Aika päivittää: vertailussa 10 SSD-asemaa 240 - 256 gigatavun kapasiteetilla
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti
PCMark 7 ja tehonkulutus
PCMark 7:n tallennuslatteiden testipaketti sisältää melkoisen määrän pakkautuvaa dataa. Siitä jotuen SandForce-asemat sijoittuvat tuloksissa hyvin.
Silti tuloksissa on nähtävissä yleisen käsityksen mukainen hierarkia eri NAND-muistiväylien välillä samaa muistiohjainta käytettäessä. Esimerkiksi Adata SX900, Transcend SSD720, PNY XLR8 Pro ja SanDisk Extreme yltävät kaikki SandForce-ryhmän ylimpään kategoriaan, mikä johtuu niissä käytetystä synkronisesta NAND-muistista tai Toggle-mode-muisteista. Sen sijaan asynkronisella muistilla varustetut asemat ovat SandForce-ryhmän häntäpäässä, kuten odottaa saattaa.
Mielenkiintoinen kilpailija on ehdottomasti Corsairin Neutron GTX, joka nousee PCMark 7:n tuloksissa ylimpään joukkoon päihittäen jopa OCZ:n Vertex 4:n.
Koska SSD-asemat ovat niin nopeita, ne kuluttavat suuren osan ajasta uusien tehtävien odotteluun. Testiin sisältyvän lähes 30 minuutin mittaisen virusskannauksen aikana SSD-asema oli aktiivinen vain 281 sekunnin ajan. Siksi asemien virrankulutuslukemia tarkastellessa kannattaa keskittyä nimenomaan lepotilan kulutukseen.
Aikaisemmissa testeissä Samsungin asemat ovat pärjänneet erittäin hyvin virrankulutusta mitattaessa, huolimatta niiden tehokkaasti kolmiytimisestä ARM-pohjaisesta muistiohjaimesta. Samsungin 840 Pro onkin testin voittaja ja sitä seuraavat muutamat 830-mallit.
SandForce-pohjaiset asemat sijoittuvat taas lähelle toisiaan, mikä on odotettavissa samankaltaisista komponenteista johtuen. Vaikka SandForce-piirejä käyttävät valmistajat suunnittelevat itse asemien virransyötön, ne kuitenkin perustuvat pohjimmiltaan samaan referenssimalliin.
Ensimäistä kertaa testissä oleva SSD320 240 GB antaa mielenkiintoisia tuloksia, sillä se käyttää huomattavasti enemmän virtaa kuin jo aiemmin testattu Intelin SSD 335 240 GB. Kyseessä saattaa olla Intelin käyttämä 20 nm NAND-muisti tai ehkä Intel on onnistunut optimoimaan aseman virransyöttöä tehokkaammaksi.
Myös ensimmäistä kertaa testiin saapuneet Corsairin Neutron-asemat kuluttavat yli yhden watin tehoa lepotilassakin. Se on kuitenkin edelleen parempi kuin OCZ:n tehosyöpöt Vertex- ja Agility 4 -asemat, jotka kuluttavat kolminkertaisen määrän tehoa Samsungin 840 Pro -asemaan nähden.
Tuloksissa tapahtuu muutoksia ja ääripäät lähenevät toisiaan, kun asemien kulutusta mitataan kuormituksessa. PNY:n 240 gigatavun XLR8 kuluttaa eniten tehoa SandForce-asemien ryhmästä, vaikka 256 gigatavun Vertex 4 kuluttaa edelleen eniten.
Corsairin Neutron ja Neutron GTX eivät jää kauas XLR8:n tai Intelin SSD 330:n jälkeen, vaikkakin tehonkulutusasteikon väärässä päässä. Adatan SPG SP900 pärjää huomattavasti paremmin ja ohittaa jopa parannellun 240 gigatavun SSD 335 -mallin.
kommentti 1
Näissä artikkeleissa olisi hyvä tehdä pikainen tarkistus myös suomen hintojen mukaan, vaikka muuten käännösartikkeli olisikin. Eli taulukkoon mukaan myös Suomen hinnat, niin näitä voi täällä oikeasti hyödyntää.