P55: Vertailussa neljä yli 250 dollarin LGA 1156 -emolevyä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

MSI Big Bang Trinergy


MSI lähestyy huippupelialustan toteutusta Big Bang Trinergy –emolevyllään eri tavalla kuin kilpailijat Asus tai Evga, mutta yhdistelee sopivasti molempien kilpailijoiden toteutuksia omassaan. Siitä löytyy kolme x16-pituista PCIe-paikkaa, kuten Maximus III Formulastakin, mutta MSI on käyttänyt Evgan tavoin nForce 200 –siltaa, jolla kaistanleveyttä saadaan hajautettua.



Takapaneelin liittimet ovat samanlaiset kuin Evgalla, mutta MSI on lisännyt toisenkin PS/2-paikan. Paneelista löytyy myös paikka, jolla emolevyyn pääsee käsiksi ulkoa pain, kuten Evgassakin. MSI on tosin lisännyt Trinergyyn laitteen, jolla oikeasti emolevyä pääsee hallitsemaan toisin kuin Evga.



MSI käyttää nForce 200 PCIe –siltaa eri tavalla kuin Evga. MSI ohjaa kaikki 16 prosessorin PCIe 20 –kaistaa sillan kautta, jolloin kaikiin kolmeen paikkaan saadaan idettinen kaistanleveys.



MSI:n OC Dashboard ei ole ehkä yhtä monimutkainen kuin Evgan vastaava, mutta MSI:n etuna on se että laite toimitetaan emolevyn mukana eikä sitä tarvitse ostaa erikseen. Vaikka kaapelit ovatkin turhan lyhyitä, niin MSI OC Dashboard voidaan kytkeä päälle tai pois päältä takapaneelin kautta. Huomaa, että puhuimme kaapeleista monikossa. MSI on erottanut USB-johdon ja virtajohdon toisistaan.

MSI käyttää nForce 200 –sillan ja virransyöttöpiirien jäähdytykseen suurinta näkemäämme heatpipe-putkea. MSI väittää pystyvänsä pitämään piirien lämpötilan 50 celsiusastetta alhaisempana kuin kilpailijat. Tässä lienee tapahtunut jonkinlainen sekaannus, sillä VRM:n lämpötila ei ole noussut yli 50 asteen pitkään aikaan. Big Bang –sarjalaisten tapaan Trinergyssä käytetään kuution muotoisia Hi-C-kondensaattoreita.



Trinergyssä on muutama sama erityispiirre kuin sen kilpailijoissakin. Esimerkiksi kolmas PCIe-paikka, joka on kuitenkin niin alhaalla ettei siihen voi laittaa kaksi laajennuskorttipaikkaa vievää näytönohjainta (tavallisessa kotelossa). Sama ongelma on Maximus III Formulassakin, mutta Trinergyn kohdalla tämä on pahempi, koska Asuksen kohdalla kolmas paikka on muutoinkin turha.

MSI on käyttänyt kahta JMB322-kerrointa, joilla JMB363-ohjaimen SATA-paikat saadaan monistettua neljäksi. Saman ohjaimen kautta toimii myös Ultra ATA –väylä. Kaikki edellä mainittuihin portteihin kytketyt laitteet keskustelevat muun järjestelmän kanssa yhden 2,5 Gb/s:n PCIe-kaistan kautta. Positiivista on kuitenkin, että molemmat eSATA-portit ovat suorassa yhteydessä JMB362-ohjaimen kautta.

MSI on sijoittanut jännitedetektoririvin emolevyn etureunaan, joka helpottaa jännitemittauksen tekemistä (CPUcore, VTT, DDR ja PCH). MSI ei kuitenkaan toimita jännitemittaria kuten Evgan emolevyn mukana, mutta jännitteet pitäisi saada helposti mitattua tavallisilla jänniteantureilla.

Audio-ominaisuudet on MSI:n emolevyssä ulkoistettu riser-kortille. Ratkaisun ansiosta päästään eroon paljon parjatusta takakulma-etupaneeliaudioliitäntä-ongelmasta. MSI:n kortti tukee EAX Advanced HD 5.0:aan (Asus tukee vanhempaa 4.0-versiolta). MSI voittaa Asuksen IEEE-1394-headerin sijoittamisessakin.



Pieni ongelma riser-kortissa kuitenkin on. Sen suoja nimittäin ottaa kiinni muutamaan emolevyn piiriin. MSI on tietoinen ongelmasta ja kertoo korjaavansa asian seuraavien toimituserien myötä. Jos omistat varhaisen version eolevystä, niin kannattaa tarkkailla huolellisesti ettei kortti ota kiinni ylimääräisiin paikkoihin. Tarpeen vaatiessa ota koko suojapelti pois.

BIOS

Trinergy Cell Menu –valikko sisältää suurimman osa jännite- ja taajuusasetuksista, joita valtaosa ylikellottajista tarvitseekin. Lisäksi sieltä löytyy säädöt DRAM-referenssijännitteelle ja VDroop.





Trinergy mahdollistaa ainoana testimme emolevynä muistien säätämisen kanavakohtaisesti. Tässä on kuitenkin pieni epämukavuus, sillä MSI ei mahdollista ajoitusten säätämistä molemmille kanaville yhtä aikaa, joten tuunaajan on muistettava tehdä sama asia kahteen kertaan.





MSI M-Flash mahdollistaa BIOSin päivittämisen ei-boottaavalta laitteelta ja BIOSin tallentamisen asemalle.



Trinergyn ROM:ssa on tilaa kuuden BIOS-profiilin tallentamiselle.

Varustelu

MSI laittanut Trinergyn mukaan niin monta erillistä ohjekirjasta ja läpyskää, että meidän piti ottaa kaksi valokuvaa, että saimme kaikki näkyviin.

Välttämättömien tarvikkeiden lisäksi Trinergystä löytyy aiemmin mainittu OC Dashboard –laite ja sen kaapelit, SATA-eSATA-adapteri. SLi-siltoja tulee kolme kappaletta kahden ja kolmen näytönohjaimen konfiguraatioihin. Lisäksi löytyy CrossFirea varten tavallista pitempi silta.

Kommentoi artikkelia