AMD Radeon HD 6870 ja 6850: Onko Barts askel eteenpäin?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen

Stereoskooppinen 3D AMD:n HD3D:llä



Olemme saaneet jo tovin katsella kuinka Nvidia on rakentanut 3D Vision –ympäristöään ja teknologiaa hyödyntäviä laitemalleja on julkaistu jo tuhat kappaletta. Nyt AMD:kin on pääsemässä näille markkinoille mukaan Radeon HD 6000 –sarjan ansiosta. Tähän asti AMD on vähätellyt stereoskooppisen 3D:n merkitystä ja haukkunut olemassa olleita teknologioita keskeneräisiksi. Onkin mielenkiintoista nähdä miten valmiin tuotteen AMD on onnistunut kehittäään.



AMD käyttää 3D-teknologialleen yhteistä HD3D-brändiä. AMD on ottanut erilaisen lähestymistavan kuin Nvidia, sillä AMD:n teknologiat eivät ole niinkään riippuvaisia käytetyistä laseista tai näyttöteknologioista. Tällä on luonnollisesti muutama etuus verrattuna Nvidiaan, mutta löysimme pari haittapuoltakin.

Edut

Toisin kuin 3D Vision, AMD:n HD3D-teknologia ei vaadi erityistä AMD-lisenssiä näytöiltä. Ainoa vaatimus on, että käytetty näyttö tukee 3D:tä ja siitä löytyy HDMI 1.4a –liitäntä. Kaikki muu on jätetty ohjelmistojen hoidettavaksi. Jos haluat toistaa Blu-ray 3D –levyjä, niin tarvitset eriyisen toisto-ohjelman (Esim PowerDVD 10 Ultra tai Arcsoftin TotalMedia Theatre 3). Jos taas haluat pelata pelejä stereoskooppisina, niin tarvitset DDD:n Tridef-ajurit tai iZ3D:n ajurit. Tarvittavat ohjelmat asennettuina tietokoneesi kykenee kaikkeen siihen mihin näyttösi kykenee toistamaan. Ei ole merkitystä perustuuko näyttöteknologia passiivipolarisoituihin tai aktiivisuljinlaseihin. Näyttösi voi yhtä lailla tietysti olla laseista vapaa.

AMD on demonnut teknologiaa useilla eri peleillä ja Blu-ray 3D –elokuvilla. Käytössä on ollut niin aktiivi- kuin passiivilasiteknologiat. Olin kuitenkin kiinnostuneempi siitä että onko HD3D valmis kuluttajille. Eräällä ystävälläni on 120 hertsin 3D-televisio, joten pyysin häneltä vähän apua. Päivitetyllä PowerDVD Ultra 10 Mark II -ohjelmalla sain Cloudy With A Chance Of Meatball -elokuvan toimimaan ilman minkäänlaista sumeutta. Seuraavaksi kokeilin 3D-pelaamista DDD:n Tridef-ajuirella. Ei pahaa sanottavaa tälläkään kertaa.



Haittapuolet

On hyvä muistaa HD3D:n rajoitteet. Ainakaan Pohjois-Amerikan markkinoilla ei vielä ole näyttöjä, jotka hyödyntäisivät HDMI 1.4 –standardia. Kaikki 3D-näytöt ovat 3D Vision –ekslusiiveja. Ne eivät siten toimi näillä uusilla Radeoneilla.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että asiaan on tulossa muutos kun AMD saa vihdoin tuotua markkinoille vaihtoehtoisen teknologian. Euroopassa Viewsonic V3D241wm-LED on jo myynnissä ja ne loppuivat nopeasti julkaisun jälkeen. Karumpi todellisuus iskee pohjoisamerikkalaisille, sillä he joutuvat odottamaan tovin päästäkseen nauttimaan 3D:stä Radeon HD 6800 –ohjaimella. Tietysti on aina mahdollista kytkeä 3D-televisio tietokoneeseen.

DDD:n ja iZ3D:n stereoskooppisen pelaamisen mahdollistavat ajurit voivat toimia täydellisesti joissain tilanteissa, mutta oman kokemustemme perusteella Nvidian 3D Vision –ajurit toimivat paremmin valtaosassa peleissä. Integraatio ajureihin myös nopeuttaa uusien ominaisuuksien käyttöönottoa.

