Samsungiltakin 6 Gb/s SSD: onko 830-sarja kukkulan uusi kuningas?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Testitulokset: 4 KB satunnaisoperaatiot (vasteaika)


Ei pidä tuijottaa pelkästään kokonaissiirtonopeuksia ilman, että ottaa samalla huomioon latenssit ja hakujen prosessointiin käytetyn ajan. Latenssien ja hakuaikojen merkitystä on käsitelty jo aiemmissa artikkeleissa esimerkiksi WiFi-yhteyksien osalta, mutta sama periaate toimii myös tallennuslaitteiden kanssa. Tässäkin tapauksessa tilannetta voidaan verrata puhelimella soittamiseen, sillä se osoittaa hyvin miksi nopeuteen liittyy muutakin kuin pelkkä kaistanleveys.

Kokonaissiirtonopeutta voidaan karkeasti ottaen verrata äänen laatuun. Latenssi taas on se aika, joka kuluu omasta puheestasi siihen, että vastaanottaja kuulee sen. Prosessointiaika puolestaan on se ajanjakso, kun keskustelukumppanisi miettii vastausta äsken kuulemaansa ja vastaa.

SSD-asemien tapauksessa kokonaissiirtonopeus tarkoittaa sitä datamäärää, jonka asema siirtää tietyssä ajanjaksossa. Latenssi on lagi, joka aiheutuu datasiirrosta ja prosessointiaika taas tarkoittaa muistiohjaimen mietiskelyn aiheuttamaa ylimääräistä ajankulua.

Latenssi ja prosessointiaika muodostavat yhdessä vasteajan. Iometer mittaa todellisuudessa nimenomaan vasteaikaa, vaikka latenssi ja vasteaika usein sekoitetaankin toisiinsa.





Satunnaisissa lukuoperaatioissa 256 GB 830-aseman vasteaika on noin 0,10 ms, mikä on lähes tasoissa OCZ:n 120 GB Vertex 3:n ja Agility 3:n kanssa. Se on kuitenkin 30 prosenttia vähemmän kuin suuremmalla kapasiteetilla varustetut m4-asemat. Vertailun vuoksi muilla toisen sukupolven SandForce-ohjaimiin perustuvilla asemilla (mukaan lukien 240 GB Vertex 3) vasteaika on hieman alle 0,20 ms. Satunnaisten kirjoitusoperaatioiden osalta 256 GB 830 saavuttaa edelleen noin 0,10 ms:n vasteajan, mikä jää hieman jälkeen 256 GB m4:n ja 240 GB Vertex 3:n tuloksista.

Vasteaika mittaa aikaa toiminnon aloittamisen ja sen valmiiksi saamisen välillä, kun taas kokonaissiirtonopeus mittaa siirretyn datan määrää. Nämä kaksi ominaisuutta vaikuttavat suorituskykyyn, mutta niitä ei voi suoraan laskea yhteen. Käytännössä siis 64 GB m4 ei "tunnu" 75 prosenttia hitaammalta kuin 128 GB m4 (jolle 64 GB malli häviää 25 prosenttia kokonaissiirtonopeudessa ja 50 prosenttia vasteajassa). Yleensä kokonaissiirtonopeus ja vasteaika korreloivat sen suhteen, että korkea kokonaissiirtonopeus tarkoittaa yleensä myös pieniä vasteaikoja.



Suurin mahdollinen vasteaika paljastaa asemien suorituskyvyn äärilaidat. Satunnaisissa lukuoperaatioissa Crucialin m4-asemat johtavat, mutta 830, SSD 510, Wildfire ja Chronos Deluxe eivät jää kovin kauas jälkeen.



256 GB Samsung 830:n hitain vasteaika kirjoitusoperaatioissa on 28 ms, mikä on matalampi kuin useimmilla SandForce-asemilla, mutta korkeampi kuin Crucialin m4:lla. SandForce-asemien kohtalaisen korkea vasteaika kirjoitusoperaatioissa kertoo siitä, että ohjain suorittaa enemmän roskiensiivousoperaatioita jokaisen kirjoituskerran jälkeen. Crucial keskittyy hoitamaan roskiensiivouksen lähinnä tausta-ajoina, mikä selittää sen nopeat vasteajat. Samsung asettuu tälle välille tasapainottaen heti tapahtuvan ja taustalla tapahtuvan roskienkeräyksen.

Roskienkeräyksen ajoittaminen on kaksiteräinen miekka. Se voidaan suorittaa heti kirjoitusoperaatioiden jälkeen tai jättää tehtäväksi myöhemmin, kun asema on lepotilassa. Jos asema hoitaa roskienkeräyksen vasta myöhemmässä vaiheessa (eli taustalla), saadaan suorituskykyä parannettua, mutta ssd-asemille ominainen kirjoitusvahvistus (write amplifiaction) lisääntyy. Useammin tapahtuva roskienkeräys puolestaan minimoi kirjoitusvahvistuksen, mutta vaikuttaa suorituskykyyn.

kommentti 1

johtaja59

Nähtäväksi jää millaisia ongelmia Samsungin ohjain tuo tullessaan, kun tuntuu ettei ongelmilta vältytä uusilla ohjaimilla.

Kommentoi artikkelia