Testissä Radeon HD 7950: millaisen vastuksen tarjoaa GeForce GTX 580?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tehonkulutus, lämpötilat ja äänentaso


Teho



Windows 7 on oletusarvoisesti määritelty sammuttamaan kiinnitetyt näytöt tietyn käyttämättömyyden ajanjakson jälkeen ja myöhemmin laittamaan koko järjestelmän unitilaan jossain vaiheessa. Kun me testaamme tehonkulutusta, emme kuitenkaan halua virransäästöasetusten vaikuttavan mittaustuloksiimme, joten ne otetaan pois käytöstä.

Sen vuoksi yllä esitetyt lukemat esittävät tehonkulutusta koneen ollessa Windows-työpöydällä lepotilassa ja tulokset ovat itse asiassa erittäin vakuuttavia. AMD:n yhden GPU:n ohjaimet, joihin kuuluu sekä edellinen että tuorein sukupolvi ovat testin selkeitä voittajia.

AMD meni kuitenkin vielä pidemmälle julkaistessaan ZeroCore-ominaisuuden, jota esiteltiin tarkemmin AMD:n Radeon HD 7970 -ohjaimen julkaisuartikkelissa. ZeroCore-ominaisuuden ansiosta tehonkulutus on entistäkin matalampi, kun näyttö käännetään pois päältä.



Radeon HD 7950 johtaa testiä mahdollistamalla vain hitusen yli 93 watin kulutuksen koko järjestelmälle lepotilassa (kannattaa muistaa, että kyseessä on 4,2 GHz:n kellotettu Core i7-3960X sekä 16 GB muistia).
Jos tämä on mielestäsi hieno tulos, se tulee vielä paranemaan seuraavalla sivulla.



AMD:n Radeon HD 6990 ja Nvidian GeForce GTX 590 ovat selvästi joukon tehosyöpöimmät ohjaimet. Niiden 450 watin ja 490 watin kulutukseen verrattuna Radeon HD 7950:n 315 watin keskikulutus kuormituksessa on suoranainen ympäristöteko.

Lämpötila



Kaksi Tahiti-pohjaista GPU:ta ovat lepotilassa huomattavasti viileämpiä kuin 40 nm prosessiin perustuvat kilpailijansa.



Vaikka suurin osa Metro 2033 -loopilla kuormitetuista korteista pitää enimmäislämpötilan 86 asteessa, Radeon HD 7900 -sarjalalaiset pysyttelevät 70 asteessa, jonka saavuttamiseksi niiden tuuletus tekee tarpeellisen määrän töitä.

Melutaso



Mitattuna metrin päästä kokoonpanojen takapaneelista, kaikkien kokoonpanojen äänentaso on suurein piirtein samanlainen. Vaikka testasimme mittausta myös suljetun vesikierron nestejäähdytyksen yhteydessä, sisäänrakennetusta pumpusta muodostui äänekkäin komponentti.



Kaikki kortit haluavat pysytellä määritellyissä lämpörajoissaan, mihin vaaditaan kullekin kortille oma tuuletinprofiilinsa.

Radeon HD 6990 on kerännyt (lähinnä huonoa) mainetta kovalla äänellään. Huolimatta siitä, että AMD:n mukaan meille lähetettiin aikanaan viallinen testikappale, meillä on edelleen kaksi korttia käytössä laboratoriossamme ja ne ovat molemmat äänekkäitä vehkeitä.

Vaikka AMD:n insinööreillä olisi ollut hyvä tilaisuus oppia Radeon HD 6990:n äänentasosta ja vaikka uusi arkkitehtuuri ei juuri kuumene normaalissa kuormassa, Radeon HD 7970:n tuuletin on melkoisen äänekäs. Se ei ole kuitenkaan niin häiritsevän kovaääninen kuin kahden GPU:n kortti. Silti AMD:n suunnitteluosastolla voitaisiin oppia muutama kikka esimerkiksi Nvidian GF110-pohjaisten ohjainten jäähdytyksestä. Huolimatta hirvittävästä tehonkulutuksestaan, Nvidian GeForce GTX 590 on hiljaisempi kuin juuri julkaistu Radeon HD 7950.

Kommentoi artikkelia