4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti
Asus PB287Q
Tekniset tiedot:
Koko: 28"
Kuvasuhde: 16:9
Resoluutio: 3840 x 2160
Kontrasti: 1000:1
Kirkkaus: 300 cd/m2
Vasteaika: 1ms (GtG)
Liitännät:
- 1 x DisplayPort
- 2 x HDMI
Ergonomia: korkeus- ja kallistussäätö, pivot
VESA: 100x100 mm
Mitat (LxKxS): 660 x 414 x 220 mm
Paino: 7,9 kg
Takuu: 3 vuoden noutotakuu
Asus PB287Q kuuluu 4K-sukupolven ensimmäisiin näyttöihin, jotka käyttävät 28” TN-paneelia. Käytännössä kaikki 28” kokoluokasta löytyvät näytöt hyödyntävät samaa paneelia, mutta niistä löytyy kuitenkin joitakin merkittäviä eroja. Tällä hetkellä halvin 28” 4K-malli löytyy Dellin toimesta, mutta se on rajoitettu vain 30 Hz virkistystaajuudelle 4K-resoluutiolla. Useimmat 28” 4K-mallit yltävät 60 Hz virkistystaajuudelle, joka on suositeltavaa jo pelkkään työpöytäkäyttöönkin. Tämän lisäksi eroavaisuuksia löytyy näyttöjen käyttämistä jalustoista, OSD-valikoiden säätömahdollisuuksista, sekä syöttöviiveen määrästä. Syöttöviiveellä on suuri merkitys pelikäytössä, ja valmistajien eri mallien välillä on käytännössä huomattaviakin eroja.
Ulkoiset ominaisuudet
PB287Q on ulkoiselta olemukseltaan hyvin perinteinen ja huomaamaton, mutta sen rakenne on selvästi laadukkaampi kuin edullisempien TN-paneelillisten mallien. Käytännön esimerkkinä on ergonomisten säätöjen määrä. Siinä missä halvimmat mallit yleensä tyytyvät pelkkään kallistussäätöön, löytyvät PB287Q:sta kattavat säädöt myös korkeuden ja kierron osalta. Lisäksi näytön saa tarvittaessa kiinnitettyä myös 100x100 mm VESA-kiinnikkeellä.
PB287Q toimii muiden 4K-näyttöjen tavoin DisplayPort-liitännän voimin, mutta siihen voi liittää myös kaksi kappaletta HDMI 1.4 -liitännällä toimivia laitteita. Toinen HDMI-liitäntä tukee myös MHL:ää mobiililaitteiden kiinnitystä varten. HDMI-liitäntä rajoittaa virkistystaajuuden 4K-resoluutiolla 30 Hz tasolle. Näytöstä löytyy myös audiosisääntulo, kuulokeliitäntä sekä 2W kauittimet. Kaiuttimien äänenlaatu on kuitenkin sen verran heikko, ettei niitä voi suositella peruskäyttöönkään.
Näyttö on mattapinnoitettu, joten se sopii paremmin huoneisiin, jossa heijastukset vaivaisivat glossy-tyyppistä paneelia. Mattapinnoite on kuitenkin sen verran kevyt, ettei se juuri kristallisoi esimerkiksi kirkasta valkoista.
Mattapinnoite auttaa estämään heijastuksia
OSD-valikko
Näytön OSD-painikkeet on toteutettu mekaanisilla painikkeilla näytön takana, ja edessä näkyy vain valkoiset pisteet kertomassa nappien sijainnista. OSD-valikon käyttö toimii suuremmitta ongelmitta, mutta selkämyspainikkeiden sijasta ainakin allekirjoittanut pitää enemmän esimerkiksi ROG Swiftin analogitikusta tai näytön etupuolelle sijoitetuista painikkeista, joita on selvästi mukavampi käyttää.
Itse OSD-valikko kattaa perusasetukset kirkkauden, kontrastin ja värilämpötilan osalta, ja mukana on myös Asuksen omat erikoisuudet. OD on Asuksen käyttämä overdrive-tila, joka parantaa pikselivastetta, mutta voi myös samalla aiheuttaa kuvaan virheitä. Tarjolla olevista vaihtoehdoista kannattaa päälle jättää Normal-tila, sillä Extreme aiheuttaa kuvaan selviä koronavirheitä.
Näytössä on myös Picture-in-Picture ja Picture-by-Picture – tilat useamman näyttösignaalin esittämiseen kerralla, ja 4K-resoluution myötä PIB ja BPB on entistä hyödyllisempi. Tila toimii ongelmitta Asuksen näytöllä, mutta 28” kokoluokassa sen käyttö jäi ainakin allekirjoittaneella olemattomaksi, siinä missä 40” Philipsillä kyseinen ominaisuus on jo selvästi relevantimpi.
Valikosta löytyy myös Asuksen GamePlus-asetus, jolla voidaan lisätä kuvan päälle tähtäin tai ajastin.
OSD:n suurimmat ongelmat koskevat lähinnä Asuksen esiasetuksia. Suurin osa tarjolla olevista preseteistä rajoittaa kirkkauden säädön kokonaan pois, ja näin ollen 100% vakiokirkkaudella nämä esiasetukset jäänevät useimmilta käyttämättä. Asetuksia voi itse säätää standarditilassa, mutta siitäkiin puuttuu esimerkiksi gamman säätö, minkä pitäisi tässä vaiheessa löytyä jo kaikista näytöistä. Onneksi näytön gamma-arvo on standard- ja sRGB-tiloissa lähellä 2.2 suositusarvoa.
kommentti 1
Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.