AMD Radeon HD 6870 ja 6850: Onko Barts askel eteenpäin?
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen
Eyefinity, UVD3 ja APP
Eyefinity-parannukset
Suurimmaksi osaksi Eyefinity on suurimmaksi osaksi pysynyt muuttumattomana AMD:n Radeon HD 6800-sarjalaisissa. Tämä käy järkeen varsin hyvin, siläl Nvidialla ei ole vielä vastaavaa tekniikkaa julkaistuna.
DisplayPort 1.2 –tuki on yksi ominaisuuksista, jonka AMD päätti lisätä. Tämä parantaa väylän kaistanleveyttä ja sitä kautta saadaan siirrettyä korkean bittivrran audiota videon ohella. Lisäksi sen ansiosta saadaan kaivattua kaistanleveyttä uuden sukupolven 3D-näyttöjä varten. Näiden lisäksi DisplayPort 1.2:lla on mahdollista käyttää useata näyttöä kutakin ulostuloa kohden. Tämä siis tarkoittaa, että yksi DisplayPort-ulostulo saadaan muunnettua useaksi DP/VGA/DVI/HDMI –ulostuloksi sopivalla adapterilla.
Referenssimallisissa Radeon HD 6800 –ohjaimissa on kaksi DVI-ulostuloa, HDMI-ulostulo ja kaksi mini-DisplayPort-ulostuloa. Tuettujen näyttöjen lukumäärää on saatu kasvatettua, mutta vastineeksi vain yksi DVI-liitäntä on kaksi-linkkinen. Tuuletinrivaston alapuolella oleva DVI-ulostulo on liitännöistä yksilinkkinen ja siinä resoluutio rajoittuu 1920x1080:aan. Vastineeksi voit jo nyt kytkeä neljä näyttöä koneeseesi: kaksi DisplayPortiin ja kaksi DVI- ja HDMI-liitäntöihin.
Liukuhihnalta on jo tulossa lisää kiinnostavia Eyefinity-ominaisuuksia. Esimerkiksi mahdollisuus 5x1-näyttörykelmä. AMD antoi jo vihiä mahdollisuudesta kytkeä näyttöjä ryhmiin ja käyttää samanaikaisesti HD3D:tä.
Eyefinity on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita AMD uusissa näytönohjaimissaan taroaa. Nvidian ohjaimia käyttävät tarvitsevat SLI:n jotta Surround-tilan saisi käyttöön.
UVD3
Radeon HD 6000 –sarjan ohjaimet sisältävät AMD:n kolmannen sukupolven Unified Video Decoder (UVD) –raudan. UVD3 perustuu aiempiin sukupolviin ja lisää uutena ominaisuutena tuen kiihdytyksen MPEG-2:n, MPEG-4 Part 2 Advanced Simple Profilen ja Multi-View Codecin (MVC) purulle. Jälkimmäistä MVC:tä hyödynnetään Blu-ray 3D:ssä, joka on yksi uusien Radeon-ohajainten tärkeimmistä ominaisuuksista.
Kuinka AMD:n UVD3 pärjää sitten Intelin Sandy Bridge –prosessoreihin integroituun dekooderia vastaan? Siihen on paha mennä vielä sanomaan, mutta meidän tuntuma on että Intel on satsannut ominaisuuteen niin paljon että sekä AMD että Nvidia tulevat jäämään jälkeen.
AMD APP Technology
ATIn Stream-brändi on kuopattu, mutta AMD tuo teknologian uudella brändillä takaisin: AMD Accelerated Parralel Processing (APP).
Meillä ei ole tässä vaiheessa paljoa sanottavaa teknologiasta, muuta kuin että toivomme pääsevämme pian kokeilemaan sitä OpenCL- ja DirectCompute-pohjaisilla ohjelmilla. Paras näkemämme esittely teknologiasta oli kun Bullet-fysiikkakirjastoa hyödyntäen kappaleita rikottiin ja hajotettiin reaaliaikaisesti.
Vertailimme nykyohjainten raakaalaskentavoimaa Collatz@Home-laskentaohjelmalla:
Radeon HD 5800- ja 6800-sarjat ovat arkkitehtuuriltaan samanlaiset, joten tulokset eivät olleet kovin yllättäviä. Korkeampi kellotaajuus mutta pienempi stream-ydinten määrä vei Radeon HD 6870:n lähelle Radeon HD 5850:n kannuksia.
Muita uudistuksia
AMD on ylpeä sen kulmasta riippuvasta anisotrooppisesta suodatinmenetelmästä. Uusien ohjainten kohdalla tama viedään vähän pitemmälle ja tuloksena on pehmeämmät siirtymät suodatintasojen välillä.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään