Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Asus VG248QE - Sulavuus ennen kaikkea





Testin toinen Asuksen näyttö on enemmän pelikäyttöön suunnattu VG248QE. Näyttö käyttää 144 Hz TN-paneelia ja tukee Nvidian 3D Vision-ominaisuutta. Nvidiasta puheen ollen, VG248QE on ainoa näyttö jolle tulee tarjolle Nvidian G-Sync -päivityspaketti. Asus julkaisee näytöstä uuden version ensi vuoden puolella G-Sync sisäänrakennettuna, mutta Nvidia aikoo sitä ennen julkaista näytölle DIY-päivityspaketin. Vielä ei ole tiedossa tuleeko se saataville myös Euroopassa. G-sync-piiri vaihtaa virkistystaajuutta dynaamisesti pelin FPS:n mukaan, joten kuva pysyy sulavana ja repeilemättömänä ruudunpäivityksestä riippumatta.



Toistaiseksi joudumme kuitenkin tyytymään näyttöön ilman G-Synciä. Asuksen fyysiset säädöt ovat erinomaiset Dellin tavoin, joskin sen rakenne on hieman heppoisampi. 120/144 Hz testinäytöistä se on ainoa josta löytyy pivot-ominaisuus. Liitäntöinä toimii DL-DVI, DisplayPort ja HDMI.


GamePlus lisää ajastimen tai tähtäimen näytölle

VG248QE:n OSD on testijoukon heikoin. Silläkään ei ole mahdollista säätää kirkkautta sRGB-esiasetuksella, ja osa MX299Q:n asetuksista puuttuu tästä mallista kokonaan. Mukana on kuitenkin GamePlus-ominaisuus, jolla saa näytölle tähtäimen tai esiasetetun ajastimen 30/40/50/60/90 minuutin ajoilla. Itse fyysiset painikkeet näytön alalaidassa ovat kuitenkin helpommat käyttää kuin design-mallin hipaisunännit.



AUO:n valmistama 1920x1080-resoluution TN-paneeli ei ehkä omaa parasta väritarkkuutta, mutta 144 Hz virkistystaajuudella ja 1 ms G2G-vasteajalla sen ei pitäisi tuottaa pettymystä niille, jotka kaipaavat sulavaa kuvaa. Kuvanlaadun osalta VG248QE jäi testin pohjille S23A750D:n kanssa. Näyttöä pyrittiin kalibroimaan mahdollisuuksien mukaan, mutta standard-esiasetuksella kuva oli syystä tai toisesta todella haalea. Lightboost 2.0 -näyttö on testijoukon kirkkain, mutta tästä huolimatta mustan taso pysyi kohtuullisena.

Käyttöön jäi lopulta theater-moodi, joka teki väreistä hieman ylisaturoituneet. Tätä pystyi korjaamaan tiputtamalla kontrastia ja säätämällä RGB-arvoja sopiviksi. Näytön sinistä yleissävyä ei saatu millään korjattua, ja sininen jäi värinä lähemmäksi purppuraa. Allekirjoittanut on törmännyt samaan ongelmaan useammalla 120 Hz LED-näytöllä. Väritarkkuus kärsii tästä merkittävästi, ja on pääsyy sille miksi en itse enää harkitse paluuta TN-paneelien käyttöön.

VG248QE on yksi Nvidian Lightboost 2.0 -näytöistä, ja näin ollen sopii myös 3D-käyttöön Nvidian näytönohjaimella ja lisävarusteilla. Lisäksi näytön Lightboost-ominaisuutta voi käyttää epävirallisesti liikesumeuden poistoon, mutta tämä johtaa kuvanlaadun heikkenemiseen muilta osin. Näyttö on kuitenkin 144 Hz virkistystaajuudella testin nopein. Saadaksesi tästä täyden hyödyn, on myös FPS:n oltava 144, mikä on varsin haastavaa useammassa pelissä, ja monesti peleissä törmätäänkin CPU-pullonkaulaan ennen tämän FPS-lukeman saavuttamista. 144 Hz hyöty verrattuna 120 Hz paneeleihin on lähinnä nimellinen, eikä allekirjoittanut juuri huomannut merkityksellistä eroa virkistystaajuuksien välillä.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia