Vähävirtaista pelaamista: AMD E-350 vs. Intel Atom D525 ja Ion 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Vähävirtaiset mobiilialustat eivät ole suoranaisesti pelikäyttöön tarkoitettu, mutta me rankaisemme kuitenkin kahta AMD:n ja Intelin kokoonpanoa suosituilla 3D-peleillä. Tulokset eivät ole odottamattomia ja ällistyttäviä, mutta joskus ne sentään yllättävät iloisesti.

Tiedämme hyvin, että vähävirtaiset nettop- ja netbook-koneet eivät ole tarkoitettu pelikäyttöön.

Emme missään tapauksessa kehota ketään ostamaan nettop-konetta LAN-partyilla käytettäväksi tai viimeisintä huutoa olevien 3D-pelien pelaamiseen. Ne eivät ole oikeita laitteita siihen hommaan. Jos olet todella innostunut peleistä, kannattaa hankkia tehokas työpöytäkokoonpano tai siihen tarkoitukseen varusteltu kannettava, josta löytyy keskivertoa tehokkaampi näytönohjain.

Nyt kun virallinen huomautus on hoidettu, palataan taas asiaan eli vähävirtaisiin nettop- ja notebook-koneisiin. Niiden hinta on tulossa alaspäin ja tarjonta kasvaa hyvää vauhtia. Intelin Atom-pohjaisista kokoonpanoista on muodostunut suosittu vaihtoehto niille, joille riittää nettisurffaus ja videon pyöritys. Tähän tarkoitukseen soveltuu erityisen hyvin Nvidian Ion 2 -piirisarjalla varustetut laitteet. AMD pyrkii samaan markkinarakoon kun yhtiö keväällä julkisti Brazos-alustan, johon kuuluu Zacate E-350 APU ja integroitu Radeon HD 6310 näytönohjain.



Mutta ihan vain ajatuksen tasolla, oletetaan että olet juuri hankkinut nettop-tietokoneen kotiteatterikäyttöä varten ja se on kiinnitetty taulutelkkariisi. Et välttämättä ole hardcore pelaaja, mutta pelit kiinnostavat. Mahdollisesti jopa World of Warcraft isommalla näytöllä. Tai ehkä käytössä on opiskeluja varten ostettu halvempi kannettava, jota olisi kuitenkin mukava hyödyntää vapaa-aikana pieneen pelailuun.

Yksi perinteisten tietokoneiden vahvuuksista on sen sopeutuvuus eri tilanteisiin. Jopa halvemman hintaluokan kokoonpanoilla kuten Intelin Atom / Nvidia Ion 2 -yhdistelmällä ja AMD:n E-350 APU:lla on jonkin verran graafista suorituskykyä. Epäselvää kuitenkin on, voiko sen potentiaalin hyödyntää pelikäytössä vai ovatko nämä kokoonpanot yksinkertaisesti liian hitaita mihinkään järkevään pelaamiseen. Mitkä pelit sitten toimisivat pelattavilla nopeuksilla ja mitkä kannattaa hylätä suoralta kädeltä? Tässä artikkelissa yritetään vastata juuri näihin kysymyksiin. Testaamme Intelin Atom D525 ja Nvidia Ion 2 -yhdistelmää sekä AMD:n E-350 APU:ta integroidulla Radeon HD 5310 näytönohjaimella. Peleinä toimivat tämän päivän (ja vähän eilispäivänkin) suosituimmat pelit.

kommenttia 4

johtaja59

"Unreal Tournament
Kehittäjä Epic Games, Digital Extremes
Julkaisija GT Interactive
Pelimoottori Unreal Engine
Julkaisupäivä 30. marraskuuta, 1999
Lajityyppi FPS"
-Wikipedia

Bodomed

Tämä oli kyllä mielenkiintoinen testi! Itse ainakin löysin tästä paljon apua, oman HTPC:n kokoamiseen... Ois kiva tietää kuinka paljon tuo peliteho lisääntyy erillisellä näytönohjaimella?


Thor1993

Tosiaan iha hyvä välillä testailla tällastakin.
Tietääpähän vähän, että mihin noista ihan halvimmista systeemeistä on.
AMD:kin saanut kunnon setin aikaan, kun näyttää intel+nvidia liitos jäävän pääasiassa jalkoihin.

@2 Veikkaisin, ettei erillinen näyttis tuo pelitehoo juuri yhtään lisää, koska jo näissä testeissä näytti prossu olevan monesti se rajottava tekijä.

Janzor

Originally posted by Bodomed:
Tämä oli kyllä mielenkiintoinen testi! Itse ainakin löysin tästä paljon apua, oman HTPC:n kokoamiseen... Ois kiva tietää kuinka paljon tuo peliteho lisääntyy erillisellä näytönohjaimella?
Syö aika pahasti pointtia näistä vehkeistä jos siihen rinnalle hankitaan erillinen näyttis joka imee tuplasti samat virrat mitä muut osat yhteensä

Asus P8P67 EVO // i7-2600K // PNY GTX580 + Accelero Xtreme Plus // 2x4GB 1333DDR3 // Kingston SSD 64GB + 1TB F3 + 2TB Caviar Green // Seasonic 750W

Kommentoi artikkelia