AMD A8-3500M APU: Llano saapuu kannettaviin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Prosessoritestit – synteettiset ohjelmat


Siirrytään nyt prosessorikeskeisempiin ohjelmiin. Aloitamme tutulla tavalla eli synteettisistä ohjelmista:















PCMark ei sisällä paljoakaan 3D-laskentaa, joten oli aika yllättävää nähdä A8-3500M näin lähellä Phenom II X4:n (1,5 GHz) tuloksia. Koska GPU huilasi tämän testin ajan, niin odotimme Turbo Coren käyttävän vapautuneen TDP:n prosessoriydinten kellotukseen. Ajattelimme Llanon yltävän lähemmäksi 2,4 gigahertsin Phenom II X4:ää.

Valitettavasti näin ei käynyt. Eikä tilanne ollut yhtään sen kummoisempi Radeon HD 6630M -kokoonpanossa, jossa APU:n näytönohjain oli kokoajan käyttämättömänä.

Petyimme todella paljon Turbo Coren toimintaan. Odotimme siitä löytyvän enemmän hammasta, mutta se vaikuttaa enemmänkin markkinakikalta. Intelin Turbo Boost -tekniikka toimii sen sijaan erinomaisesti ja sen toimintaa voi kuka tahansa seurata omalla monitorointiohjelmalla.

Surkeiden pelitulosten jälkeen Intelin Core i5-2320M pääsee nauttimaan täysin rinnoin jatkuvista ykkössijoista. Ero A8-3500M:ään on rehellisesti sanottuna mittava. PCMarkin kyvykkyys mitata pelisuorituskykyä kannattaa kyseenalaistaa, sillä niin päinvastaisia tuloksia se kertoo aiemmin esiteltyihin lukuihin verrattuna.



Sandran aritmetiikka-testissä A8-3500M on jälleen tasoissa 1,5 GHz:n Phenom II X4 kanssa. Core i5-2320M lähentelee 2,4 GHz Phenom II:sta, mutta tekee lisää välimatkaa kun iSSE4.2-laajennus aktivoidaan.



Tilanne ei muutu mihinkään Multimedia-osuudessa. Nyt Core i5 vain näyttää kyntensä iAVX-laajennuksen avulla.



Cryptography-osiossa Core i5-2320M on kirjaimellisesti täysin omilla luvuillaan. Kiitos AES-NI-tuen, Intelin prosessori on 10 kertaa nopeampi kuin sen kilpailijat!

GPGPU/GPCPU

Tutustutaan seuraavaksi OpenCL:n ja Direct3D:n ominaisuuksiin, joissa hyödynnetään Llanon CPU-ytimien ja GPU:n laskentavoimaa samanaikaisesti.

Intel julkaisi vasta hiljattain OpenCL-tuellisen SDK:n, mutta sekin osaa hyödyntää ainoastaan prosessoriytimiä. Näin ollen sillä tehdyt ohjelmat eivät osaa käyttää HD Graphicsin EU-yksiköiden laskentavoimaa.



A8-3500M painelee omia menojaan. Ei ollut väliä testattiinko Core i5-2520M:ää OpenCL:llä vai D3D:llä. Katsotaan vielä GPGPU/CPGPU Cryptography -testin tulokset:



Core i5-2520M ja A8-3500M ovat tasoissa, vaikka Intelin integroitu näytönohjain ei edes tee mitään! Alimmaisista tuloksista näet miten Radeon HD 5570:n ja Intel HD Graphics 3000 DirectCompute-pisteet vertautuvat keskenään.



Lopuksi asiaa muistikaistoista. Kuten näkyy, A8-3500M kärsii matalasta kellotaajuudestaan kun 2400 MHz:n kelloilla toimiva Phenom II X4 selviytyy testistä selvästi paremmin. Phenom II ei jää kauas Core i5-2320M:stä.

kommenttia 2

KalikoJak

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli. :) Yllättävän paljon on vielä tekemistä ennen kuin nämäkään APU:t saavat täyden potentiaalinsa. Mutta toisaalta kun haluaa ympätä dual graphicit, ja hienoahan se on, niin on siinä varmaan tekemistä ajureiden kanssa. :p

Mutta ennen kaikkea hienoa AMD! minulta löytyy ainakin uskoa näihin tuotteisiin. :)

Seuraava läppärini taitaa olla kuitenkin syönyt trinityn koska sen verran hyvin porskuttaa vielä vaikka 3 vuotta vanha. ;)

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

BPVest

Tän testin poti olla kannettavista tietokoneista?

HandBrake CLI, MainConcept Reference v2, Autodesk 3ds Max 2010, Adobe Premiere Pro CS5, Adobe After Effects CS5, Cinebench, Blender, Adobe Photoshop CS 5

Testisoftat ainaki viittaa johonki ihan muuhun.

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Kommentoi artikkelia