Parasta Tom’s Hardwaressa: Aloittelijan opas emolevyn valintaan
Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia
Oikean prosessorikannan valitseminen
Tietokoneiden rakentajat rakastavat uusinta prosessoritekniikkaa, mutta kaksi vanhaa prosessorikantaa on pitäneet pintansa, etenkin budjettiluokan osissa. Kaksikosta vanhempi Intelin LGA 775 on jo siirtymässä historiaan, kun AMD:n AM2 jaksaa vielä jatkaa. AMD:n AM2+- ja AM3-kannat sekä Intelin LGA 1366- ja 1156 –kannat korvaavat vanhukset. Paneudumme nyt seuraavaksi näihin kantoihin kronologisesti käänteisessä järjestyksessä eli uusimmasta vanhimpaan.
Intel LGA 1156
Intelin prosessorimallistoista Core i3-, i5- ja i7:n 800-sarjalaiset tujevat LGA 1156 –kantaa. Prosessori on yhteydessä DDR3-muisteihin kahden kanavan kautta. Prosessorilta lähtee myös täysi 16 kaistainen (5,0 Gb/s) PCIe 2.0 -väylä. Kaikki northbridgen tehtävät muistien ja PCIe:n ohjaamisesta alkaen ovat siirretty prosessorille. Emolevyiltä löytyy ainoastaan “southbridge" (PCH), joka vastaan muista PCIe-yhteyksistä. Hitaammalla DMI-väylällä PCH toimii ainoastaan 2,5 Gb/s:n nopeudella (kaistaa kohden), joka ei oikein sovellu raskaampaan käyttöön.
PCIe-rajoitteidensa vuoksi LGA 1156:tta voi suositella lähinnä heille, jotka eivät hyödynnä lisäkortteja.
AMD Socket AM3
AM3-kantaiset emolevyt ovat lähes identtisiä AM2+-kantaisten mallien kanssa. Ainoa ero on siinä, että AM3-emolevyissä on DDR3-muistipaikat. Koska AM3-prosessorit tukevat niin DDR2- kuin DDR3-muistejaki, niin AM3-prosessoreiden omistajat voivat huoletta valita AM3- tai AM2+-kantaisen emolevy, riippuen muistityypistä. Tällä hetkellä DDR2-muistien hinnat ovat samalla tasolla kuin DDR3-muistienkin (4 GB:n kitti), mutta päivitettävyyden kannalta DDR3 lienee järkevin valinta.
Intel LGA 1366
LGA 1366 –kanta löytyy toistaiseksi ainoastaan Core i7 –malliston 900-sarjan prosessoreista. Kanta tukee kolmea muistikanavaa ja nopean QPI-väylän piirisarjaan päin. Aluksi LGA 1366 suunnattiin neliytimisille prosessoreille, mutta vanhimmatkin emolevyt saadaan tukemaan kuutta ydintä BIOS-päivityksen avulla. LGA 1366 –emolevyä ei kuitenkaan osteta sen prosessorituen takia, vaan X58 Express –piirisarjasta löytyvien PCIe-kaistojen lukumäärän vuoksi. Siksi LGA 1366 on hyvä valinta niille, jotka vaativat kokoonpanoltaan paljon.
AMD Socket AM2+
AM2+-emolevyt kurovat DDR2:n ja DDR3:n välistä päivityskuilua, sillä emolevyt tukevat niin AM3-, AM2+- kuin AM2-prosessoreja. Ristituen aikaansaamiseksi AM2+-emolevyistä löytyy tuki nopealle HyperTransport 3.0 –väylälle AM2+- ja AM3-prosessoreja ajatellen. Emolevyt tukevat myös vanhempaa HyperTransport-väylää AM2-prosessoreiden vuoksi. Koska AM2- ja AM2+-prosessorit tukevat ainoastaan DDR2:ta, niin AM2+-emolevyistä löytyy ainoastaan DDR2-muistipaikat.
Joustavuutensa aniosta AM2+-kanta on erinomainen ratkaisu niille, jotka haluvat rakentaa AMD-pohjaisen tietokoneen DDR2-muisteilla.
AMD Socket AM2
AMD:n AM2-kantaiset prosessorit ovat yhteensopivia AM2+-emolevyjen kanssa, joista löytyy tuki myös AM2+- ja AM3-prosessoreille. Päivitettävyysasioista kiinnostuneiden käyttäjien tulisikin jo hypätä yli tämän prosessorikannan ja siirtyä uudempiin.
Intel LGA 775
Intelin ensimmäinen työpöytäkoneille tarkoitettu “pinnitön" kanta on LGA 775. Se suunniteltiin alun perin Pentium 4 –prosessoreita varten, koska pinnien lukumäärän kasvaminen lisäsi liikaa prosessorin tehonkulutusta. Intel mainosti kantaansa myös ympäristöystävällisenä, koska siinä ei käytetty enää lyijyä, jota käytetään pinnien kiinnityksessä. Kannalla on haittapuolensa. Monet aktiivisesti tietokonettaan päivittäneet käyttäjät ovat huomanneet, että emolevyllä olevat pinnit ovat hyvin hauraita, joka pahimmassa tapauksessa johtaa uuden emolevyn ostoon.
LGA 775 on jäämässä historiaan LGA 1156 –kannan korvatessa sen. Ainoa hyvä syy valita 775-kanta 1156:n sijaan on ostaa mahdollisimman halpa prosessori. LGA 775 –emolevyt ovat tukeneet Core 2 –sarjan prosessoreita vuodesta 2006 lähtien. Uusimpien prosessorimallien kohdalla pitää muistaa päivittää vanhemman emolevyn BIOS. Kannattaa tarkistaa emolevyn tuettujen prosessoreiden lista ennen kuin ostat emolevyn, ettei ikäviä yllätyksiä synny kun käynnistät tietokonetta ensimmäisen kerran.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään