Viisi AMD 890FX-pohjaista emolevyä vertailussa
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
MSI 890FXA-GD70
Te jotka haluaisitte Gigabyten emolevy, muttette raaski hankkia uutta epästandardia koteloa, niin teidän tulisi suunnata katseenne kohti MSI:n 890FXA-GD70-emolevyä. MSI on mahduttanut seitsemän korttipaikkaa ATX-standardin raameihin nostamalla paikkojen sijaintia pykälää korkeammalle. Samalla MSI on siirtänyt northbridge-piirin takapaneeliliitäntöjen taakse.
´
Ensisilmäyksellä näyttäisi siltä, että MSI:n levystä puuttuu Gigabyteen verrattuna yksi korttipaikka. Tarkemmalla silmäilyllä selviää kuteinkin, että MSI on lyhentänyt nelikaistaisen paikan yksikaistaiseksi. Tästä tuskin on haittaa, sillä tehokäyttäjien kohdalla paikka menisi joka tapauksessa paksujen näytönohjainten takia piiloon. MSI on onnistunut löytämään ratkaisun Gigabyten ongelmaan, sillä MSI:n kohdalla on todellakin mahdollista käyttää neljää näytönohjainta kahdeksanpaikkaisissa koteloissa.
890FXA-GD70 on edullisempi kilpailijaansa verrattuna ja lisäksi sinun ei välttämättä tarvitse tuhlata rahaa uuteen koteloon. MSI tarjoaa kolmen FireWire-paikan sijasta kaksi, jotka molemmat ovat hieman oudosti ajateltu sisäisiksi.
Neljän näytönohjaimen konfiguraatiota käyttävät joutuvat kärsimään samasta etupaneelin johdotuksiin liittyvistä ongelmista kuin Gigabytenkin kohdalla. MSI on sijoittanut diagnostiikkanäytön oudosti kolmannen näytönohjainpaikan alapuolelle.
Vielä kyseenalaisempaa on MSI:n päätös sijoittaa seitsemäs sisäinen SATA 3.0 Gb/s -portti samaan ohjaimeen Ultra ATAn kanssa (2,5 Gb/s). Ongelmana on, että SATA-portti jää minkä tahansa kaksipaikkaisen näytönohjaimen alle piiloon, eikä porttiin pääse käsiksi edes kahden näytönohjaimen välistä. Lisäksi portti on käännetty, niin että 90 asteen kulmaan taitettua kaapelin päätä käytettäessä kaapeli täytyy tuoda takaa päin portille.
Pienten puutteiden joukosta löytyy kuteinkin hyviäkin ratkaisuja. Yksi tällainen on esimerkiksi muistien kiinnitysjärjestelmä. Muistit kiinnitetään paikoilleen vain yläreunasta, joka helpottaa asennusta eikä näytönohjaimen sijainnista tarvitse murehtia sen paremmin. Ratkaisu on samantapainen kuin Asus on aiemminkin käyttänyt.
Kilpailijoidensa tapaan MSI on lisännyt emolevyltä löytyvät virta- ja reset-painikkeet hyviin paikkoihin. MSI:n "painikkeet" ovat kuitenkin itseasiassa kosketusherkkiä. 890FXA-GD70-emolevy tuo mukanaan myös OC Dial ?ominaisuuden, jonka ansiosta ylikellottaminen hoituu helpommin ilman jatkuvaa uudelleenkäynnistämistä.
Kaikki valmistajat ovat näemmä keksineet erilaisia konsteja, joille he voivat todistella asiakkailleen miksi juuri heidän tuote on kaikkia muita kestävämpi. MSI:n viimeaikaisia keksintöjä ovat military grade ?kondensaattorit, joilla yhtiö väittää olevan kymmenen vuoden elinikä täydellä varauksella, suorittimen jännitteensyöttöä tasaavat Hi-C ?kondensaattorit ja Icy Choke, jonka ansiosta MSI lupaa ferriittiytimien pysyvän 20 astetta viileämpinä kuin ennen.
BIOS-ominaisuudet
MSI:n Cell Menu ?valikosta löytyy automaattinen ylikellotus ja mahdollisuus purkaa ytimien kerroinlukko. Mukaan ovat päässeet erilaiset jännitesäädöt.
Prosessorin jännitteitä voi seurata VDD:n avulla tai asettaa ne manuaalisesti haluamaansa lukemaan.
Alivalikosta löytyy muistien ajoitussäädöt.
Emolevyn omistaja voi tallentaa yhteensä kuusi erilaista BIOS-konfiguraatiota ja ne säilötään BIOS ROMille.
Varustelu
MSI toimittaa 890FXA-GD7-emolevyn mukana asennuspakkauksen ja ohjekirjan lisäksi neljä SATA-kaapelia.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään