AMD Radeon HD 6870 ja 6850: Onko Barts askel eteenpäin?
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen
Uusi Radeon HD 6000 -perhe
Kun on kuninkaana kukkulan päällä, niin ei tule heti ajatelleeksi että joku voisi syrjäyttää sinut. Ehkä tämän vuoksi, onnistuneen Radeon HD 5000 –sarjan julkaisun jäljiltä, AMD antaa asioiden edetä omalla painollaan ensimmäisten kahden Radeon HD 6000 –sarjan mallin julkaisun kohdalla.
Ei sillä, että siinä olisi jotakin vikaa. Yhtiö sai nauttia yksinvaltijaan olosta lähes puoli vuotta DirectX 11 –näytönohjainten markkinoilla. Nvidia vastasi myöhemmin kovilla, mutta korkea tehonkulutus ja lämmöntuotto veivät terävimmän kärjen sen tuotteista.
Vasta kun Nvidia alkoi tuoda markkinoille johdannaismalleja, niin AMD:n asema alkoi vavahdella. GF104-pohjainen GeForce GTX 460 tarjosi kovaa suorituskykyä sellaiseen hintaan, että Radeon HD 5830 sai rinnalleen todellisen kilpailijan. GF106-pohjainen GeForce GTS 450 oli vähintäänkin yhtä kova vastine AMD:n Radeon HD 5770:lle, vaikka edellisen sukupolven ohjaimet tarjosivatkin (ja tarjoavat edelleen) parempaa suorituskykyä paremmalla hinnalla. Mielenkiintoinen sivuhuomautus: eräs Nvidian kumppani kertoi meille aiemmin tällä viikolla, että G92 on virallisesti kuopattu. GeForce GTS 250 –ohjaimen toimitukset loppuvat lähiaikoina tyystin.
Yhtiöt käyvät keskenään kovaa kamppailua, ja se aiheutti hankaluuksia tämän artikkelin kirjoittamisessa. Meitä neuvottiin aluksi käyttämään testeissä verrokkina ylikellotettua GeForce GTX 460:tä, koska niitä on liikkeellä enemmän kuin referenssitaajuuksisia malleja. Pian sen jälkeen saimme kuulla, että Nvidia pudottaa GTX 460- ja 470-ohjainten hintoja, muttemme vielä tieneet kuinka paljon. AMD tietää tilanteen, eli Nvidia ei mitenkään voi tietää millaista kohdetta vastaan se käy sotaa, joten ei ihme ettei Nvidia ole halukas vahivistamaan uusia hintoja. Sitten kuin salama kirkkaalta taivaalta saimme sähköpostin, jossa Nvidia kertoo uudet hinnat.
Sitten koko sekamelskan keskellä on uusien pelien julkaisuja, joihin voi liittyä tai olla liittymättä näytönohjainvalmistajien vaikutus. Julkaistuja pelejä on odotettu hartaudella ja me todella palamme halusta päästä testaamaan. Taustalla kuitenkin kolkuttelee ajatus, että peliä on saatettu optimoida jommallekummalle arkkitehtuurille sopivammaksi.
Mitä tästä sitten pitäisi ymmärtää? Tämänhetkinen DirectX 11 –näytönohjainmarkkinat on rankasti kilpailtu, kilpailtumpi kuin osasimme vuosi sitten edes kuvitella. Luonnollisesti kuullessasi sanan Radeon HD 6870:sta tai 6850:sta odotat niiden syrjäyttävän GeForce GTX 480:n kukkulan laelta alas.
Valitettavasti tällaisia tuloksia et tule tänään näkemään. Radeon HD 6870 on itse asiassa hitaampi kuin Radeon HD 5870 ja 6850 on vastaavasti hitaampi kuin 5850. Tilanne on sekava, mutta AMD:lla on oma selitys nimeämisstrategialleen.
AMD ei hae uusilla ohjaimillaan lisää puhtia suorituskykyyn, vaan se haluaa optimoida arkkitehtuuriaan. Barts-koodinimellä tunnettu GPU suoriutuu laskennasta samalla tehokkuudella kuin Cypress. Uusiin nöytönohjaimiin on kuitenkin lisätty muutama uusi ominaisuus ja niitä tarjotaan edullisella hinnalla. Tarkoituksena on antaa haastajia Nvidian GeForce GTX 460 1 GB- ja 768 MB –malleille.
Ennen kuin syvennymme tarkemmin uusiin näytönohjaimiin, niin tarkastellaan hinnoittelupolitiikkaa.
Mitä vikaa nimessä?
Emme pidä lainkaan siitä, että pelkkä nimi ei anna tarpeeksi tietoa tuotteen tasosta, sillä kaikki ei muista selityksiä tuotteiden välisistä suorituskykyhierarkiasta. Nimeämismenettely johtaa etenkin huonomuistisia harhaan. Heidän kohdallaan voimmekin vain toivoa, että jo hinta antaa hieman vihiä näytönohjainten todellisesta suorituskyvystä. AMD julkaisemat uudet Barts-ohjaimet sijoittuvat 150-250 dollarin hintahaitariin, eli selvästi alempaan kastiin kuin Radeon HD 5870. Hintaluokka kuuluu pikemminkin Radeon HD 5830:lle ja 5850:lle. Radeon HD 5870 ja 5970 saavat “Cayman” ja “Antilles” nimiä kantavat seuraajat vasta tämän vuoden lopulla Radeon HD 6900 –sarjan päänavauksen myötä.
Olen varma, ettemme ole ainoita AMD:n nimeämisestä yllättyneitä. Meistä tuntuu, että julkistetut Barts-ohjaimet olisi ollut parempi nimetä 6700-sarjalaisiksi. AMD puolustaa valintaa sillä, että Radeon HD 5700 –sarjan ohjaimet pysyvät tuotannossa vielä jonkin aikaa pitäen hallussaan alle 150 dollarin markkinat. Emme pysty mitenkään nielemään tätä selitystä, sillä eri sukupolvien samat kategoriat ovat olleet samanaikaisesti myynnissä useita kertoja aiemminkin, eikä siitä ole koitunut mitään ongelmaa. Suurin vääryys tapahtuu Radeon HD 5870 –ohjainten omistajien kohdalla, jotka kuvittelevat 6870:n olevan suorituskykypäivitys omistamalleen ohjaimelle, vaikka todellisuudessa tilanne on päinvastainen.
Tarkoituksenamme ei kuitenkaan ole analysoida uusien ohjainten nimiä. Hiljenemme tämän epäkohdan tiimoilta nyt ja jatkamme eteenpäin. Radeon HD 6870 lupaa Radeon HD 5850 –tason suorituskykyä 240 dollarin hintalapulla, kun 6850 tarjoaa Radeon HD 5830:n veroista suorituskykyä noin 180 dollarin hintaan. Pitää muistaa, että uudet ohjaimet kykenevät sellaisiin asioihin, joihin aiemman sukupolven ohjaimet eivät pysty. Niistä löytyy Blu-ray 3D –tuki, tuki stereoskooppiselle 3D-pelaamiselle, uudistuksia AA- ja AF-suotimiin, nopeampi tesselointi sekä messevämpi Eyefinity-versio, joka mahdollistaa kuuden näytön kytkemisen koneeseen kunhan DisplayPort 1.2 –ekosysteemi saa täydennystä vuoden 2011 aikana.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään