Yhden korttipaikan näytönohjaimet: kenen kortti on nopein?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tehonkulutus, lämpötila, melutaso ja hyötysuhde


Tehonkulutuksen mittaustulokset sisältävät koko testijärjestelmän tehonkulutuksen ja testialusta ilman näytönohjainta kuluttaa noin 48 wattia lepotilassa ja 96 wattia kuormitettuna. Lisäksi virtalähde kuluttaa noin 11 prosenttia kaikista lukemista. Mikään testatuista ohjaimista ei siis kuluta yli 200 wattia.



Kannattaa muistaa, että tämän testin osallistujista vain MSI:n GeForce GTS 450 vaatii lisävirtaa PCIe-väylän lisäksi. Siitä huolimatta Afoxin HD 6850 kuluttaa enemmän tehoa. Tästä voimme päätellä, että GeForce GTS 450 selviäisi myös ilman lisävirtaliitintä, ellei kortin valmistaja haluaisi säilyttää yhteensopivuutta vanhemman PCIe-standardin kanssa.

Olettaisimme, että ylimääräiset lisävirtaliittimet näytönohjainten referenssimalleissa on otettu mukaan vain varmistamaan mahdollisimman laaja yhteensopivuus. PCI-stanardia kehittävän PCI-SIG:n mukaan osa vanhemmista emolevyistä antoi vain 75 watin tehon ensimmäisen sukupolven PCIe-paikkojen kautta.

Silti suuri osa ihmisistä ei ostaisi 150 euron näytönohjainta asentaakseen sen täydellisesti vanhentuneeseen kokoonpanoon. Yllä olevien tehonkulutuslukemien perusteella voidaan olettaa, että kaksi Afoxin Radeon HD 6850 -ohjainta CrossFire-tilassa saattaisi kärsiä tehonpuutteesta uudempienkin emolevyjen kohdalla. Arvaus on linjassa sen kanssa, että lisävirtaliittimet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti uudemmissa emolevyissä. Toisaalta taas niillä joilla on tilaa kahdelle kortille, ei pitäisi alun perinkään olla syytä ostaa kahta Afoxin HD 6850 -ohjainta. Tämän perusteella Afoxin ratkaisu lisävirtaliittimen poisjättämisen suhteen on hyväksyttävä, joskin kiistanalainen.



FurMark kuormittaa näytönohjaimen lämpörajat äärimmilleen ja sitä käyttäessä kotelon sisälämpötila on syytä pitää alle 35 asteessa. Toinen vaihtoehto on tyytyä halvempaan GeForce GT 440 -ohjaimeen.



Pienten tuulettimien on pyörittävä vauhdikkaasti pitääkseen keskikokoiset grafiikkapiirit viileinä. Viilennykseen tarvittavat nopeudet alkavat olla myös ongelma kestävyyden kannalta, eli tässä tapauksessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota ohjainten takuuaikoihin. Olisi mukava, jos Afox laajentaisi 12 kuukauden takuunsa muutamalla vuodella eteenpäin.



Pelikäytössä suurin haitta järjestelmän hyötysuhteelle on GPU:ta tukevien komponenttien kuluttama teho. Koska järjestelmän tehonkulutus on kohtalaisen vakio, vähiten tehoa kuluttava näytönohjain on myös hyötysuhteeltaan huonoine peleissä heikon suorituskykynsä vuoksi.

Kommentoi artikkelia