Mieltämme kaihertaa vielä yksi rajoite. Koska AMD hyödyntää HDMi 1.4a –standardia, jossa maksimi TMDS-kaista on 10,2 Gb/s, niin voit pelata stereoskooppisessa tilassa joko 720p-resoluutiolla 60 hertsin (silmää kohden) ruudunpäivitysnopeudella tai 1080p-resoluutiolla 24 hertsin ruudunpäivitysnopeudella (silmää kohden). Tämä on itseasiassa melko vakva puute, sillä olemme 3D Vision Surroundin ansiosta 5760x1080-resoluutioon kaksi-linkkisen DVI-liitännän ansiosta (kukin näyttö oli resoluutioltaan 1920x1080). AMD tietää nämä HDMI 1.4a:han liittyvät kahleet. Yhtiö kertoo pääsevänsä niistä eroon ensi vuonna, jolloin näyttövalmistajat alkavat tuomaan markkinoille DisplayPort 1.2 –liitäntää käyttäviä näyttöjä. Kaistanleveys kasvaa tällöin 17,28 Gb/s:ssa, joka riittää 1080p:n resoluutiolla 60 FPS:llä.

Nvidian vastaus

Haluamme huomauttaa, että myös Nvidian teknologia toimii yhteen HDMI 1.4a:n kanssa 3DTV Play –ajuireden myötä (ajurit julkaistiin jostakin syystä samana päivänä kuin AMD:n näytönohjaimet). Ajurit ovat nyt ladattavissa ilmaiseksi 3D Visionin omistajille. Sitä jaellaan tietokonevalmistajien kautta (esim. Dellin XPS-läppärit). Jos haluat katsella 3D-sisältöä televisiosi kautta, mutta et halua ostaa 3D Vision –pakkausta, niin voit ostaa ajurit Nvidian verkkosivujen kautta 39,99 dollarin hinnalla. Muista, että ajurit toimivat ainoastaan niiden GeForce-ohjainten kanssa jotka tukevat HDMI 1.4:ää (mm. GeForce GT 220, GT 240 ja GeForce 400 –sarjalaiset). Muista myös, että käytät 3DTV Playtä HDMI:n kautta, joten AMD:n kiusana oleva kaistanleveysrajoite koskee tällöin sinuakin.



Valitsit sitten Nvidian tai AMD:n ratkaisun, niin joudut jokatapauksessa ostamaan Blu-ray 3D –toisto-ohjelman, jos ajattelit katsoa 3D-elokuvia. Nvidian ohjaimen omistaja voi hankkia joko 40 dollaria maksavan 3DTV Playn tai vähintään 200 dollaria maksavan 3D Vision –pakkauksen. AMD on sivuuttanut tyystin omien toisto-ohjelmistojen kehittämiseen, joten Blu-ray 3D –toisto tulee tuon verran edullisemmaksi Radeon-ohjaimilla.

Nvidia on kuitenkin integroinut stereoskooppisen pelaamisen mahdollistavat ajurit 3DTV Play- ja 3D Vision –pakkauksiin, kun AMD:n rauta vaatii kaverikseen kolmannen osapuolen ajurit DDD:ltä tai iZ3D:lta. Näiden ajurit maksavat noin 50 dollaria. Hinnan lisäksi Nvidian ajurit tuottavat paremman kuvanlaadun tällä hetkellä. Toivottavasti Radeon HD 6800 –ohjainten omistajien rahankäyttö näihin ajureihin lisää sen verran kilpailua, että ajureiden kehitykseen saadaan lisäpotkua.

AMD tuo Radeon HD 6000 –sarjan ja HD3D-teknologian ansiosta kaivattua kilpailua 3D-kilpailua. HTPC-koneiden omistajille tietona, että Nvidia ja AMD tarjoavat varsin samankaltaiset toiminnallisuudet Blu-ray 3D –toistoon. Mitä taas tulee näyttöihin ja 3D-pelaamiseen, niin Nvidialla on selvä etulyöntiasema mutta se on kuitenkin lyötävissä.

Kommentoi artikkelia