Samsungiltakin 6 Gb/s SSD: onko 830-sarja kukkulan uusi kuningas?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Testitulokset 4 KB satunnaioperaatiot (kokonaissuorituskyky


Oma Storage Bench -testimme sekoittaa satunnaisia ja peräkkäisiä lukuoperaatioita, mutta on silti tärkeää vilkaista 4 KB random-operaatioita myös erillään, sillä ne ovat suuri osa aseman päivittäisestä kuormituksesta. Storage Benchin jälkeen asema siis testataan Iometerin 4KB testillä. Mutta miksi juuri 4 KB?



Kun avaat Firefoxin, selaat useampia nettisivuja ja tallentelet muutamia dokumentteja, kyseessä on suurelta osin pienet satunnaiset luku- ja kirjoitusoperaatiot. Yllä oleva taulukko perustuu Storage Bench -testin toimintaan, mutta se esittää tehokkaasti sen, mitä jokainen työpöytäkone käytännön tasolla tekee. Taulukosta näkyy, miten lähes 70 prosenttia kaikista operaatioista on kahdeksan sektorin kokoisia (512 tavua per sektori eli 4 KB).
Testaamme Iometerillä 16 GB kokoisen osion toimintaa, sillä se on suurin piirtein tuoreen Windows 7 -asennuksen koko. Testi siis tavallaan vastaa tilannetta, jossa luetaan ja kirjoitetaan ympäriinsä levitettyjä temp-tiedostoja ja muita sovellusten toiminnan kannalta tärkeitä tiedostoriippuvuuksia sekä välimuisteja.

Jos olet tavallinen PC:n käyttäjä, testit on syytä suorittaa vain yhden käskyn jonosyvyydellä, sillä se on yleisin peruskäytössä tapahtuva tilanne.

Ennen kuin tutustutaan tuloksiin tarkemmin, kannattaa huomioida, että taulukossa esitetään tulokset megatavuina sekunnissa eikä I/O-operaatioina sekunnissa kuten yleensä tapahtuu. Nämä kaksi yksikköä ovat kuitenkin yhteydessä toisiinsa, sillä keskimääräinen siirrettävä tietomäärä * IOPS = MB/s. Suuri osa todellisen käytön kuormituksesta ei ole tasan 4 KB kokoista, mistä syystä tietotekniikan ammattilaiset suosivat IOPS-määrää suorituskyvyn mittarina, sillä se esittää operaatioiden määrän sekunnissa. Koska käyttämämme testi perustuu tasakokoisiin datamääriin, on kätevämpää tarkastella megatavuja sekuntia kohti (se on lisäksi intuitiivisempi mittayksikkö meille vähemmän ammattilaisille). Jos haluat kuitenkin vertailla IOPS-lukemia, ne saadaan esiin jakamalla MB/s lukema 0,004096:lla.



Samanaikaisia kirjoitus- ja lukypyyntöjä kuvaavan Queue Depth -arvon ollessa yksi, Samsungin 830 aseman perusheikkoudet tulevat esiin. Satunnaisissa lukuoperaatioissa asema saavuttaa hieman yli 160 MB/s tason. Lähin kilpailija on OCZ:n 120 GB Vertex 3, joka jää Samsungin jälkeen noin 4,5 prosenttia 154 MB/s tuloksella. Crucialin 256 GB ja 512 GB m4-asemat pitävät kärkisijaa yli 210 MB/s tuloksellaan.



256 GB 830-sarjan asema tipahtaa vielä alemmas tuloksissa kun mitataan satunnaisten kirjoitusoperaatioiden nopeutta. 830 saavuttaa vain 152 MB/s tuloksen, joka muistuttaa läheisesti ensimmäisen sukupolven SandForce-ohjaimeen perustuvia 120 GB asemia. Jopa Crucialin 128 GB m4 päihittää 256 GB 830-aseman noin 5 prosentin erolla. Toisen sukupolven SandForce-asemat pärjäävät kaikki noin 40 - 50 prosenttia paremmin.





Poistimme taulukoista muutamia asemia, jotta tulokset olisivat helpommin luettavissa. Pois jätetyt tulokset olivat SandForce-asemia, joiden suorituskyvyn profiili muistutti paljolti muita vastaavia asemia. SandForce-pohjaisten asemien perustavanlaatuinen eroavaisuus toisiinsa nähden on muisti: ONFi 2.0 vs. ONFi 1.0 vs. Toggle-mode DDR.

  • OCZ Vertex 3: toisen sukupolven SandForce, joka käyttää synkronista ONFi 2.0 -muistia.
  • OCZ Vertex Agility 3: toisen sukupolven SandForce, joka käyttää asynkronista ONFi 1.0 -muistia.
  • Patriot Wildfire: toisen sukupolven SandForce, joka käyttää ensimmäisen sukupolven Toggle-mode-DDR-muistia.


Kun tarkastellaan suorituskykyä suhteessa jonosyvyyteen, Samsungin 256 GB 830 päihittää 120 GB Vertex 3:n satunnaisissa lukuoperaatioissa. Kun jonosyvyys on alle neljä, 256 GB Samsung 830 voittaa 240 GB Vertex 3:n (ONFi 2.0) ja 120 GB Wildfiren (Toggle-mode 1.0). Kun jononsyvyys nousee yli neljään, 240 GB Vertex 3 ja 120 GB Wildfire ohittavat 830:n noin 10 prosentin verran.

Satunnaisissa kirjoitusoperaatioissa 256 GB 830 on keskitason suoriutuja, jonka tulokset muistuttavat ensimmäisen sukupolven SF-ohjaimeen perustuvaa 120 GB asemia kaikilla jononsyvyyksillä. Crucialin 256 GB m4 päihittää 830:n lähes 60 prosentin erolla ja OCZ:n Vertex 3 jopa tuplaa 256:n 830:n nopeuden. 240 GB Vertex 3 saavuttaa yli 300 MB/s nopeuden, kun jononsyvyys nousee yli neljän.

kommentti 1

johtaja59

Nähtäväksi jää millaisia ongelmia Samsungin ohjain tuo tullessaan, kun tuntuu ettei ongelmilta vältytä uusilla ohjaimilla.

Kommentoi artikkelia