4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti
Loppuyhteenveto
4K on tullut jäädäkseen myös työpöytänäyttöihin, mutta aivan vaivatonta uuteen resoluutioon siirtyminen ei ole. Windowsin skaalaustuessa on vielä parantamisen varaa, ja monet kolmannen osapuolen ohjelmat eivät suoriudu 4K-toistosta ongelmitta. Tuloksena on joko sumea kuva tai skaalaamatta liian pieni käyttöliittymä. Lisäksi jos käytössä on useampi eri resoluution näyttö eri tuumakoolla, Windowsin skaalausvaihtoehdot tulevat tuottamaan ongelmia vähintään yhdelle näytölle. Windows 10 lupaa parantaa resoluutiotukea ainakin käyttöjärjestelmän puolesta, mutta tästä huolimatta ongelmaksi jäänevät vanhemmat sovellukset, joita ei enää päivitetä.
Asus PB287Q
Asus PB287Q on ensimmäisen sukupolven 4K-näytöksi varsin onnistunut tuotos. 28” TN-paneeli toimii peruskäytössä varsin hyvin, vaikka se ei vedäkään vertoja IPS-paneelin väritarkkuudelle tai VA:n korkealle kontrastille. Asuksen toteutus on fyysiseltä puolelta moitteeton, ja PB287Q on varmasti hyvä valinta niille, jotka etsivät parasta vaihtoehtoa monista markkinoilta löytyvistä 28” 4K-näytöistä. Näytön syöttöviive on verrattain matala, ja TN-paneelin ansiosta se sopiikin hyvin myös pelikäyttöön. Parannettavaa löytyikin lähinnä OSD-valikon puolelta, sillä tarjolla ei ollut gamma-säätöä, ja preset-esiasetuksilla kirkkaus oli lukittu 100% silmiä polttelevalle tasolle.
Näytön suurin ongelma tällä hetkellä lieneekin lähinnä sen hinta sekä asema markkinoilla. Tarjolle on jo tullut 27” 4K-malleja IPS-paneelilla melkein samaan hintaluokkaan, ja jatkossa todennäköisesti nykyiset 28” TN-mallit joko väistyvät markkinoilta tai niiden hintojen on tiputtava selvästi nykyistä alemmaksi. 549€ hinnalla Asus PB287Q on vaikea suositella tällä hetkellä, ja allekirjoittanut suositteleekin tässä kokoluokassa ennemmin 2560x1440 resoluution IPS-näyttöjä.
Lyhyesti:
+ Hyvä fyysinen rakenne ja ergonomiset säädöt
+ Nopea ja laadukas 10-bittinen TN-paneeli
+ Kuva äärimmäisen terävä
- Windowsin skaalaus tuottaa ongelmia
- 4K vaatii paljon suorituskykyä
- 28” kokoluokassa 4K ei tuo lisää työpöytätilaa, sillä skaalaus on välttämätöntä
- Korkea hinta
Philips BDM4065UC
Philipsin 40-tuumainen HDTV-maailmasta PC-puolelle siirretty paneeli on varsin vaikuttava ilmestys työpöydällä. Se vaatii paljon tilaa työpöydältä, ja tv-jalusta onkin parempi vaihtaa suorilta VESA-kiinnikkeen avulla paremmin säädettävissä olevaan. Katseluetäisyyttä saa kasvattaa normaalinäyttöä hieman kauemmaksi, mutta suuren koon ansiosta näyttö ei kuitenkaan tarvitse Windowsin skaalausta samalla tavalla kuin Asuksen 28” malli. Tuloksena onkin suuri määrä työpöytätilaa ilman tukeutumista useamman näytön kokoonpanoon. Näyttö soveltuu VA-paneelinsa ansiosta myös tummemman sisällön katseluun, kuten elokuviin ja peleihin.
Ongelmaksi muodostuukin lähinnä se, että täyden ruudun tilassa videomateriaalin on oltava korkealaatuista, ja pelien pyörittäminen 4K-resoluutiolla vaatii paljon suorituskykyä, eikä matalampi resoluutio näytä hyvältä 40” kuvalla näin läheltä katsottuna. Teoriassa näyttöön saa kuitenkin tarvittaessa luotua pienemmänkin kuvan haluamallaan resoluutiolla esimerkiksi Nvidian ohjauspaneelilla tai CRU-sovelluksella. Näin ollen 40” paneelille saa vaikka 21:9 3840x1607-resoluution ultralaajakuvan, joka on suurempi ja tarkempi kuin markkinoilta löytyvät 34” 3440x1440 21:9 näytöt. Jos suorituskyky kuitenkin riittää 4K-resoluutiolle, on pelielämys 40” 4K-näytöllä vertaansa vailla. Philipsin hinta on valitettavasti noussut julkaisuaikojen reilusta 700 eurosta heikon saatavuuden ja euron heikentymisen myötä jo 900€ tasolle.
Lyhyesti:
+ Paljon työpöytätilaa
+ Kattavat liitäntävaihtoehdot
+ Erinomainen kontrasti
+ Kattavat OSD-asetukset ja PIB/BPB
+ SmartControl-sovellus
+ Verrattain matala syöttöviive
- Vaatii paljon tilaa
- Jalustassa ei säätömahdollisuuksia
- Ei HDMI Black Level –säätöä
- B2W-vasteaika
kommentti 1
Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.