Perustiedot AMD:n Bulldozer- ja Bobcat-arkkitehtuureista
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
Selvitys AMD:n tuotteiden koodinimistä vuodelle 2011
AMD:n uuden sukupolven tuotejulkaisuihin liittyy roppakaupalla jargonia ja koodinimiä. Alle olemme koonneet luettelon koodinimistä ja antaneet niille selitteen. Luettelo on aloitettu käsitteellisesti yleisimmistä ja edenneet loppua kohden yksityiskohtaisempiin termeihin.
Aloitteet:
Fusion: AMD käyttää Fusion-nimeä tulevalle teknologiselle ratkaisuille, joissa on yhtiön omin sanoin “yhdistetty suoritinytimien ja grafiikkaytimien ominaisuudet tehokkaaksi yhdeksi kokonaisuudeksi, jota voidaan käyttää HD- ja 3D-sisällön ja muun raskaan toiminnan suorittamiseen. Piiriä jossa on suoritin- ja grafiikkaytimet yhdistetty, kutustaan kirjainyhdistelmällä APU (accelerated processing unit). APU-piireissä yhdistyy nopeat sarja- ja rinnakkaislaskentaytimet muiden erikoiskomponenttien kanssa, ja niiden avulla saadaa toteutettua läpimurtoja visuaalisessa laskennassa, tietoturvassa ja suorituskyky-tehonkulutus-suhteessa.”
Lyhyesti sanottuna AMD:n Fusionin mukaisesti toteutetussa APU-piirissä on sekä prosessori ja grafiikkaydin yhdellä piisirulla. APU-piirien odotetaan parantavan pelisuorituskykyä ja videotranskoodausta.
Arkkitehtuurit:
Bulldozer: Bulldozer on toinen AMD:n tulevista x86-arkkitehtuureista. Tulevat tehokoneisiin ja palvelimiin tarkoitetut prosessorit on toteutettu tällä arkkitehtuurilla. AMD ylläpitää yhteensopivuuden jo olemassa olevien Magny-Cours-prosessorien käyttämän kannan kanssa. Yhteensopivuus helpottaa palvelimien päivitystä Bulldozer-aikaan samalla tavalla kuin AM3-kantaisissa pöytäkoneissakin. Bulldozer-prosessoreiden TDP-arvo on välillä 10—100 wattia.
Bobcat: Kaksikon toinen uusi x86-arkkitehtuuri on nimeltään Bobcat, jota hyödynnetään prosessoreissa, joissa vaaditaan alhaista tehonkulutusta. Bobcat-pohjaisia prosessoreita voi siis olettaa löytyvän kannettavista ja minikannettavista. Bobcat-pohjaiset ytimet ovat suunnattu Intelin Atom-prosessoreita ja VIAn Nano-prosessoreita vastaan. AMD:n mukaan ytimien tehonkulus on saatu alle yhteen wattiin. Bobcat on suunniteltu syntetisoitavuus mielessä pitäen, joten se on aiempaa helpompaa lisätä osaksi muuta järjestelmää. Bobcat on osa AMD:n Fusion-hanketta.
Alustat:
Sabine: Llano-APU-piireihin perustuva valtavirtalaitteisiin tarkoitettu mobiilialusta. Alustassa käytetään neliytimistä Stars-pohjaista prosessoria, johon on integroitu DirectX 11:tä tukeva näytönohjain. Valmistustekniikkana käytetään 32 nanometrin prosessia. Sabine ilmestyy vuoden 2011 aikana.
Brazos: Erittäin alhaisen tehonkulutuksen mobiililaittesiin tarkoitettu alusta, jossa on käytetty Ontario-APU-piiriä. Ontariossa on kaksi Bobcat-pohjaista prosessoriydintä ja DirectX 11 –ohjain. Brazos ilmestyy ensi vuoden aikana ja AMD pääsee vihdoin todenteolla minikannettaviin ja mahdollisesti tablet-koneisiin.
Scorpius: Tehokäyttöön tarkoitettu alusta, joka perustuu AMD:n Zambezi-prosessoriin ja erilliseen DirectX 11 –näytönohjaimeen. Alustan prosessorilta vaaditaan vähintään neljä ydintä ja DDR3-muistia. Alustassa on uusittu AM3+-kanta ja se ilmestyy vuoden 2011 aikana.
Lynx: Valtavirtaluokan työpöytäalusta, joka perustuu Llano-suorittimiin. Se tukee korkeintaan neljää prosessoriydintä, yhtä grafiikkaydintä (integroitu APUlle) ja DDR3-muistia. Alusta ilmestynee vuoden 2011 aikana.
Komponentit:
Llano: AMD:n ensimmäinen APU. Siinä on Stars-pohjainen neliytiminen prosessori ja DirectX 11 –tason grafiikkaohjain yhdellä sirulla. APU valmistetaan 32 nanometrin SOI-tekniikalla, tukee DDR3-muistia ja sisältää ydintason power gating –virranhallinta. Uusien ominaisuuksien vuoksi Llano ilmestyy täysin uudelle kannalle. Llanojen massatuotanto alkaa kesällä 2011.
Ontario: Llanossa AMD on ottanut käyttöön 32 nanometrin tekniikan, mutta Ontario ensimmäinen Bobcat-arkkitehtuuriin perutuva APU. Ontario valmistetaan 20 nanometrin tekniikalla ja siihen on integroitu DirectX 11 –luokan näytönohjain. Ontario ilmestyy vuonna 2011.
Zambezi: AMD:n mukaan Zambezi on ensimmäinen Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuva työpöytäprosessori. Siinä on kahdeksan ydintä, jotka on jaettu neljään moduuliin. Zambezissa käytetään 32 nanometrin tekniikkaa ja tukee ilmeisesti AM3-kantaa ja DDR3-muistia. Zambezi ei ole APU, joten sen kanssa on käytettävä erillistä näytönohjainta.
Interlagos/Valencia: Molemmat ovat AMD tulevia palvelimiin tarkoitettuja prosessoreja. Ensimmäisessä on 16 ydintä ja jälkimmäisessä kahdeksan ydintä. Molemmat perustuvat Bulldozer-arkkitehtuuriin. Interlagos sopii G34-kantaa ja Valencia C32-kantaan. Molemmat prosessoriperheet valmistetaan 32 nanometrin SOI-tekniikalla ja ne tukevat DDR3-muistia. Odotettu julkaisuajankohta on vuonna 2011.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään