Viisi AMD 890FX-pohjaista emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

ASRock 890FX Deluxe3


Tämänkertaisessa katsauksessa ainoana kahta USB 3.0 ?ohjainta tarjoaa ASRockin 890FX Deluxe3. Molempia ohjaimia kohden on kaksi porttia eli USB 3.0 ?portteja (5,0 Gb/s) on yhteensä neljä kappaletta. Emolevyltä löytyy myös yllättävän tehokas, 10-vaiheinen virransyöttö suorittimelle. ASRock on tullut tunnetuksi matalan hintaluokan tuotteistaan, ja Deluxe3:n piirilevyssä on mahdollista asentaa vain kaksi näytönohjainta. Tämä lienee tärkein syy emolevyn hinnan alhaisuudelle.


Pelaajille tiedoksi, ettei kannata silti murehtia. Kaksi Radeon HD 5970 ?näytönohjainta voidaan asentaa CrossFireX-tilaan ja kolmas näytönohjain voidaan asentaa alareunan PCIe-kannan levyiseen PCI-liittimeen, vaikka ohjain tällöin toimiikin muihin kortteihin nähden hitaasti.


ASRock jatkaa etupaneeliliitäntöjen kohdalla tuttua pohjoista kohti kulkevaa reittiä, mitkä on sijoitetu aivan 24-pinnisen ATX-virtaliitännän alapuolelle. Tämä on hyvä, sillä sijoittelu vähentää turhaa johtosekamelskaa. Etupaneelin audioliitin löytyy takapaneelin analogisten audioliittimien takaa samojen syiden takia.

SB850-southbridgen kuusi SATA 6Gb/s ?porttia on suunnattu etupaneelia kohti, jolloin johdot on mukavampi asentaa paikoilleen jos järjestelmästä löytyy erittäin pitkiä näytönohjaimia. Rakentajien kannattaa kuitenkin huomioida se, että kotelon muotoilu voi joissain tapauksissa estää johtojen liittämisen. Kaksi SATA 6Gb/s ?lisäporttia on pakattu alhaalle takareunaan, mutta näistä toinen on jaettu eSATAn kanssa. Onneksi useimpien rakentajien kohdalla nämä kaksi lisäporttia jäävät käyttämättä, vaikka SATA-kaapelit ovatkin tarpeeksi pitkiä yltääkseen alas takareunaan.

Rasitustesteissä hyödylliset vimpaimet, CLR_CMOS-jumpperi, diagnostiikkanäyttö sekä virta- ja reset-painikkeet löytyvät alhaalta etureunasta. Loput liittimet ovat aseteltu perinteisille paikoilleen, poikkeuksena rommpuaseman liitäntä, joka löytyy x16-levyisen PCI-liittimen alapuolelta.

BIOS-ominaisuudet
ASRock OC Tweaker ?valikko tarjoaa perinteiseen tapaan pääsyn säätämään taajuus- ja kerroinasetuksia. Mukana on myös pari automaatista ylikellotustilaa, joista kokeneiden käyttäjien kannattaa pysyä kaukana. 890FX:n tapauksessa ytimen jännite on epämääräisesti nimetty: ?mGPU Voltage."


Käyttäjä voi tallentaa kolme erilaista BIOS-konfiguraatiota käyttäjäprofiileinaan.


890FX Deluxe3: Memory Timing ?alivalikko sisältää täyslaidallisen valikoita, joille jokaiselle löytyy myös tuskaa helpottava Automatic-tila.

Varustelu

Windows XP:n käyttäjät jotka edelleen asentavat käyttöjärjestelmänsä AHCI-tilassa ovat iloisia kuullessaan, että ASRock toimittaa 890FX Deluze3:n mukana romppukaapelin. Muutoin varustelutaso on hyvin tavanomainen, vaikka SATA-kaapeleita onkin vain neljä.

Kommentoi artikkelia