Testissä Nvidia GeForce GTX 680

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Kun Nvidia tai AMD suunnittelevat näytönohjaimen, on niillä yleensä selvä visio millaista suorituskykyä sen halutaan tarjoavan, mihin hintaan ja mitkä sen muut laadulliset ominaisuudet (kuten lämmöntuotto ja tehonkulutus) ovat.

Eri sukupolvien korttien välillä pysyy usein jatkumo, eli GeForce GTX 480:n paranneltu versio suorituskyvyn ja muiden ominaisuuksien suhteen on GTX 580, ja niin edelleen. Välillä tulee kuitenkin poikkeuksia, kuten GeForce GTX 680.

Se ei ole mielestämme varsinaisesti GTX 480:n ja GTX 580:n perillinen. Se poikkeaa luonteeltaan paljon näistä kahdesta -- siinä ei ole revitelty suorituskykyä samalla tavalla maksimiin lämmöntuoton ja tehonkulutuksen kustannuksella kuin kahdessa muussa. GTX 680:n on mielestämme, vaikka nimi toista väittääkin, ennemminkin GTX 460:n sukulainen, jossa esimerkiksi tehonkulutus on paremmin tasapainossa suorituskykyyn nähden.

Testien jälkeen meille jäi vahvasti sellainen vaikutelma, että GeForce GTX 680:n kohdalla oltaisiin voitu mennä vieläkin pidemmälle -- jos vain oltaisiin haluttu. Miksi Nvidia ei sitten tehnyt tätä? Tilanteeseen on saattanut vaikuttaa kilpailullinen tilanne. Mikäli AMD:n Radeon HD 7970 olisi ollut nykyistä 30 tai 40 prosenttia rivakampi peli, niin veikkaan että Nvidia olisi nimennyt tämän saman kortin GTX 660:ksi tai 670:ksi. Mutta koska tilanne on se mikä se on, niin Nvidia on voinut nimetä vähän verkkaisemmankin ohjaimen omaksi lippulaivakseen.

GTX 680 on käytännössä noin 500 dollaria maksava GK104-grafiikkaprosessoriin perustuva ohjain, jonka kohdeyleisöksi on valikoitunut pelaajat. Tällä saralla ohjain osoittaa mahtavuutensa, joskin laskentakyvyn kustannuksella. Mikäli vaadit näytönohjaimelta laskentatehoa, niin sinun tulee katsoa muita vaihtoehtoja tai odottaa myöhempiä julkistuksia. GeForce GTX 680:ssä on korjattu edellisten sukupolvien pahimmat puutteet ja lisätty muutamia uusia kiinnostavia ominaisuuksia.

Tässä se on: GeForce GTX 680



Noin 25 senttiä pitkä GeForce GTX 680 sijoittuu pituutensa puolesta AMD:n Radeon HD 7800 -sarjalaisten ja Radeon HD 7900 -sarjalaisten välimaastoon.

Piirilevyn päästä löytyy radiaalituuletin, jonka tehtävänä on työntää kuuma ilma takaosan ritilän läpi ulos. Vaikka ritilä ei olekaan järin suuri, niin se on silti riittävän kookas radiaalituulettimelle. Kuten myöhemmin näemme, GTX 680 on hiljainen eikä lämpeneminenkään ole sille ongelma.

Ritilän lisäksi takaosasta löytyy kaksi dual-link-tyyppistä DVI-liitintä, yksi HDMI-portti ja DisplayPort-ulostulo. Kaikkia liitäntöjä voi käyttää samanaikaisesti, mikä on loistava uudistus edellisiin Fermi-ohjaimiin verrattuna. AMD:n tapaan Nvidia sanoo kortin tukevan HDMI 1.4a:ta, horisontaalista 4K-resoluutiota ja multi-stream-ääntä.

GeForce GTX 680:ssä on kaksi SLI-liitintä, joten samaan kokoonpanoon on mahdollista liittää kaksi, kolme tai neljä ohjainta. Myös AMD:n Radeon HD 7970 ja 7950 tukevat neljän ohjaimen konfiguraatioita.

GK104:n mainstream-luonteesta kielii myös se, että GTX 680:lle riittää vain kaksi kuusipinnistä virtaliitäntää. Yhdessä PCIe-paikan kanssa ohjaimelle voidaan syöttää maksimissaan 225 wattia tehoa. Nvidian mukaan ohjaimen tehontarve on korkeintaan 195 W. Tehonkulutus kuitenkin on yleensä lähempänä 170 wattia.

Viileyden salaisuus


Nvidian mukaan se on parantanut jäähdytysjärjestelmäänsä kolmella tavalla.

Nvidian mukaan ehostuksista ensimmäinen on hevosenkenkää muistuttavat heatpipe-putket, joita on yhteensä kolme kappaletta. Lämpö siirretään putkia pitkin alumiiniseen rivastoon.

Rivastoa on optimoitu niin, että lämpö saadaan haihdutettua aiempaa tehokkaammin. Ripoja on kallistettu niin, että ilmalle on annettu enemmän tilaa poistua. Edellisissä malleissa ilman huono poistuminen on aiheuttanut ongelmia viilennyksessä.

Radiaalituulettimen moottorissa on käytetty äänenvaimennusmateriaaleja, millä on ollut positiivisia vaikutuksia melutasoon. Äänenvaimennusta hyödynnettiin myös GTX 580:ssä.

kommenttia 2

cueman

todella surkea ja heikkotasoinen amd painotteinen 'testi' thf toimittajilta.
tai,ei voi sanoa toimittaja,vaan amd fanboy.

amd korttia kehutaan missä voidaan ja gtx 680 kortti ei mainit kertaakaan nopeimmaksi,vaikka tosi asia on että on nopein,oli sitten pelit tai 3dmark11.


en olisi uskonut että thf on myös amd fan hinnalla millä hyvänsä,ja se on ok,mutta jos manu pitkänen on itä mieltä niin kirjoitelkoon omalle vaimollensa,ei lukijoille jotka hakevt objektiivistä testia,ja joss haetan single gpu ykköstä.

surkea testi tosiaan,vaikea löytää gtx 680 nimi edes testistä,mutta 7970 on hyvä siellä täällä,kun edes jotenkin pärjää.

surkeaa josta raportoimme th world sivulle,emme mielestämme tarvitse suomeen toista 'muropaketti.com' sivustoa,jossa amd on puolijumalla, ja jossa lukijan,eli kuluttajan mielipide on ilmaa,pääsia että amd pärjää ja nvidia ei saisi pärjätä.

mallia:

esim tomshardware pääsivun otsikko oli:

"GeForce GTX 680 2 GB Review: Kepler Sends Tahiti On Vacation"

ja lopussa summarum lukee ensimmäiseksi:
"GeForce GTX 680 is now the fastest single-GPU graphics card"

tätä asiaa ei suomi poika pitkänen huomaa,vaan että amd on ok,ja erot pienet yms, lässätystä.

tässä linkki vrtailuun THW

http://www.tomshardware.com/reviews/gef...hmark,3161.html

dRD

cueman: Testi on siis amerikkalaisen sisarjulkaisumme tekemä, juurikin se, johon viittaat, eli:

http://www.tomshardware.com/reviews/gef...hmark,3161.html

...tuosta olemme vain kääntäneet (lisenssisopimuksemme mukaan) arvostelun suomeksi. Eli mielipide on Tom's Hardwaren, globaalisti.

Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
https://AfterDawn.com/

Kommentoi artikkelia