AMD Radeon HD 7990: Kahdeksan peliä ja näytönohjain 1000 eurolla
Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini ja Igor Wallossek Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen
OpenCL: Yleinen laskenta grafiikkasuorittimella
Useasta grafiikkasuorittimesta koostuvan järjestelmän suorituskyvyn mittaaminen yleisessä laskennassa on hankalaa, sillä useimmat ohjelmat osaavat hyödyntää vain yhtä grafiikkaprosessoria kerralla. Testaamme ohjaimien GPGPU-suorituskykyä OpenCL-kiihdytteisillä sovelluksilla.
Renderöinti
Renderöintitestiin valittiin kaksi sovellusta. Mukana on LuxRender-moottoria käyttävä LuxMark-ohjelma sekä RatGPU, joka on tyypillisesti suosinut Nvidian grafiikkasuorittimia. Ohjelmat mittaavat suorituskykyä toisistaan poikkeavilla tavoilla.
Kaavio kertaa kaiken oleellisen. AMD:n GCN-arkkitehtuuri hallitsee.
RatGPU:ssa näkyy sama asia, mikä on näkynyt monissa CUDA-tuellisissa renderöintiohjelmissa aiemmin. Kepler-pohjaisilla GeForce-ohjaimilla on vaikeuksia pysyä Fermi-pohjaisten ohjainten mukana. On kuitenkin hieman outoa, että VLIW4-arkkitehtuuriin perustuva Radeon HD 6970 on nopeampi kuin Radeon HD 7970 GHz Edition.
Enkryptaus
Enkryptaustestissä käytettävä ohjelma tulkitsee grafiikkasuorittimet kuin ne olisivat yksi piiri, eli suorituskyvyn pitäisi skaalautua hyvin. Kokonaislukupohjaisissa hajautusoperaatioissa kunnostautuva Radeon HD 7990 suoriutuu testistä erinomaisesti. Sen perässä tulevat muut GCN-ohjaimet.
Finanssianalyysi (Float/FP32)
Radeon HD 7990 yltää lähes ideaaliseen suorituskykyyn myös kaikissa neljässä finanssianalyysitestissä (kaksi testiä kahdella eri tarkkuudella). AMD:n uuden lippulaivan suorituskyky on lähes kaksinkertainen verrattuna Radeon HD 7970 GHz Editioniin alemmasta kellotaajuudesta huolimatta. GeForce GTX Titanilla ja 690:llä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kilpailla AMD:n ohjaimia vastaan.
Finanssianalyysi (Double/FP64)
Samojen testien tekeminen tuplatarkkuudella vain selkiyttää ohjaimien välistä eroa. Titan pärjää yllättävän hyvin, kun sen tulosta vertaa GK104-pohjaisiin GeForce GTX 690:een ja GTX 680:een. Syynä on CUDA:n dual-precision-tilan aktivoituminen. Se alentaa piirin kellotaajuutta, mutta parantaa suorituskykyä FP64-pohjaisissa laskentatehtävissä.
Radeon HD 7990:n tapauksessa ei tarvita ylimääräisiä säätöjä.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään