Opas: Työpöytänäytön kalibrointi, virkistystaajuuden ylikellotus ja paneeliongelmien tarkistus

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Näyttöpaneelien ongelmat



Jokainen meistä on epätäydellinen. Tämä pätee myös näyttöpaneeleihin. Kun ostat kaupasta näytön, oletatko sen olevan täsmälleen identtinen sen vieressä olevaan? Vaikka teoriassa näin pitäisi olla, käytännössä miljoonista pikseleistä koostuvien paneelien laatu voi vaihdella hyvinkin merkittävästi. Näyttöä ostaessa kannattaakin pitää mielessä myös takuuehdot, sillä osa valmistajista ei suostu vaihtamaan edes selkeitä tuotantovikoja sisältäviä paneeleja, sillä heidän mukaansa nämä viat ovat valmistustoleranssien sisällä.

Alla on katsauksessa yleisimpiä paneelivikoja, joiden kanssa saattaa joutua elämään jos takuupalautusta ei hyväksytä. Lueteltuna on vain tähän mennessä allekirjoittaneen arvosteluista löytyneitä helmiä, joten olemassa on toki myös muitakin kuin alla luetellut paneeliviat.



Esimerkiksi yllä oleva Dell U2713HM on kerännyt huonoa mainetta keskustelupalstoilla laadunvaihtelun osalta. IPS-paneelin vikoihin lukeutuu niin sanottu IPS-glow, joka tarkoittaa katselukulman mukaan siirtyvää hehkua, joka näkyy näytön reunoilla erityisesti tummilla sävyillä. Tämä vika on tyypillinen IPS-paneelille, ja vaivaa erityisesti tuumakooltaan kookkaampia malleja.

IPS-hehkun lisäksi tarjolla on roima annos taustavaloa oikeassa alanurkassa, mikä on selkeästi nähtävissä vähääkin tummemmissa kuvissa. IPS-hehkun ja taustavalon epätasaisuudet erottaa toisistaan siitä, että IPS-hehku riippuu katselukulmasta.



Myös Asus MX299Q käyttää IPS-paneelia. Sen tulos on selkeästi parempi kuin Dellin, mutta tästä huolimatta mustalla taustalla on nähtävissä hehkua ja taustavalon pilveytymistä reunoilla.


Cross-hatching -ilmiö


Cross-hatching -ilmiö on myös aiheuttanut keskustelua palstoilla. Vaaleita taustoja tarkkaan katsoessa voi huomata miten siinä esintyy vinottaisia harmaita viivoja. Vian oletetaan johtuvan kalvopinnoitteesta, ja ongelman vahvuus on yksilökohtaista.



Eizo FG2421 käyttää VA-paneelia, ja sille tyypillinen ongelma on gammasiirtymä, joka riippuu katselukulmasta. Edestä katsottuna keskellä on tummempi ympyrä joka vaalenee reunoille mentäessä. Tämä vaivaa erityisesti tummilla sävyillä, mikä on harmi ottaen huomioon, että VA on suosittu juuri mustan tason ansiosta.



BenQ GW2760HS on gammasiirtymältään heikompi kuin Eizo FG2421, mikä johtunee osittain kookkaammasta paneelista. Lisäksi havaittavissa on taustavalon pilveytymistä reunoilla.



TN-paneelia käyttävistä 120 Hz näytöissä on useita ongelmia. S23A750D:ssä on nähtävissä alareunassa edullisille TN-paneeleille tyypillistä sinistä taustavalon vuotoa joka näkyy helposti myös valkoisilla taustoilla. Näkyvissä on myös IPS-paneelin tapaan katselukulmasta riippuvaa hehkua reunoilla.



Yksittäisen alipikselin kuoleminen ei yleensä oikeuta näytön vaihtoa, mutta toisaalta sitä ei yleensä myöskään huomaa ellei varta vasten etsi. Jokaisella valmistajalla on omat sääntönsä siitä, miten monta kirkasta tai kuollutta alipikseliä hyväksytään takuuehdoissa. Suomessa voi myös muistuttaa myyjää virhevastuulaista jos laitetta ei hyväksytä takuuseen. Valmistajien omat pikselitakuut voivat muuttua mielivaltaisesti, mutta parhaimmat takuut yleensä lupaavat, että uusi näyttö vaihdetaan jos siitä löytyy yksikin viallinen pikseli, kunhan tämä tehdään tietyn ajan puitteissa ostosta. Muuten pikseliviat jaotellaan yleensä kirkkaisiin ja kuolleisiin pikseleihin. Kirkas pikseli on huomattavissa helpommin, joten se hyväksytään herkemmin myös takuuseen.

Kommentoi artikkelia