Blu-ray 3D PC:llä: Tom's Hardwaren katsaus

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 0 kommenttia

Monta ratkaisua, mutta vain yksi täydelle resoluutiolle



Tällä hetkellä markkinoilla ei ole kuin yksi tekniikka, jolla voidaan toistaa täyden resoluution (1080p) Blu-ray 3D –elokuvia PC:llä. Tekniikan on kehittänyt Nvidia ja sen nimi on 3D Vision. Tuntuu oudolta, että yksi yhtiö on onnistunut kehittämään itselleen monopolin näin oleelliseen markkinarakoon, mutta voimme olla varmoja AMD:n hautovan kulisseissa jotakin.

AMD on laiminlyönyt kuluttajamarkkinoille suunnatun 3D-teknologian täysin jo monen vuoden ajan. Tämä oli ehkä ihan fiksu päätös LCD-suljinlasien aikaan, mutta nykypäivänä AMD:tä on yhä vaikeampi ymmärtää kun Hollywood on selkeästi antanut myönteisiä merkkejä 3D-materiaalin suhteen. Myönnämme, ettemme tunne taustalla olevaa politiikkaa ja suunnitelmia, mutta näyttäisi siltä ettei AMD ole suostunut ottamaan vakavasti 3D-kuluttajamarkkinoita. Radeonit olivat aikoinaan edelläkävijöitä TV-ulostulon ja DVD-kiihdytyksen suhteen, mutta mitä nyt on tapahtunut?

Asiaa kysyttyämme suoraan AMD:ltä, saimme vastaukseksi vain: “sinä hetkenä kun Blu-ray 3D on paketissa, tulemme olemaan valmiina." AMD väittää avaavansa ajurinsa kolmansille osapuolille, kuten DDD:lle ja iZ3D:lle. Viimevuotista CES:ssä esiteltyä demoa lukuun ottamatta AMD on ollut melko hiljaa 3D:n suhteen.

Toivomme todella, että yhtiöllä olisi ässä valmiina hihasta vedettäväksi. Pidämme kilpailua ainoana terveenä tienä edetä tästä eteenpäin. Toistaiseksi on hankala uskoa AMD:n tulevan mukaan Blu-ray 3D –kisaan. Näyttää enemmän siltä, että AMD vain tarkkailee asioiden kulkua ja odottaa sopivaa hetkeä. AMD tuo varmasti näytönohjaimiinsa rautatason tuen Blu-ray 3D –dekoodaukselle, mutta ajankohdasta ei varmaan tiedä kukaan. Emme edes ole varmoja tukevatko uusimmat Radeonit HDMI 1.4 –spesifikaatiota, joka tuo mukanaan 3D-kuvan 1080p:n resoluutiolla.

Miten Nvidia on hankkinut nykyisen asemansa? Syynä on yksikertaisesti se, että Nvidia löi ajoissa lukkoon 120 Hz:n AI-tekniikan, jota se tulisi käyttämään 3D-elokuvien esittämiseen. TV-teollisuus seurasi perässä ja Nvidia oli ensimmäisenä myymässä konseptiaan kuluttajamarkkinoille.

Tutkitaan seuraavaksi miksi 120 Hz:n AI-kuva on tällä hetkellä ainoa tapa tuottaa 3D-teräväpiirtokuvaa täydellä resoluutiolla.

120 Hz:n Alternate Frame Sequencing –tekniikka (AI): Täyttä resoluutiota Blu-ray 3D:stä

Perustelevisio lähettää kuvaa 60 kertaa sekunnissa (60 Hz), mutta 3D-valmiilta televisiolta vaaditaan 120 kuvaa sekunnissa (120 Hz), koska kuvaa täytyy tuottaa eri aikaan molemmille silmille. "Vuorottelevan kuvan jatkumo" (alternate-frame-sequencing, lyh. AI) –tekniikkaa tarvitaan tähän vuorotteluun.

Jos katselet 3D-sisältöä paljain silmin TV:stä huomaat kuvan olevan sumeata, sillä saat molempiin silmiin eri silmille tarkoitetut kuvat ja tieto ehtii sekoittumaan ennen aivoja. Jotta kuva saataisiin teräväksi tarvitaan Nvidian 3D Visionin edellyttämät suljinlasit. Suljinlaseilla saadaan suodatettua väärä kuva pois, jolloin oikea kuva saapuu yksin oikealle silmälle.

120 Hz:n ansiosta kumpikin silmä näkee 60 kuvaa yhden sekunnin aikana. Samaa ruudunpäivitysnopeutta käytetään nykypäivänä tavallisissa lähetyksissä. Tällä nopeudella ei kuvan pitäisi vilkkua, mutta huomaat kuvan olevan tavallista pimeämpi. Syy on yksinkertaisesti siinä, ettei lasien läpi pääse kerralla kuin puolet siitä valomäärästä, joka ilman laseja tulisi silmään.



AI-tekniikkaa tullaan käyttämään tulevissa 3D-televisioissa, mutta myös 3D-valmiissa tietokoneen näytöissä.

Entä mitä huonoa tekniikassa on? Ensinnäkin hinta. Esimerkiksi Nvidian 3D Vision –pakkauksen (sis. 3D-lasit ja IR-vastaanottimen televisiokuvan ja lasien synkronointia varten) maksaa 200 dollaria. Yksittäiset lasit maksavat 150 dollaria. Jos siis haluat pitää mukavan perheillan (perheessä viisi henkeä) 3D-elokuvan parissa, niin sinun tulisi käyttää rahaa pelkkiin laseihin 800 dollaria. Sitten vielä Blu-ray-soitin ja televisio. Mukava olisi myös viettää elokuvailta isommallakin porukalla, joten rahaa saat kyllä uppoamaan 3D-järjestelmään helposti.

Entä muita heikkouksia? Aiemmin totesimme, että valoa saapuu silmille puolet vähemmän, jolloin kuva on pimeämpi. Lasit tarvitsevat toimiakseen sähköä, mutta nykyaikaiset lasit ovat jo ladattavia, joten ongelma ei ole ylitsepääsemätön.

AI-tekniikan edut ovat merkittävämpiä kuin haitat, sillä vain tämän tekniikan avulla voit nähdä täyttö 1080p:n teräväpiirtokuvaa kolmiulotteisena. Uusia tekniikoita voi vielä ilmestyä, mutta tällä hetkellä AI:sta näyttäisi muodostuvan de facto standardi 3D-näytöille.

Kommentoi artikkelia