Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Dell U2713HM - Kun Full HD ei riitä





Dell U2713HM edustaa testissä 2560x1440-resoluution IPS-näyttöjä, joiden hinnat ovat tipahtaneet viime vuosina lähemmäksi 500€ rajaa. Itse asiassa 1440p-näytöt ovat uudempi tuttavuus verrattuna vuodesta 2004 lähtien saatavilla olleisiin 30” 2560x1600 -näyttöihin. Useimmat 1440p-näytöt käyttävät IPS-paneelia joko sRGB (6-bit+frc) tai Adobe RGB-väriavaruudella (8-bit+frc). Adobe RGB on käytännössä tarpeellinen vain tiettyihin kuvankäsittelytarkoituksiin, eikä näin ollen ole suositeltava normaaliin sRGB-käyttöön, vaikka useimmiten nämä paneelit tarjoavat myös kohtuullisen sRGB-tilan. Tarjolla on IPS-mallien lisäksi PLS ja AHVA-paneeleja Samsungilta ja AUO:lta (BenQ), mutta nämä ovat melko lähellä IPS-paneeleja ominaisuuksiltaan.



U2713HM seuraa Dellin Ultrasharp-malliston ulkoisten ominaisuuksien osalta. Se on rakenteeltaan laadukas ja siitä löytyy käytännössä kaikki säädöt mitä toivoa sopii. Näytön fyysiset OSD-painikkeet on sijoitettu oikeaan alareunaan, ja säätäminen käy varsin kätevästi. Eizon ohella Dellin OSD tarjoaa testin parhaimmat asetusvalikot. Tarjolla on useita perusasetuksia eri käyttötarkoituksiin, ja kirkkaus ja kontrasti on helposti säädettävissä menemättä syvemmälle valikoihin.

Hyvän OSD:n ja fyysisten ominaisuuksien lisäksi Dellin näytössä on kattava valikoima liitäntöjä. DisplayPort, DL-DVI, VGA ja HDMI. Näistä vain DP ja DL-DVI yltää 2560x1440-resoluutiolle.

Dellin näyttö tulee kalibroidulla sRGB-esiasetuksella varustettuna, mutta sitä voi säätää myös itse. Näyttö kalibroitiin Lagomin testien perusteella Standard-esiasetuksella. Kirkkaus asetettiin 30% tasolle ja kontrasti 75%. Gamma-asetusta ei tarvinnut muuttaa, vaan PC-gamma oli varsin lähellä 2.2-arvoja. Sharpness-asetus siirrettiin tasolle 60. Dynaaminen kontrasti pidettiin poissa päältä. Värilämpötila oli sopiva näillä asetuksilla, joten käytännössä säätöjä ei tarvinnut Dellin näytöllä paljoa tehdä, mikä on hyvä asia peruskäyttäjän kannalta.

U2713HM kuuluu halvempiin 6bit+frc sRGB-paneeleihin, mutta tästä huolimatta sen värintoisto on varsin mainio. Testin näytöistä parempaan tulokseen ylti vain Asuksen uudempi MX299Q. Näyttö käyttää kevyttä mattapinnoitetta joka karsii enimmät heijastukset kuvanlaadun suuremmin kärsimättä.

Dellin ongelmat liittyvät enimmäkseen liiketoistoon sekä mustan toistoon. U2713HM:n musta jäi testin heikoimmaksi ja paneelissa oli huomattavissa merkittävää taustavalon pilviongelmaa oikeassa alalaidassa. Lisäksi IPS-paneelille tyypillistä hehkua oli selvästi nähtävissä reunoilla myös suoraan edestä katsottuna.


Skyrim paljastaa Dellin näytön heikkoudet mustan toistossa


Liiketoiston osalta näyttö jäi testin hännille BenQ:n näytön kanssa. U2713HM:ssä ei ole säädettävää Overdrive-ominaisuutta, mutta se ei kuitenkaan aiheuttanut selviä virheitä testeissä. Sen sijaan tarjolla on kohtalaisen sumeaa liikettä. Näyttö soveltuu vasteajan ja syöttöviiveen puolesta kevyeen pelikäyttöön, mutta nopeampaan FPS-pelaamiseen ilman motion blur -asetuksia on parempi hankkia 120 Hz paneeli.´


2560x1440-resoluutio antaa laajan työskentelytilan, mutta teksti saattaa jäädä joissain tapauksissa pieneksi


2560x1440-resoluutio mahdollistaa tarkemman kuvan työpöydällä ja peleissä. Työpöytäkäytössä 1080p-pystyresoluutio voi käydä ahtaaksi, joten 1440p:n tuoma lisätila auttaa kiitettävästi. 27” kokoluokassa PPI tällä resoluutiolla on kohtuullisen korkea, mikä saattaa tuottaa ongelmia heikkonäköisemmille. Windowsissa on skaalaussäätö fonttien ja kuvakkeiden koolle, mutta kolmannen osapuolen sovellukset eivät välttämättä tue tätä.

Pelikäytössä 1440p tarjoaa tarkemman kuvan ja vähemmän aliasointiongelmia, mutta vastapainona se vaatii myös suhteessa enemmän suorituskykyä näytönohjaimelta. Artikkelin loppupuolella käymme läpi muutaman testin eri resoluutioiden muisti- ja suorituskykyvaatimuksista.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia