Samsungiltakin 6 Gb/s SSD: onko 830-sarja kukkulan uusi kuningas?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Miten Samsungin 830-sarja pärjää?


Muutama kuukausi sitten (kun se oli ainut toisen sukupolven SandForce-asema) julistimme OCZ:n Vertex 3:n markkinoiden nopeimmaksi MLC-muistiin perustuvaksi kuluttajaluokan ssd-asemaksi. Sen jälkeen markkinoille on tullut useampia samaan ohjaimeen perustuvia asemia (kuten Patriotin Wildfire), jotka ovat varastaneet huomion nopeammilla liitännöillään. Silti brändistä huolimatta SandForce-asemat ovat se vertailukohta, johon kaikkia muita asemia verrataan.

SandForce Akilleen kantapää on kuitenkin pakkautumaton data, joka estää asemia saavuttamasta todellista potentiaaliaan. Niille jotka eivät halua suorituskykynsä riippuvan kulloisenkin tiedoston pakkautuvuudesta, on tarjolla esimerkiksi Intelin SSD 510 tai Crucialin m4.

Samsungin uusin tulokas kuitenkin muuttaa asetelmia yllättävällä tavalla. 830 tarjoaa hyvää suorituskykyä ilman erikoisia markkinointipuheilla kuorrutettuja tekniikoita ja sen nopeus saavuttaa SandForce-ohjaimella varustettujen asemien joukkion. Sen suorituskyky riittää päihittämään (pienellä erolla) Intelin SSD 510:n ja Crucialin m4:n.



Vaikka 830 tarjoaa hyvää suorituskykyä, se ei kuitenkaan räjäytä pottia läheskään kaikissa testeissä. Sen ongelmana tuntuisivat olevan satunnaiset luku- ja kirjoitusoperaatiot. Matalilla jononsyvyyksillä sen satunnaislukunopeus päihittää 240 GB Vertex 3:n, mutta jää jälkeen Crucialin m4:lle. Kun jononsyvyys kasvaa, sekä OCZ että Crucial ohittavat Samsungin. Satunnaiset kirjoitusoperaatiot ovat vielä surullisempaa nähtävää, kun m4 voittaa 830:n jopa 60 prosentin erotuksella ja Vertex 3 tuplaa 830:n suorituskyvyn.

Samsung kuitenkin loistaa peräkkäisissä operaatioissa, mikä on hieno asia keskiverto työpöytäkäyttäjän kannalta. Satunnaisten I/O-operaatioiden nopeus ei yleensä asetu pullonkaulaksi perussovellusten käytössä, mikä käy hyvin ilmi artikkelista, jossa käsitellään SSD-aseman vaikutusta Crysis 2, World of Warcraft ja Civilization 5 -pelin suorituskykyyn. Vaikka Samsungin 830 ei ehkä olisikaan ensimmäinen valinta tiedostopalvelimeen, se soveltuu erittäin hyvin tehokäyttäjän koneeseen.

Älyttömän nopeat peräkkäisoperaatiot ja hieman kyseenalaiset satunnaisnopeudet saavat 830:n muistuttamaan paljon supernopeaksi viritettyä Intelin SSD 510 -asemaa. Se ei aiheuta yhtä paljon innostusta kuin OCZ:n aikaan esittelemä Vertex 3, mutta se johtuu lähinnä siitä, että tällä hetkellä tarjolla on erittäin paljon nopeita ssd-asemia. Siinä kontekstissa Samsungin 830 on kuin kiihdytysauto, joka voittaa kaikki tasaisella alustalla ja suoralla tiellä. Samalla Crucialin m4 ja toisen sukupolven SandForce-ohjaimeen perustuvat asemat muistuttavat enemmän nelivetoja, jotka pärjäävät kohtalaisesti maastossa kuin maastossa.

Alkuperäinen artikkeli: Samsung Goes 6 Gb/s: Is The 830-Series SSD King Of The Hill?
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Andrew Ku

kommentti 1

johtaja59

Nähtäväksi jää millaisia ongelmia Samsungin ohjain tuo tullessaan, kun tuntuu ettei ongelmilta vältytä uusilla ohjaimilla.

Kommentoi artikkelia