Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 1
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia
Ilmankierto: kiintolevyjen jäähdytys
Etuosan ilmankierto ja kiintolevyjen jäähdytys
Tämä on yleisin tilanne: ilmaa imetään etupaneelin läpi koteloon ja se jäähdyttää kiintolevyjä ohi mennessään. Tämä on tehokas tapa kiintolevyjen jäähdytykseen ja se saattaa aiheuttaa ongelmia vain, jos kaikki kiintolevypaikat ovat käytössä.
Koska tietojen turvaamiseksi ja asemien kestävyyden parantamiseksi lämpötilaa ei kannata päästää merkittävästi yli 30 asteen, tarkastelemme muutamia käytännön esimerkkejä jäähdytyksen tehostamiseksi.
Tässä on klassinen kokoonpano: 3,5 tuuman kiintolevy sijoitettuna 120 mm etutuulettimen taakse.
Tässä on hot-swap-ominaisuuksilla varustettu kotelo ja SATA-levy, jota sen yläpuolelle asennettu tuuletin viilentää epäsuorasti. Tämä kokoonpano on vähemmän yleinen, mutta se yleensä riittää tarpeellisen jäähdytyksen aikaansaamiseksi.
Tätä sivulta päin ladattavaa kiintolevykehikkoa ei näe monessakaan kotelossa. Näissä kokoonpanoissa ilmankierto on rajoitettua, eli kannattaa harkita erillisiä tuulettimia kiintolevyille.
Jäähdytyksen optimointi
Jos huomaat, että kiintolevysi käyvät liian kuumina, markkinoilta löytyy nimenomaan kiintolevyjen jäähdyttämiseen tarkoitettuja ratkaisuja. Ne ovat kuitenkin lähinnä pientä laastaria huonosta suunnittelusta johtuviin ongelmiin.
kommenttia 2
Mielenkiintoinen artikkeli. Itse hommasin Coolmaster HAF 932 kotelon ihan vain ilmansiirron takia, ja olen ollut tyyytyväinen. Kotelo takaa helpon tyskentelyn ison kokonsa ansiosta ja johdot saa piilotettua ilmavirran tieltä kotelon ja emolevyn väliin. Prosessorituulettimena pyörii Coolink Corator DS, ihan vain hyvän hinta ja tehosuhteensa takia. Ylikellotettu prosessori ei pääse lähellekkään kriittisiä lämpötiloja tuon kanssa.