii kyllä hyvin pelaajille verkko-ominaisuuksien puolesta.
BIOS
Maximus III Formulassa käytetään Asuksen tapaisesti AMI BIOSia, mutta muista R.O.G. –sarjalaisista poiketen ylikellotusvalikko löytyy ensimmäiselle välilehdelle.
Asuksen P55-huippuemolevyt sisältävät käytännöllisen automaattisen ylikellotusominaisuuden, vaikkei se yllä niin aggressiivisiin asetuksiin kuin me emolevyn asetimme manuaalisesti. Kokenemattomia ylikellottajia varten BIOSista löytyy CPU Level Up- ja Memory Level Up -ylikellotusprofiilit.
Muutamat signaalin amplitudiin ja referenssijännitteeseen liittyvät säädöt erottavat Maximus III Formulassa käytetyn BIOSin Asuksen muista halvemmissa emolevyissä käyttämistä BIOSeista.
OC Profile –valikkoon pääsee joko Extreme Tweaker- tai Tools-valikkojen kautta. Päädyt OC Profileen kumpaa kautta tahansa, niin voit tallentaa sinne korkeintaan kahdeksan omaa BIOS-profiilia. Voit myös eksportata konfiguraatiot kovalevylle. EZ Flash 2:n avulla voit flashata BIOSin ilman boottaavan median käyttöä. Go Button –valikossa voit määritellä BIOS-ylikellotusprofiilin, jonka voit ottaa käyttöösi lennossa painamalla nappia, joka löytyy emolevyn etureunasta.
Varustelu
Toinen eSATA-portti on mahdollista ottaa käyttöön adapterin avulla. SATA-kaapeleita on kuitenkin vain kuusi kappaletta, vaikka emolevyllä on kymmenen porttia.
Maximus III Formulan omalaatuinen piire on siitä löytyvä lisävirtaa tarvitsematon A-A-tyyppinen USB-kaapeli, jota tarvitaan R.O.G. Connectin käyttämiseen. Kolmannen osapuolen kaapeleita ei ehkä kannata käyttää mahdollisten jännite-erojen vuoksi.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään