Adobe CS5 suorituskyky: 64-bittinen, säikeistetty ja CUDA-kiihdytetty
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Photoshop CS5: CUDA
Testin kannalta erittäin ikävästi Photoshop CS5 ei tue CUDA-kiihdytystä, mikä jättää meidät samaan tilanteeseen mihin jouduttiin After Effects CS5:n kanssa. Onneksi kuitenkin löysimme erään CUDA-kiihdytystä hyödyntävän lisäosan. Digital Anarchyn Beauty Box Photo –lisäosa oli erittäin hyvä löytö.
Ihon siloitteluun käytetty lisäosa on hyvin hienovarainen mutta erittäin toimiva ja sen avulla on helppo vähentää monta vuotta muotokuvan mallista vain muutaman klikkauksen avulla. Sellainen jälkikäsittely on kuitenkin raskasta, mikä ei ole erityisen yllättävää. Päätimme antaa Photoshopille kunnolla tekemistä ja käytimme testissä massiivista 29 000 x 14 577 pikselin kokoista muotokuvaa.
Aikaisempien testien perustella näiden tulosten ei pitäisi olla erityisen yllättäviä, mutta emme ikinä väsy ällistelemään hyvin toteutetun GPGPU-laskennan suorituskykyä. Hyper-Threadingin käyttö itse asiassa taas tiputtaa suorituskykyä 5 – 10 prosentin verran kun CUDA-kiihdytys ei ole käytössä ja hyppäys kahdesta ytimestä neljään on paljon isompi kuin neljästä ytimestä kuuteen mentäessä. Kun CUDA otetaan käyttöön, tulokset muuttuvat täysin. Työ valmistuu noin kolmessa minuutissa riippumatta siitä onko HT käytössä vai ei. Ilman CUDA:n käyttöä, paras aika on 12 minuuttia. Erot ovat siis valtavat.
Ilman CUDA:n käytöä prosessorin kuormitus on korkealla tasolla ja ytimien lisääminen auttaa vain hieman. Vaikka Hyper-Threading heikentääkin hieman suorituskykyä, se auttaa laskemaan ytimien keskimääräistä kuormitusta.
CUDA ei varsinaisesti laske tehtävään käytettyä kokonaisaikaa, mutta CPU:n kuormitusaste laskee huimasti. Sen perusteella voisi arvioida, että nyt menoa hidastaa lähinnä GPU ja CPU:lle jäävä työmäärä jaetaan tasaisemmin useamman ytimen kesken, mikä pudottaa keskimääräistä kuormitusta. Tämä on tärkeä huomio, jos tarkoituksena on ajaa muitakin ohjelmia Photoshopin kanssa samaan aikaan.
Photoshop CS4 –versiolle on olemassa kuvien koodausta nopeuttava CUDA-tuki, mutta siihen vaaditaan Elemental-lisäosa ja se toimii ainoastaan yhteensopivien Quadro-korttien kanssa. Tähän ongelmaan ei ole olemassa helppoa kiertotietä, kuten aiempaan ongelmaan, joka ratkesi tekstitiedoston muokkauksella.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään