Aika päivittää: vertailussa 10 SSD-asemaa 240 - 256 gigatavun kapasiteetilla
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti
Transcend SSD720 ja SSD320
Myös Transcend luottaa asemissaan SandForcen ohjaintekniikkaan, mikä ei ole ihme kun otetaan huomioon SandForcen maine ja saavutukset ohjainvalmistajana.
Toisin kuin suuri osa muista SandForcen ohjaimia käyttävistä valmistajista, Transcend on päättänyt poistaa varalle jätetyn tilan käytöstä. Myöhemmillä sivuilla käydään läpi millaisia vaikutuksia sillä on suorituskykyyn (tai ainakin millaisia vaikutuksia sillä saattaisi olla tietyissä tilanteissa). Muista valmistajista vain Adata on päätynyt samaan ratkaisuun.
Monet valmistajat tuovat SandForce-asemistaan markkinoille useampia versioita, joista osassa käytetään hitaampaa asynkronista ONFi-yhteensopivaa flash-muistia, synkronista NAND-muistia ja Toggle-mode DDR-muistia. Transcend on kuitenkin päätynyt erottelemaan eri mallinsa niin tehokkaasti kuin mahdollista panostamalla vain molempiin ääripäihin. SSD320 perustuu 25 nm asynkroniseen muistiin, kun tehokäyttäjille suunnattu SSD720 perustuu 24 nm Toggle-mode DDR-muistiin. Vertailun vuoksi esimerkiksi Adatan lippulaiva SX900 käyttää 25 nm synkronista flash-muistia.
Transcend lupaa molemmille asemilleen kolmen vuoden takuun. Asemien mukana toimitetaan kiinnitystarvikkeet sekä asennusohjeet.
Aiempien testien perusteella tiedämme jo, että SandForce-pohjaiset asemat voidaan asettaa yleensä kolmeen eri kategoriaan niiden suorituskyvyn ja käytetyn muistin perusteella. Koska SSD320 perustuu asynkroniseen NAND-muistiin ja SSD720 perustuu Toggle-mode DDR-muistiin, niiden väliset erot ovat keskimääräistä isommat.
Satunnaisissa lukuoperaatioissa SSD720 johtaa enintään 40 megatavulla sekunnissa, vaikkakin eron näkemiseen vaaditaan iso jononsyvyys eli paljon samanaikaisia IO-pyyntöjä. Työpöydällä eroa on käytännössä mahdoton havaita. Kun kirjoitetaan satunnaista pakkautuvaa dataa, asemien suorituskyky on hyvin samanlainen. Pakkautumattoman datan tapauksessa SSD720 ottaa kuitenkin kohtuullisen johdon kun jononsyvyys on kolme tai enemmän.
Peräkkäisten lukuoperaatioiden nopeus on käytännössä identtinen. Nopeuksissa ei ole myöskään juuri eroa pakkautuvan datan peräkkäisissä kirjoitusoperaatioissa. Omituista kyllä, pakkautumattoman datan osalta SSD320 vie itse asiassa voiton noin 20 megatavun erolla.
Testin aikana ihmettelimme myös Transcendin SSD302:n nimeämiskäytäntöä, joka on helppo sekoittaa Intelin SSD 320 -asemaan. Myös SSD720 on hyvin lähellä Intelin SSD 710 -mallia.
kommentti 1
Näissä artikkeleissa olisi hyvä tehdä pikainen tarkistus myös suomen hintojen mukaan, vaikka muuten käännösartikkeli olisikin. Eli taulukkoon mukaan myös Suomen hinnat, niin näitä voi täällä oikeasti hyödyntää.