Tom's Hardwaren näyttökatsaus: 2013

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 2 kommenttia

Asus MX299Q – Laajakuvan ystäville





1440p-näyttöjen markkinoille tulon jälkeen tarjolle on saatu myös erikoisempi 21:9 kuvasuhde. 2560x1080-resoluutiolla varustetut näytöt ovat asettuneet hintansa puolesta samalle tasolle 1440p-näyttöjen kanssa, mikä tekee niiden hankkimisen hieman kyseenalaiseksi pelkästään resoluutioon perustuen. Asuksen ohella myös Dell ja LG tarjoavat 21:9 kuvasuhteen näyttöjä jotka käyttävät samaa LG:n AH-IPS-paneelia.


21:9 mahdollistaa kahden selaimen käytön vierekkäin, mutta yhdellä tilaa jää sivuille roimasti.


Asus MX299Q on tuumakooltaan 29”, mutta fyysiseltä kooltaan se on varsin kompakti näyttö verrattuna Delliin. Asuksen MX-sarja on design-mallisto, ja näytön säädöt ovat näin ollen rajatut. Tarjolla on Samsungin ja BenQ:n tavoin vain kallistus. Näytöllä on ohuet sivureunat ja sen jalusta on minimalistinen. Näyttö on kokonaisuudessaan varsin tyylikäs, mutta valitettavasti myös hataran oloinen ja se heiluu helposti jalustallaan. OSD on sopivasti toteutettu hipaisupainikkeilla, ja ne toimivat melko herkästi, mikä voi aiheuttaa ajoittain hankaluuksia OSD:n selaamisessa.



Erikoisuutena MX299Q tarjoaa Smart Grid -ruudukon, jolla voi määrittää kuvan tai ikkunan koon sopivaksi fyysistä vertailua varten. Näytön alareunassa on myös Bang & Olufsen ICEpower-kaiuttimet niille joille näyttöön integroidut kaiuttimet riittävät. Liitäntöinä Asus MX299Q:ssa toimii DL-DVI, DisplayPort ja HDMI/MHL. Näyttö on testin ainoa jossa on MHL-tuki mobiililaitteille.

Näyttö on myös testin ainoa, jossa paneeli on tasassa näytön reunojen kanssa. Ensivaikutelman mukaan näytön reunat olisivat hyvin minimaaliset, mutta todellisuudessa kuva alkaa vasta noin sentin etäisyydeltä reunoista.

OSD on Asuksen pelimallin ohella testin heikompaa antia. sRGB-esiasetuksella edes kirkkaustasoa ei pysty muuttamaan, mikä tekee tästä ainakin allekirjoittaneen käyttöön hyödyttömän. Tarjolla on useampia säätöjä jotka eivät ole useimmiten tarjolla kuin tietyillä esiasetuksilla tai liitännöillä. Asus tarjoaa Trace Free -toiminnon, ja tämä on testijoukon paras säädettävä overdrive-ominaisuus joka löytyy myös Asuksen pelinäytöstä.




Asuksen kalibrointi ei kuitenkaan loppujen lopuksi vaatinut paljoa. Dellin näytön tavoin se tulee kalibroidulla esiasetuksella, mutta kuten edellä mainittiin, sRGB-asetuksen kirkkautta ei voitu säätää, joten sen hyödyllisyys on kyseenalainen. Näyttö on varsin kirkas maksimiasetuksilla, ja kirkkaus tiputettiin kalibroituna 20% tasolle. Kontrastiarvoksi jäi 80, ja gamma-asetukseksi 2.2. Trace Free asetettiin tasolle 60, suurempien arvojen aiheuttaessa overdrive-virheitä.

Kalibroinnin jäljiltä tuloksena oli testin ehdottomasti paras kuvanlaatu. Väritarkkuus oli erinomainen ja kontrasti oli IPS-näytöksi varsin hyvä. Selkeästi käytetty AH-IPS on tuonut parannuksia Dellin vanhempaan IPS-paneeliin verrattuna. Myös mustan taso oli parempi, vaikkakin näytöllä oli huomattavissa nurkissa tuttua IPS-hehkua. Ottaen huomioon koon ja kuvasuhteen, oli tulos tällä saralla merkittävästi parempi kuin Dellin. Tästä huolimatta ero IPS:n ja VA-paneelien välillä oli selkeä.

MX299Q oli pelikäytössä mielenkiintoinen testattava. Delliin verrattuna syöttöviive oli parempi ja Trace Free -asetuksella liikesumeus saatiin kohtuulliseksi ilman overdrive-virheitä. Näytön erikoisuutena on 21:9-kuvasuhde, joka vaikuttaa merkittävästi pelikäytössä. Kuvasuhdetta tukevat pelit lisäävät kuva-alaa sivusuunnassa, mikä on todella mukava lisä muuten pienillä fov-asetuksilla varustetuissa peleissä.



Valitettavasti kaikki pelit eivät tue 21:9-kuvasuhdetta, mikä tuottaa ongelmia. Esimerkiksi Skyrim ja Mass Effect -pelit eivät olleet pelikelpoisia HUDin kadotessa osittain näkymättömiin. Näyttö tarjoaa mahdollisuuden 16:9-kuvasuhteeseen, jolla ongelmatapaukset saadaan kuntoon, mutta tässä tapauksessa näyttö on kuva-alaltaan käytännössä 22” 1080p-näyttöä vastaava.

kommenttia 2

Jii89

ok

Darce

ok

Kommentoi artikkelia