Testissä Nvidia GeForce GTX 780: Titan sai uuden pikkuveljen
Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila
Yhden kortin testit: Battlefield 3
Testien käytännön toteutusta käytiin kattavasti läpi jo edellisessä Radeon HD 7970 -artikkelissa. Silti tarjolla on taas huomattavan paljon dataa käsiteltäväksi. Aloitetaan Battlefield 3:lla.
Kuten odottaa saattaa, GeForce GTX 780 sijoittuu vain hieman GeForce GTX Titanin taakse. Tämän perusteella vaikuttaisi siltä, että runsaat 300 euroa halvempi GTX 780 tarjoaa huomattavasti paremman hinta-teho-suhteen kuin Nvidian lippulaiva. Silti AMD:n runsaan 400 euron hintainen Radeon HD 7970 GHz Edition ei sekään ole kaukana takana, vaan itse asiassa jopa ohittaa kalliimman GeForce GTX 680:n.
Entäs mikä on Radeon HD 7990:n tilanne? Jos uskoisimme laitteistosta mitattuja numeroita, AMD:n kahden GPU:n kortti olisi tämän testin voittaja. Mutta jos testidatasta jätetään pois kokonaan näyttämättä jääneet ja vain puoliksi näytetyt ruudut, kortin toinen grafiikkapiiri ei loppujen lopuksi tee kovin paljon hyödyllistä työtä eli todellinen käyttäjälle näkyvä ruudunpäivitysnopeus ei ole juuri yhden piirin Radeon HD 7970 -korttia parempi.
Kun ruudunpäivitysnopeudet esitetään ajan suhteen taulukkona, tulos on tämän näköinen. Vaikka aiemmin esitimme tuloksissa myös laitteistosta mitatut ruudunpäivitysnopeudet, tällä kertaa olemme pyrkineet siivoamaan tuloksia mahdollisimman paljon. Taulukossa esitetään pelkästään se, mikä käyttäjän kannalta on oleellista eli todellinen ruudunpäivitysnopeus riippumatta siitä, paljonko turhia ruutuja laitteisto ehtii muodostaa ilman niiden esittämistä.
Punaisella viivalla merkitty GeForce GTX 780 jää Titanin jälkeen vain hieman päihittäen Radeon HD 7970:n pienellä erolla. Radeon HD 7990:n tulokset ovat vaihtelevia.
Olemme pyrkineet yksinkertaistamaan myös ruutujen latenssien esitystapaa. Muistutuksena voidaan mainita, että latenssi viittaa tässä tapauksessa peräkkäisten ruutujen väliseen latenssiin eikä se siis kerro yksittäisten ruutujen renderöintinopeuksia. Taulukossa ilmoitetaan keskimääräinen latenssi sekä 99. persentiilin latenssi eli pahin mahdollinen tilanne.
Keskimäärin mikään kortti ei pärjää erityisen huonosti Battlefield 3:ssa. Olen testaillut pelaajien reaktioita eri latensseihin ja todennut, että 5 ms viive on se jakaja, jossa pelaajat valitsevat mieluummin pienemmillä latensseilla toimivan kortin. Jos tarkastellaan koko tuloksia (lukuun ottamatta huonointa yhtä prosenttia), Radeon HD 7990:n tulokset eivät ole nättiä katseltavaa. Tämä oli kuitenkin jo tiedossa. Pelaajien kannattaa harkita tonnin arvoisen Radeon HD 7990:n ostamista tosissaan ainakin siihen saakka kunnes AMD pystyy korjaamaan useamman grafiikkapiirin käytöstä aiheutuvat ajastusongelmat.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään