Esittelyssä GeForce GTX 570: GF110-piiri alle 350 dollarilla

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Tehonkulutus ja melu



Tehonkulutus

Tehonkulutuksessa nähtiin melkoinen räjähdys GeForce GTX 580:n esittelyartikkelissa. Nvidia on tehnyt muutoksia virtapiiriin suojellakseen virransyöttöä ylikuormitukselta. AMD teki nämä muutokset jo Radeon HD 5870:n julkaisun myötä. Nvidia on tosin laittanut remmiä vähän kireämmälle, kenties paljon tehoa kuluttavan GPU:n vuoksi.

Näiden näytönohjainten ”itsesuojeluvaisto-ominaisuuksien” vuoksi “tehobugit” (AMD:n termi), kuten FurMark, aiheuttavat järjestelmän nykimistä. Tämä sopii minulle ihan hyvin, FurMarkin tuloksilla ei muutoinkaan ole suurta arvoa. Ellei sitten halua testata komponentteja pahimmassa mahdollisessa tilanteessa.


Tehonkulutusta on paljon mielekkäämpää mitata kun konetta rasitetaan jollakin oikealla pelillä. Tuloksilla on näin jokin yhteys reaalimaailman tilanteisiin. Siksi me mittasimme tehonkulutuksen rasittamalla näytönohjainta Metro 2033 –pelillä. Jokainen näytönohjain joutui käymään rääkin kolme kertaa läpi. Alla on saamiemme tulosten keskiarvot kutakin ohjainta kohden. Mittauslaitteistomme mittasi tehonkulutuksen kahden sekunnin välein.

Koko järjestelmän
keskimääräinen tehonkulutus

Nvidia GeForce GTX 570 1.25 GB

329,78 W

Nvidia GeForce GTX 580 1.5 GB

376,51 W

Nvidia GeForce GTX 480 1.5 GB

385,70 W

AMD Radeon HD 5870 1 GB

274,14 W



Tässä vaiheessa ei ole yllätys, että GeForce GTX 580:n tehonkulutus on lähellä GTX 480:n kulutusta. GTX 580:n kulutus on keskimäärin 9 wattia vähemmän kuin GTX 480:llä. GeForce GTX 570:n kulutus on 329 W eli jopa 47 wattia vähemmän kuin GTX 580:lla. Tulokset ovat Nvidian ilmoittamiin TDP-arvoihin verrattuna 25 wattia suuremmat. AMD:n Radeon HD 5870 on kieltämättä hitain koko joukosta, mutta sen tehonkulutus on silti vakuuttavalla tasolla. Radeon HD 5870:llä varustettu järjestelmä kulutti keskimäärin ainoastaan 274 wattia.

Melu

Aiemmin julkaisemamme GTX 580 –esittelyartikkeli ei sisältänyt melumittausta, mistä lukijat jaksoivat aktiivisesti lähettää meille palautetta. Virittelin Extech 407768 –äänenmittauslaitteeni toimintakuntoon ja asetin sen 30 senttimetrin etäisyydelle testikoneestamme. Testasin jokaisen kortin tuottaman melun erikseen.



Tuskin kukaan jaksaa yllättyä GeForce GTX 480:n “kärkipaikasta”. Mittasimme äänen puoli tuntia kestäneen 3Dmark11-rasituksen jälkeen (mittaukset suoritettiin Game Test 2:n aikana). Odotimme ennakkoon myös GeForce GTX 470:n olevan joukon äänekkäimpiä malleja.

Meille hieman odottamaton tulos oli sen sijaan Radeon HD 5870:n kakkossija. Toisaalta jo vuoden ikään päässyt ohjain saattaa olla menettänyt parhaimman teränsä. Hauka yksityiskohta on myös se, että erittäin kuumana käyvä Radeon HD 5970 tuottaa saman verran melua kuin Radeon HD 6870.
Silmiäni hivelee Radeon HD 6850 –CrossFiren tulos – se on jopa hiljaisempi kuin yksi Radeon HD 6870. Ennakkoluuloni CrossFiren aiheuttamaa melua kohtaan olivat alun perin suurin tekijä miksi emmein kahden näytönohjaimen konfiguraation suosittelemista. Kuvitelmani ovat olleet turhia ja AMD näyttäisi tarjoavan hyvää suorituskykyä hyvään hintaa ja lisäksi hyvin tyylikkäällä tavalla (kun unohdetaan menetetyt neljä laajennuskorttipaikkaa).

Tärkeimmät uutiset jätin tarkoituksella viimeiseksi. Nvidian tekemät muutokset GTX 500 –sarjan ohjainten jäähdytyssiileihin ja tuuletinta säätävään algoritmiin tuottivat selvän eron GTX 580:n hyväksi. Yhtiö käyttää samoja ratkaisuja GTX 570:n referenssiohjaimessa, joten muutosten edut näkyvät myös ohjaimen akustisissa ominaisuuksissa. Jää nähtäväksi aikooko näytönohjainvalmistajat ottaa käyttöön tuotteissaan Nvidian referenssijäähyn, vai aikovatko ottaa käyttöön omat kalliimmat jäähdytysratkaisut.

Kommentoi artikkelia