Testissä neljä ylikellotettua GeForce GTX 580 -näytönohjainta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Calibre X580 Captain



Calibren vaivannäkö ei kohdistu pelkästään ylikellotukseen. X580 Calibrea markkinoidaan Sparklen Captain-brändin alla, joka viittaa luksukseen ja ammattilaiskäyttöön. 822/1008 MHz kellotaajuuksilla kapteeni sijoittuu testin korttien keskivaiheille.

Calibren erikoisominaisuus on Maxwide-teknologia, joka mahdollistaa kolmen tai neljän näytön käyttämisen.



Ensi silmäykseltä voisi luulla, että X580 Captain on referenssimalli. Jäähdytin vaikuttaakin Nvidian mallilta, jossa on yksi radiaalituuletin ja höyrykammio.

Myös itse piirilevy on Nvidian perusmalli. Calibressa on kuitenkin muutama erikoisuus. Tässä mallissa on muistia 1536 Mt, mutta Sparkle kertoo tuovan myös 3 Gt version markkinoille. Kortin sivussa on myös jännitemittauspisteet ylikellotuksen vakavasti ottaville, ja takapuolella on metallinen taustalevy, joka antaa ylimääräistä jykevyyttä ja toimii samalla jäähdytyslevynä. X580 Captain käyttää tantaali- ja erotuskondensaattoreita. Parannukset ovat hyviä, mutta kortilla tulee olemaan vaikeaa kilpailla testin muiden jäähdytysratkaisujen kanssa.



Kortin mukana tulee Molex-six-pin PCIe -virtajohto, Molex-eight-pin PCIe -virtajohto, DVI-VGA-adapteri, ajuri-CD, manuaali ja Calibre VIP -jäsenkortti, jolla saa erityistukea Sparklelta.

Kortti tulee kolmen vuoden takuulla.



Captainin erilaisuus näkyy parhaiten I/O-paneelissa; siinä on kahden DVI-liitännä lisäksi kolme mini-Displayport-liitintä. Calibren Maxwide -teknologia mahdollistaa maksimissaan neljän näytön liittämisen korttiin. Nvidian kortit toimivat yleensä vain kahden näytön kanssa toisin kuin AMD:n Eyefinitykortit joihin voi parhaimmillaan liittää kuusi näyttöä. Nvidialla on myös sen oma Surround-ominaisuus, mutta se vaatii kaksi korttia SLI-moodissa. Calibre X580 ohittaa tämän rajoituksen.

Maxwiden näyttöliitännöillä on kuitenkin rajoituksensa. Kolmen tai neljän näytön kokoonpanossa vain yksi voidaan liittää DVI:n kautta. Loput näytöt täytyy liittää mini-DisplayPort-liitäntöjen kautta. Kysyimme Sparklelta, Nvidialta ja IDT:ltä lisää informaatiota teknisistä yksityiskohdista Maxwiden takaa, mutta vain Sparkle vastasi kysymyksiin.

GF110-piiri sisältää kaksi erillistä näyttöliukuhihnaa, minkä takia useimmissa korteissa on monta liitäntää, mutta vain kahta voidaan käyttää yhtä aikaa. Yksi piirin liukuhihnoista on muuttumaton, mutta Sparkle on liittänyt IDT:n VM1300 ViewXpand multi-monitor-kontrolleripiirin toiselle liukuhihnoista, jakaen yhden DisplayPort-liitännän kolmeen DisplayPort-liitäntään. Päärajoite tässä ratkaisussa on resoluution. IDT tukee seuraavanlaisia yhdistelmiä:



Näyttöjen määrä
Näytön koko
Kumulatiivinen resoluutio
Kaksi
24"
3840x1200
Kolme
22"
3840x1200
Kaksi
23"
4096x1152
Kolme
18.5"
5464x768


Näiden lisäksi voit myös käyttää yhtä näyttöä dual-link DVI:n kautta. Mutta antaako kaksi 1920x1200 näyttöä DisplayPortin kautta ja yksi DVI:n kautta kaksi vai kolme erillistä pintaa? Meillä ei ollut DisplayPort-näyttöjä kanadalaisessa testilaboratoriossamme, ja IDT:n dokumentaation mukaan kaikki VM1300:n liitetty näkyisi yhtenä pintana. Calibre vahvisti, että kolme DisplayPort-liitäntää pidetään yhtenä näyttönä, joten kolmen näytön pelaaminen vaatii näyttöjen liittämistä näihin liitäntöihin; et siis voi jakaa näyttöjä DP:n ja DVI:n välillä. Tämä on melko hankalaa, varsinkin 1920x1200 resoluution kanssa. Ehkä sen takia muut valmistajat eivät ole ottaneet käyttöönsä IDT:n yli kaksi vuotta vanhaa piiriä tehdäkseen oman monta näyttöä tukevan GTX 580:n.



1536 Mt muistilla varustetulla Calibre Captainilla on hintaa 649$, eikä sitä ole tällä hetkellä saatavilla Suomesta, tehden siitä lähinnä vertailukappaleen.



Ylikellotus

Calibren mukana ei tule ylikellotustyökalua, joten käytämme MSI:n Afterburneria. Näytönohjaimen jännitteen säätö onnistuu sillä, ja nostimme sen 1,03 voltista 1,15 V tasolle. Nostimme kortin tuulettimet täysille ja testasimme kuinka korkeat kellotaajuudet saamme.



Referenssijäähdytin on sietämättömän kovaääninen näillä asetuksilla, mutta se pitää kortin viileänä. Saavutimme 960/1100 MHz taajuudet FurMark-rasituksessa, mutta jouduimme pudottamaan ytimen taajuuden 940 Mhz:iin Crysis 2 -vakauden takaamiseksi.

kommenttia 3

matiask86

kurttio matias

Anonymous User

Just wish to say your article is as asnnoishitg. The clearness to your put up is simply great and i could think you are a professional in this subject. Well with your permission let me to grasp your feed to stay updated with imminent post.

Anonymous User

ico47L <a href="http://inescrsojfqu.com/">inescrsojfqu</a>

Kommentoi artikkelia