4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti
Philips BDM4065UC: Kalibrointi ja kuvanlaatu
Philips BDM4065UC käyttää 8-bittistä VA-paneelia, jonka valmistaa TPV. Philips toimiikin tässä tapauksessa lähinnä brändinimenä, sillä Philipsin näyttöbisneksestä vastaa MMD. Näytön käyttämä VA-paneeli on poikkeuksellinen PC-maailmassa kokonsa lisäksi myös kontrastiarvoltaan, joka on 5000:1. Yleensä IPS- ja TN-paneelien nimellinen kontrasti on 1000:1, ja PC-puolelta löytyy myös tällä hetkellä monia AMVA+-paneelilla varustettuja näyttöjä 3000:1 kontrastiarvolla, mutta 5000:1 kontrastiin yltää Philipsin lisäksi tällä hetkellä vain yksi toinen PC-näyttö: Eizo FG2421.
Käytännössä suurempi kontrastiarvo tarkoittaa syvää mustan toistoa. IPS- ja TN-paneelien ongelmana on varsin heikko mustan toisto ja hehkumisefekti, joten Philipsin VA-paneeli on varsin houkutteleva vaihtoehto niille, jotka käyttävät näyttöä esimerkiksi elokuvien katseluun tai pimeässä pelailuun. Vastavuoroisesti Philipsissä on huomattavissa VA-paneelille tyypillistä katselukulmasta riippuvaa kontrastisiirtymää tummilla sävyillä.
Vasemmanpuoleisen IPS-paneelin mustan syvyys on selvästi VA-paneelia heikompi.
Vasteajaltaan BDM4065UC on 8,5 ms käytettäessä SmartResponse off-asetusta. Vasteaikaa saisi teoriassa laskettua nostamalla asetusta, mutta näyttöä testattaessa huomattiin selviä overdrive-artifakteja matalimmallakin tasolla. Näin ollen asetus on parempi pitää off-tilassa. Tästä huolimatta näytön vasteajat olivat kohtuulliset ja verrattavissa yleisellä tasolla nykyisiin AH-IPS-paneeleihin. Ainoa poikkeus oli siirtymässä mustasta valkoiseen, joka aiheutti selvää häntimistä. Tämä on käytännössä huomattavissa esimerkiksi mustan tekstin häntimisenä valkoisella taustalla verkkosivua rullatessa. Yleisellä tasolla vasteaika ei ollut kuitenkaan merkittävä ongelma pelikäytössä. Nopeatempoisempaa pelaamista varten tarjolla on kuitenkin siihen sopivampia 144 Hz malleja.
Philipsin syöttöviiveeksi mitattiin n. 25 ms, mikä on varsin hyvä tulos TV-puolelta tulleelle 4K-paneelille. Kahden ruudun mittainen viive on riittävän pieni pelikäyttöön useimmille, ja nopeampaa paneelia etsivien kannattaa siirtää katse 144 Hz pelinäyttöjen suuntaan.
Näytön kalibroimiseksi käsin suosittelemme user define –tilaa, joka antaa eniten säätöjä käytettäväksi. Näytön kirkkaus tiputettiin ensin tasolle 38, mutta sopiva kirkkaustaso riippuu aina myös ympäristön kirkkaudesta. Näytön kontrastiasetus oli valmiiksi jo sopivalla tasolla, kuten myös gamma. Värilämpötila on vakiona hieman viileä, joten sitä kannattaa laskea RGB-arvoilla itselle sopivaksi. Kalibrointiin voi myös kokeilla esimerkiksi TFTCentralin tekemää icc-profiilia, mutta tässä on kuitenkin otettava huomioon, että jokainen paneeli on oma yksilönsä, eikä kalibrointitulos ole välttämättä tarkka toiselle paneelille. Lisäksi kalibrointisovellusten tekemät ICC-profiilit eivät ole yleensä käytössä peleissä.
Näytön asetuksien säätöä voi myös kokeilla kätevästi SmartControl-sovelluksella. Testissä huomattiin muun muassa, että Black Level –säätöä ei löytynyt ollenkaan OSD-valikosta, mutta SmartControl-sovelluksen kautta sitä pystyttiin säätämään. Paras tulos saavutettiin tiputtamalla Red-asetusta yksi pykälä alaspäin tasolle 49.
Kokonaisuudessaan näyttö saatiin kalibroitua varsin hyvälle tasolle. Näytön väritoisto ei yllä aivan IPS-näyttöjen tasolle, ja erityisesti kontrastisiirtymä tuo ongelmia tummilla sävyillä. Lisäksi näytön nurkat olivat havaittavasti tummemmat.
Valovuotoa ei havaittu ja taustavalo oli käytännössä hyvin tasainen. Valitettavasti näytössä oli useita jumittuneita pikseleitä, mutta tämä on aina yksilökohtainen ongelma, ja 4K-näytöllä alipikselit ovat niin pieniä, että niitä on hyvin vaikea huomata. Philipsillä on kuitenkin oma pikselipolitiikkansa jonka mukaan se hyväksyy näytön vaihdon takuun piirissä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei Philipsillä ole suoraa noutotakuuta, vaan asia on hoidettava ostopaikan kautta.
Erikoisuutena on myös mainittava, että TPV:n valmistaman HDTV-käyttöön suunnatun VA-paneelin pikselit eivät ole täsmälleen neliön muotoisia, mikä aiheuttaa käytännössä 1,7% laajemman kuvan. Tämä ei todennäköisesti haittaa useimpia käyttäjiä, mutta jos näytöllä olevan objektin muodon tarkkuus on kriittistä, ei BDM4065UC ole välttämättä sopiva tähän käyttöön.
kommentti 1
Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.