Testissä kahdeksan 5.1- ja 7.1-kanavaista kuulokemikrofonia pelikäyttöön

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Creativa Sound Blaster Tactic 3D Sigma





On vaikea uskoa, että tämä 65 dollarin hintainen kuulokemikrofoniyhdistelmä on tosiaan parasta mitä Creativella on tarjota kuulokkeiden saralla. Langattomaan versioon voi tietysti panostaa vielä ylimääräiset 125 dollaria, mutta langattomuutta lukuun ottamatta kyseessä ovat samat kuulokkeet. Matalahko hintalappu näkyy ulkoisessa laadussa. Kuulokkeiden kupeissa on Sound Blaster -logo, jota peittää läpinäkyvä muovi. Logoa ympäröi sininen kehä, jonka pitäisi selvästikin olla valaistu, mutta Creative on varannut sen toiminnallisuuden vain langattomia malleja varten.

Tactic 3D Sigma painaa vain noin 283 grammaa, mikä tekee niistä testin toisiksi kevyimmät kuulokkeet. Keveys parantaa mukavuutta, vaikka toisaalta se saa kuulokkeet myös tuntumaan jonkin verran halvemmilta. Siitä huolimatta keveyttä osaa arvostaa pidempien pelisessioiden aikana.



Mikrofonia ei voi suoranaisesti nostaa pois kasvojen edestä, mutta sitä voidaan kyllä taivuttaa mihin tahansa suuntaan.

Testeissä mikrofoni osoittautui kohtalaisen hyvälaatuiseksi. Ääneen tulee hieman taustakohinaa ja taajuusvaste kuulostaa melko kirkkaalta. Mikrofonin osalta Tactic 3D Sigma ei siis häviä kilpailijoilleen, mutta ei varsinaisesti myöskään erotu joukosta. Kaikkein ärsyttävin asia mikrofonissa on vaahtomuovinen suojus, joka tipahtelee pois paikaltaan pienimmästäkin kosketuksesta.



Sigman todellinen vahvuus on sen kaiuttimissa. Kuulokkeista löytyy 50 mm:n isot neodyymi-elementit, joiden äänentoisto ylettyy 20 Hz:stä aina 29 Hz:n. Creativen Sigman lisäksi yhtä suuret elementit löytyvät vain Corsairin Vengeance-kuulokkeista.



Johtoon liitetty kaukosäädin on yksinkertainen ja toimiva. Siihen kuuluu rulla äänenvoimakkuuden säätöön sekä kytkin mikrofonin mykistämiseksi. Simppelin toimivuuden lisäksi Creative on liittänyt mukaan klipsin, jolla kaukosäätimen voi kiinnittää paikalleen. Näin se kuuluukin tehdä.

Audiokaapeli ei kuitenkaan ole muiden mallien tasolla. Muista malleista löytyy vahvat punotut kaapelit, mutta Creative on tyytynyt ohueen tasaiseen kaapeliin, joka ei näytä erityisen vahvalta. Aiemmissa omistamissamme headseteissä ongelmaksi on muodostunut nimenomaan kaapelin ja kaukosäätimen välisten liitosten kuluminen, eli kaapelin kestävyydessä säästäminen saattaa kostautua nopeasti.



Creativen Tactic 3D Sigma mahdollistaa äänen prosessoinnin joko äänikortissa tai mukana toimitettavassa USB-tikussa. Ajuriohjelmiston säädöt ovat käytettävissä vain jos prosessointi tapahtuu USB-tikussa.



Kuten muutamat muutkin valmistajat, Creative ei toimita ohjelmistoa kuulokkeiden mukana vaan käyttäjälle tarjotaan pelkästään latauslinkki. Lataamalla sovellus netin kautta varmistetaan, että käyttäjä asentaa aina uusimman mahdollisen version. Lisäksi latauslinkistä löytyy ohjelmistopäivitystyökalu, jonka avulla päivitimme USB-tikun ohjelmiston versioon D0-01-21 ennen testien ajamista.

Asetusten ensimmäiseltä sivulta löytyy mikrofonin ja kuulokkeiden äänenvoimakkuudensäädöt sekä mahdollisuus tallentaa, importoida ja exportoida asetusprofiileita.



THX TruStudio -asetukset löytyvät toiselta sivulta. Olemme aina olleet hieman epäileväisi all-in-one-tyyppisiä ääniasetuksia kohtaan ja yleensä yksinkertainen taajuuskorjain onkin paras vaihtoehto. Creativen asetusten avulla saatiin kuitenkin kuulokkeiden ääni säädettyä kohdalleen ja säädöt ovat itse asiassa toimivia.



Yksinkertaisempien säätöjen lisäksi tarjolla on normaali ekvalisaattori varustettuna useilla esiasetuksilla.



Kun muista kuulokkeista löytyy enintään neljä erilaista tosiaikaista efektiä äänen muuttamiseen, Tactic 3D sisältää jopa 19 esiasetettua ääntä ja kahdeksan säädintä tarkempaan säätöön. Jos koet tarvetta erilaisille ääniefekteille, Creativella on selvä etumatka muihin verrattuna.



Ulkoasun säädöistä voidaan valita ohjaussovelluksen värit. Tältä sovellus näyttää punaisena:



Kuulokkeiden lisäksi paketista löytyy vain USB-tikku ja pikaopas käyttöönottoon. Matalasta hinnasta johtuen emme edes odottaneet erityisiä lisäkilkkeitä.

Kommentoi artikkelia