4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Asus PB287Q: kalibrointi ja kuvanlaatu



Kuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibrointilaitteella sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.



Näytön kalibrointiin ilman erillistä kalibrointilaitetta on tarjolla myös opassarjamme, jossa neuvotaan perusohjeet näyttöjen asetusten säätöön.

PB287Q:n käyttämä 10-bittinen (8-bittiä + FRC) TN-paneeli suoriutui kuvanlaatutestien osalta varsin hyvin verrattuna allekirjoittaneen aikaisemmin testanneisiin TN-paneeleihin. Testikappaleessa ei ollut havaittavissa merkittävää valovuotoa. Havaittavissa oli myös pientä oranssia hehkua näytön reunoilla katselukulmaa muutettaessa tummilla taustoilla, mutta normaalikäytössä paneeli suoriutui ilman suurempia ongelmia. TN-paneelin heikkoudet ovat värien toistossa ja kuvakulman kapeudessa, sillä jo suoraan edestä katsottuna voi huomata TN-paneelin värisiirtymät eri puolilla näyttöä. IPS- ja TN-paneelit kärsivät myös ns. glow-efektistä tummilla sävyillä näytön reunoilla, joskin ongelma on yleensä pahempi IPS-paneelien osalta.

Vaikka PB287Q ei olekaan katselukulmiltaan IPS:n veroinen, on sen käyttämä uudempi 10-bittinen TN-paneeli kuitenkin selkeä parannus aikaisempiin paneeleihin. Väritoisto on kokonaisuudessaan hyvä, eikä suppea katselukulma vaivaa juurikaan edestä katsottuna. Kuvanlaatu sivusuunnassa pysyy kunnossa varsin hyvin, mutta ylhäältä ja alhaalta katsottaessa sävyt vääristyvät nopeaan. Käytännössä tämä ei liene ongelma näytön ollessa vaakatasossa, mutta portrait-tilassa tällä voi olla merkitystä.

Asuksen paneelin vasteajaksi mitattiin keskiarvolta noin 20 ms, mikä tarkoittaa käytännössä kahden ruudun (FPS) mittaista viivettä. Tämä on hyvin tyypillinen lukema korkearesoluutioisille näytöille, ja nopeampaa näyttöä etsivien kannattaa siirtää katse kohti 144 Hz pelinäyttöjä. Joissakin 28” 4K-malleissa on todettu huomattavasti suurempiakin syöttöviiveitä, joten Asuksen tulos on tältä osin kiitettävä.

PB287Q oli suhteellisen yksinkertainen säädettävä näyttö. Suosituksena kannattaa käyttää Standard-tilaa, joka antaa parhaat säätömahdollisuudet kuvan muokkaukseen. Tarjolla oleva sRGB-tila on tehdaskalibroitu, mutta se rajoittaa kirkkauden säädön, ja paneeli jää näin ollen liian kirkkaaksi useimmille. Muilta osin näytön kalibrointi OSD-valikon kautta jää lähinnä värilämpötilan korjaamiseksi. PB287Q on useimpien näyttöjen mukaan standard-tilassa hieman viileähkö, mutta loppujen lopuksi peruskäytössä värilämpötila kannattaa valita oman maun mukaan. Kuten edellä jo mainittiin, näytön gamma-arvoa ei voi säätää OSD-valikosta, mutta se oli onneksi lähellä 2.2 suositusarvoa. Myös kontrasti oli optimaalinen perusasetuksella.

kommentti 1

hannibal_pjv

Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.

Kommentoi artikkelia