Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 1
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia
Ilmankierto: Näytönohjainten jäähdytyksen varmistaminen
Ennen kuin ryntäät ostamaan parin nopeimpia näytönohjaimia, kannattaa varmistaa, että mukaan tarttuvat sellaiset mallit, joissa ilmankierto voidaan toteuttaa tehokkaasti ja emolevy, joka mahdollistaa tarpeellisen tuuletuksen.
Paras ratkaisu on hankkia näytönohjain, jonka jäähdytin puhaltaa kuuman ilman ulos suoraan kotelosta, vaikka puhallintyyppiset tuulettimet ovatkin yleensä hieman äänekkäämpiä. Yleensä referenssisuunnitteluun perustuvat mallit sekä AMD:lta että Nvidialta perustuvat puhaltaviin tuulettimiin, vaikka Radeon HD 6990, GeForce GTX 590 ja osa halvemmista GeForce-malleista poikkeavatkin hyväksi havaitusta puhallusjärjestelmästä.
Näin voi käydä kun koteloon kertyy liikaa lämpöä. Kuvissa näkyvien suljettujen korttipaikan peitteiden sijaan verkkoratkaisu olisi saattanut estää näytönohjainta kuumenemasta niin paljon, että kortin kuvapinta käpristyy rullalle. Tästä kannattaa kuitenkin ottaa opikseen. 800 watin lämpökuorma tällaisessa kokoonpanossa ei ole välttämättä hyvä ratkaisu.
Niin kauan kun näytönohjaimet voivat työntää kuuman ilman suoraan ulos kotelosta, lämpötila pysyy hyväksyttävällä tasolla. Jopa useamman kortin kokoonpanolla riittää tarpeeksi viileää ilmaa, kunhan ohjainten välissä on tilaa. Jos haluat saada lisää pelitehoa käyttämällä kahta näytönohjainta, kannattaa hankkia emolevy, jossa kahden korttipaikan kokoisten ohjainten väliin jää ainakin yksi korttipaikka (eli kaksi tyhjää paikkaa niiden liitäntöjen välillä, joihin ohjaimet kytketään).
Jos kortit on asennettu yllä olevan kuvan mukaisesti asennettu liian lähekkäin, ylempi kortti saattaa lämmetä liikaa jopa pienemmilläkin kuormilla. Tuuletin ei yksinkertaisesti kykene imemään tarpeeksi ilmaa grafiikkapiirin jäähdyttämiseen.
Tilanne on samantyyppinen, kun näytönohjaimessa on perinteisempi alaspäin puhaltava tuuletin. Vaikka ne ovatkin hiljaisia, ne puhaltavat kuuman ilman suoraan koteloon, mikä saattaa aiheuttaa ikävää lämmön kertymistä.
Sivutuuletin saattaa kuitenkin tuoda apua ongelmiin. Vaikka eri foorumeilla sivutuulettimia kritisoidaan jatkuvasti, niiden toimivuus (ja sitä kautta merkitys näytönohjaimen jäähdytykselle) on selvästi mitattavissa ja tuntuvaa.
Vaihtoehtoja optimointia varten
Pelkille takapaneelin korttipaikan peitteille on olemassa mielenkiintoisia vaihtoehtoja, jos liiallinen lämpö aiheuttaa ongelmia kotelossa. Korttipaikkajäähdytin auttaa osaltaan estämään lämmön kertymistä ja sen voi asentaa kokoonpanoon myös kätevästi jälkikäteen.
kommenttia 2
Mielenkiintoinen artikkeli. Itse hommasin Coolmaster HAF 932 kotelon ihan vain ilmansiirron takia, ja olen ollut tyyytyväinen. Kotelo takaa helpon tyskentelyn ison kokonsa ansiosta ja johdot saa piilotettua ilmavirran tieltä kotelon ja emolevyn väliin. Prosessorituulettimena pyörii Coolink Corator DS, ihan vain hyvän hinta ja tehosuhteensa takia. Ylikellotettu prosessori ei pääse lähellekkään kriittisiä lämpötiloja tuon kanssa.