Testissä kahdeksan 5.1- ja 7.1-kanavaista kuulokemikrofonia pelikäyttöön
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Subjektiiviset testit ja lopputulos
Eri kuulokemikrofonien subjektiiviseen testaamiseen on hyvät mahdollisuudet, kun vertailukappaleita on tarjolla riittämiin. Vain muutamalla vertailukappaleella huonokaan headset ei kuulostaisi niin pahalta kuin isommassa joukossa vertailtuna. Onneksi kahdeksan eri mallia tarjoaa tarpeeksi referenssiaineistoa, jotta kuulokkeiden välillä löydetään suhteellisia eroavaisuuksia.
Haluan ensin kuitenkin mainita muutaman asian surround-äänestä ja erityisesti tilaäänestä sekä testiin saapuneiden kuulokkeiden kyvystä esittää äänen lähteen suunta. Surround-ääni on kaikkien testin kuulokkeiden avainominaisuus ja kun halutaan pelata tosissaan, on tärkeä tietää mistä suunnasta vihollinen on tulossa.
En ole ikinä odottanut liikoja surround-kuulokkeilta, jotka sisältävät vain yhden kaiuttimen kuuloketta kohden. Pelitestien aikana kuulin kuitenkin ääniä selvästi takaapäin ja käännyin vaistomaisesti katsomaan kuvitellun äänilähteen suuntaan. Se oli ainakin minulle iso yllätys ja omalta osaltaan vakuutti minut virtuaalisen tilaäänen potentiaalista. Itse asiassa loppujen lopuksi en havainnut eroa useamman fyysisen kaiutinelementin luoman tilaäänen ja virtuaalisen tilaäänen välillä. Molemmissa tapauksissa äänen lähde oli helppo paikantaa.
Halusin varmistaa, että kyseessä ei ole placebo-efekti ja istutin useampia ihmisiä tietokoneelle silmät sidottuina ja eri kuulokkeita käyttäen. Kaikki testihenkilöt pystyivät osoittamaan äänen tulosuunnan myös niillä kuulokkeilla, joissa on vain yksi elementti korvaa kohden. Myös useampia elementtejä sisältävien kuulokkeiden tulokset olivat vastaavia. Sen perusteella ei kannata ylenkatsoa virtuaalista tilaääntä tarjoavia kuulokeratkaisuita.
Psyko Carbon
Psyko tarjoaa 5.1-kanavaisten kuulokkeiden valikoimaan oman yksilöllisen pakettinsa, joka on varustettu kekseliäillä ominaisuuksilla kuten avattavilla kuulokeosilla, jotta pelaaja voi tarpeen vaatiessa seurata myös fyysistä ympäristöään. Carbonin mikrofoni oli laadultaan testin paras.
Ikävä kyllä Carbon on painava ja pidempien pelisessioiden aikana käy myös melko tiukaksi. Sekään ei olisi ylitsepääsemätön ongelma, jos muut osa-alueet olisivat kunnossa. Carbonin suurin ongelma on kuitenkin se, että kuulokkeet eivät yksinkertaisesti kuullosta erityisen hyviltä. Ne vääristävät keskitaajuuksia eikä kuuntelukokemus ole erityisen hyvä peleissä tai musiikissa. Ei Carbon silti ole ääneltään huonoin mahdollinen, mutta 200 dollarin kuulokkeilta voisi odottaa edes samaa äänenlaatua kuin satasen halvemmilta kilpailijoiltaan.
Thermaltake Shock One
Thermaltaken 93 dollarin kuulokemikrofoniyhdistelmä on hyvän näköinen ja sen mukana toimitetaan kattava paketti lisätarvikkeita kuten vaihtoehtoiset korvapehmusteet. Kuulokkeet menevät kasaan ja mukana tuleva kantopussukka helpottaa niiden mukana kuljettamista. Ajurisovelluksesta löytyvät kaikki tarpeelliset säätömahdollisuudet kuten ekvalisaattori ja DTS Surround Sensation -tekniikka.
DTS:n tilaäänialgoritmit toimivat erittäin hyvin. Ajurisovelluksesta löytyy lisäksi hauska ääniefektitoiminto. Kuulokkeet ovat melko kevyet ja ne tuntuvat päässä miellyttäviltä, joskin tiukoilta pidemmän aikaa käytettynä.
Ainut merkittävämpi ongelma on kuitenkin taas äänenlaatu, joka on kuulokkeiden tärkein ominaisuus. Vaikka kuulokkeiden bassotoisto on jyhkeä, ylä-äänet jäävät heikoiksi ja vaikutelma on ontto. Taajuusalueita voi tietysti säätää ekvalisaattorin avulla, mutta yrityksistä huolimatta emme saaneet Shock Oneja kuulostamaan erityisesti paremmalta muihin verrattuna. Äänenlaadun ongelmien lisäksi kaiuttimet eivät osaa käyttää bassokanavaa ellei LFE-toiminto ole käytössä ja ainut keino sen käyttämiseksi on asetusten kanssa kikkailu, minkä toivoisi korjaantuvan tulevissa ohjelmistoversioissa.
Arctic P531
Arcticin kuulokkeet on hinnoiteltu 50 dollariin ja matalasta hinnastaan huolimatta ne sisältävät fyysisen 5.1-kanavaisen äänentoiston. Hinnan vuoksi tehdyt kompromissit näkyvät ulkoisessa laadussa eikä johtoon kiinnitetty kaukosäädinkään onnistunut vakuuttamaan. Kuulokkeet ovat kohtuullisen raskaat, mutta silti miellyttävät (huolimatta pienikokoisista pehmusteista, joista tulee tunne, että korva pitäisi taitella niiden sisään).
Kaikista ulkoisista puutteistaan huolimatta P531:n äänenlaatu on kohtuullisen hyvä. Ääni on paikoitellen hieman ontto, mutta kun huomioidaan kuulokkeiden hinta, Arcticin kuulokkeet tarjoavat rahalle hyvin vastinetta. Lisäksi ajureista löytyy kattava lista säätöjä eri tarpeisiin sekä lisäominaisuuksia kuten ääniefektit. Olisimme kuitenkin halunneet virtuaalisen surround-äänen toimivan myös kaksikanavaisen musiikin yhteydessä.
Kaikki näkökohdat huomioon ottaen Acticin P531 on hintaisekseen kohtuullinen yhdistelmä.
Cooler Master CM Storm Sirius
Cooler Masterin Sirius on 115 dollarin hinnallaan testin toisiksi kallein yhdistelmä. Sirius sisältää 5.1-kanavaisen äänentoiston, mahdollisuuden käyttää joko analogista liitäntää tai USB-liitäntää sekä vaihtoehtoiset kangaspäällysteiset pehmusteet niille, jotka eivät innostu nahkapäällysteestä. Lisäksi Siriuksen tukeva ja laadukas ohjainyksikkö on selvästi testin paras.
Sirius painaa 377 grammaa, mikä on melko paljon, vaikka kuulokkeet ovatkin yllättävän miellyttävät käyttää. Ohjaussovellus sisältää kattavien perussäätöjen lisäksi lisäominaisuuksia kuten Flex Bass II ja ympäristöefektit sekä reaaliaikaiset ääniefektit.
Vaikka Sirius onkin hyvä yleiskäyttöinen kuulokemikrofoniyhdistelmä, äänenlaadusta puuttuu kuitenkin jotain. Sitä ei varsinaisesti voi kutsua huonoksi, mutta se saa äänet kuulostamaan ontolta eikä ollenkaan luonnolliselta. Onneksi häiritsevästä äänestä pääsee suurelta osin eroon ekvalisaattorin säätämisellä. Jos Sirius olisi hieman halvempi, se olisi luultavasti saanut paremmat arvostelut. 115 dollarin hinnalla se on kuitenkin hieman liian kallis kilpailijoihinsa nähden.
Siitäkin huolimatta Sirius on luultavasti paras vaihtoehto 5.1-kanavaisten kuulokkeiden joukossa.
Logitech G35
Logitechin G35 maksaa 95 dollaria ja sillä hinnalla saa tyylikkäät ja laadukkaan oloiset kuulokkeet. Logitech on ottanut ohjaimiin erilaisen lähestymistavan ja sijoittanut ne vasempaan kuulokkeeseen. Se on hieno keksintö ja helpottaa äänevoimakkuuden, mikrofonin mykistyksen sekä surround-tilan käyttöä ilman, että joutuu etsimään ohjaimia johdosta roikkuvasta säätimestä. Lisäksi G35:stä löytyy viisi ohjelmoitavaa G-näppäintä.
Kuulokkeiden mukana toimitetaan kolme erikokoista pehmustetta, joilla pannan koon voi säätää mieluisaksi. Lähs 350 gramman painostaan huolimatta kuulokkeet ovat miellyttävä käyttää ainakin lyhyempiä aikoja, mutta pidemmän päälle kiristys voi käydä epämiellyttäväksi.
Mikrofonin varren kääntäminen yläasentoon mykistää äänen, mikä on kätevä ominaisuus. Mikä tärkeintä, kuulokkeet kuulostavat hyvältä ja basso sekä ylä-äänet soivat kuten pitääkin. Keskiäänet ovat hieman vaimeita suhteessa ylä- ja alaääniin, mutta ongelma korjaantui helposti asetuksia rukkaamalla.
Logitchin ajuripaketti tarjoaa hyvät työkalut asetusten säätämiseen ja mukana on mukavia lisäominaisuuksia kuten ääniefektejä. Logitcehin G35 on kokonaisuutena erittäin hyvä pakkaus.
Paras valinta pienellä budjetilla: Creative Sound Blaster Tactic 3D Sigma
Creativen 63 dollarin hintainen kuulokemikrofoniyhdistelmä tuskin voittaisi mitään palkintoja ulkoisen laatunsa osalta. Se näyttää hieman halvalta, kaapeli on ohut ja mikrofonin suojapehmuste putoilee paikoiltaan jatkuvasti. Kuulokkeiden pitäisi selvästi sisältää taustavalaistut siniset koristeet, mutta valo puuttuu tästä mallista.
Ulkoisista puutteistaan huolimatta Tactic 3D Sigma on loistava tuote niiden ominaisuuksien osalta, joilla on eniten merkitystä. Kuulokkeista löytyy tehokkaat 50 mm elementit, jotka kuulostavat paremmalta kuin useimmat kilpailijansa erityisesti sen jälkeen, kun tasoja säädetään ekvalisaattorilla ja otetaan käytöön THX TruStudio Pro virtuaalinen tilaääni. Ajurisovelluksen ulkoasu on selkeä ja tekee säätämisestä helppoa.
Runsaan 280 gramman painoisena Tactic 3D Sigma on ryhmän kevyimmästä päästä ja keveytensä takia kuulokkeet ovat myös miellyttävät käyttää. Yksinkertainen mutta toimiva kaukosäädin on varusteltu klipsillä, jolla ohjaimen voi kiinnittää vaatteisiin. Lisäksi kuulokkeet voidaan kytkeä paikalleen joko analogisten liitäntöjen avulla tai USB-väylää käyttäen.
Loppujen lopuksi Tactic 3D Sigma kuulostaa erittäin hyvältä, kunhan uhraa hieman aikaa asetusten säätämiseen. Bassot kuulostavat jykeviltä, keskitaso tasaisen hyvältä ja tarkka ylä-äänten toisto haastaa myös tuplasti kalliimpien mallien äänenlaadun. Creativen Tactic 3D Sigma suoriutuu erittäin hyvin kohtuulliseen hintaansa nähden, josta se ansaitsee tulla noteeratuksi Tom's Hadwaren hyväksymä -leimalla.
Tom's Hardware suosittelee: Corsair Vengeance 1500
Corsairin premium-luokan kuulokemallin hinta on 85 dollaria. Sen tyylikäs metallinen ulkoasu kuitenkin luo vaikutelman, että kyse olisi testijoukon hintavampaan päähän sijoittuvasta mallista. Kohtalainen hinnan huomioon ottaen niukat lisävarusteet ovat odotettavissa. Kuulokkeiden lisäksi paketista löytyy vain takuutodistus sekä ohjeet ajureiden lataamiseen internetistä.
Lisävarusteiden sijaan Corsair on panostanut kuulokkeiden perusominaisuuksiin: 50 mm kokoiset kaiutinelementit kuulostavat erittäin hyvältä testin muihin malleihin verrattuna. Oletusasetuksilla ääni on hieman liian kirkas, mutta pienellä säätämisellä ne tarjoavat testin selvästi parhaan äänenlaadun (vaikka Razerin Megalodon pääseekin lähelle). Dolbyn Pro Logic II x -tekniikka toimii erittäin hyvin ja kuulokkeet kuulostavat hyvältä sekä pelikäytössä että musiikkia kuunnellessa.
Vengeance ei ole missään tapauksessa kevyimmästä päästä 323 gramman painollaan ja kuulokkeet ovat myös hieman liian kireät. Niitä ei silti voi missään tapauksessa moittia liian raskaaksi tai epämukaviksi. Itse asiassa korviin mukautuvat pehmusteet tekevät näistä kuulokkeista miellyttävimmän vaihtoehdon pitkiä aikoja käytettäessä. Vaikka Corsairin ajurisovellus onkin muihin nähden kohtalaisen riisuttu, se sisältää riittävän määrän perussäätöjä. Corsair Vengeance 1500 kuitenkin ansaitsee suositellun ostoksen leiman loistavan äänenlaatunsa perusteella ja 85 dollarin hintakaan ei ole ylivoimainen este.
Kunniamaininta: Razer Megalodon
Razerin Megalodon jää kakkoseksi vain pienellä erolla voittajaksi valittuun Corsairin Vengeance 1500 -malliin. Sen äänenlaatu on lähes samalla tasolla Corsairin kanssa, mutta hyvän äänen lisäksi sen muut ominaisuudet ovat huippuluokkaa: valaistu ohjainyksikkö surround-äänen ja äänenvoimakkuuden säätimillä, mahdollisuus vaihdella stereoäänen ja virtuaalisen 7.1-kanavaisen tilan välillä yhden nappulan painalluksella sekä säätimet mikrofonin mykistämiseen, herkkyyden säätöön ja tason säätöön. 226 gramman painoisena Megalodon on testiryhmän kevyin ja myös miellyttävin käyttää. Kuulokkeiden ulkoasu on tyylikäs, mutta käytännöllinen. Kuulokkeiden mukana toimitetaan erittäin hyvä kantokotelo eikä kuulokkeiden käyttö edes vaadi erillisten ajureiden asentamista. Miksei Megalodon kuitenkaan yltänyt ensimmäiselle sijalle?
Vertailussa Megalodonilla on kaksi ongelmaa. Kuulokkeiden ääntä ei voi säätää ekvalisaattorilla ja ne ovat kalliit. Vaikka 127 dollarin hinta ei ole erityisen paha ottaen huomioon kattavat lisävarusteet, mutta Corsairin Vengeanceen verrattuna se on silti 50 prosentin hinnanlisäys. Enemmän testissä silti häiritsi ekvalisaattorin puute. 127 dollarin hintaisen USB-liitäntäisen kuulokemikrofonin pitäisi yksinkertaisesti sisältää enemmän säätövaraa, kuin mitä Megalodon tarjoaa. On suorastaan sääli, että Razerilla ei ole omaa säätöpaneelia asetuksia varten. Vaikka ymmärrämme, että Razer pyrkii tekemään vakavasti otettavia lisälaitteita pelaajille emmekä varsinaisesti kaipaa monenlaisia ympäristöasetuksia tai ääniefektejä. Taajuuskorjaimen puute on silti anteeksiantamatonta. Ainut mahdollisuus äänen säätämiseen on basson voimakkuuden säädin ohjausyksikössä.
Valituksesta huolimatta Megalodon kuulostaa erittäin hyvältä eikä 127 dollaria ole liikaa tämän yhdistelmän ominaisuuksista. Siksi myös Megalodon on ansainnut Tom's Hardwaren hyväksym -leiman.
Alkuperäinen artikkeli: Eight 5.1- And 7.1-Channel Gaming Headsets, Reviewed
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Don Woligrosk
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään