Perustiedot AMD:n Bulldozer- ja Bobcat-arkkitehtuureista

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Enemmän Bobcatistä



AMD on tuonut hieman enemmän muutoksia Bobcatiin. Fusion-hanke on ollut selvästi kirkkaana mielessä. Tarkastelemme Bobcatia teknologiana, jolla AMD pyrkii järjestelmämikropiirimarkkinoille. Otamme ensimmäisenä käsittelyyn Ontario-APUn, jossa on sisäänrakennettu näytönohjain, fixed function –tyyppinen videokiihdytys ja DDR3-muistinohjain.



AMD:n arvelujen mukaan arkkitehtuurilla päästään noin 90 prosenttiin siitä suorituskyvystä, jota nykyajan valtavirtaprosessorit tarjoavat (kaiketi vastaa Athlon II –prosessorien tasoa), mutta puolet pienemmällä piialan käytöllä. Tämä on jo ollut tiedossa, mutta toteutustapa on ollut epäselvä.

Bobcat-arkkitehtuurissa on niin sanottua dual-issue-tekniikkaa tukevat dekooderi ja out-of-order-execution, jotka saattavat antaa paremman suorituskyvyn kuin Intelin Atom –prosessoreissa on. Bobcat tukee SSE-, SSE2- ja SSE3-käskykantoja ja kiihdytettyä virtualisointia.



Vaikka suorittimen ominaisuudet antavat kuvan tehokkaasti prosessorista, niin AMD alleviivaa mieluummin ytimien alle yhden watin tehonkulutusta. Tehonkulutus kuulostaa huimalta, mutta se on mitä ilmeisimmin mitattu lepotilassa sillä Ontario-prosessoreissa näitä ytimiä on kuitenkin kaksin kappalein. Pitää kuitenkin muistaa että Bobcat-prosessorit ovat osa suurempaa järjestelmämikropiiriä, joten on realistisempaa odottaa 10 ja 20 watin tehonkulutuksia.

Kommentoi artikkelia