Parasta Tom’s Hardwaressa: Aloittelijan opas emolevyn valintaan

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Muistit ja laajennuspaikat


Emolevyn tukemat muistityyppit ja –konfiguraatiot riippuvat vahvasti muistiohjaimesta, mutta myös muut emolevyn muistipaikkaratkaisut rajoittavat valikoimaa. Esimerkiksi monsta microATX-emolevyistä (ja pienemmistä) löytyy normaalisti vain kaksi muistipaikkaa. Kaikki varmasti ymmärtävät että DIMM-muistipaikkoja on hyvä olla ainakin neljä kappaletta jos suunnittelee dual-channel-ratkaisua tai kuusi jos on ajatellut triple-channelia.

Kaikki nykyiset emolevyt tukevat PCIe 2.0 –väylää. Osa vähän vanhemmista malleista tukee hitaampaa PCIe 1.1 -väylää. Tällä hetkellä tunnetaan muutama yhteensopivuusongelma näiden kahden väylästandardin välillä, joten jos vain mahdollista niin käytä PCIe 2.0 –väylää tukevassa emolevyssä samaa väylää tukevaa näytönohjainta.

Kannattaa myös olla tarkkana, että emolevyltä löytyy vanhojakin liitäntätyyppejä sillä monella on edelleen käytössä vanhoja mutta toimivia lisälaitteita, joiden päivittäminen uusiin vain emolevyn vaihdon takia tuntuu rahanhaaskaamiselta.

PCIe x8- ja PCIe x4 –paikat ovat tarkoitettu laitteille, jotka tarvitsevat suurta kaistanleveyttä. Esimerkiksi kahdeksan paikan RAID-ohjaimet tai moniliitännälliset gigabitin verkkokortit ovat tällaisia. Emolevyissä ei yleensä ole fyysisesti x8 paikkaa, mutta sellainen saadaan x16-liittimestä rajoittamalla se x8-nopeuteen. Muista että toissijainen x16-paikka voi toimia x8-, x4- tai x1-nopeuksilla riippuen tarpeesta.

Jos PCIe-liittimessä on avoin pääty, niin silloin kyseisessä paikassa voidaan käyttää pitempää korttia kuin siihen on tarkoitettu, esimerkiksi x8-korttia x4-paikassa. Gigabyten GA-EX58-Extreme on erinomainen esimerkki edellä mainitusta tilanteesta.

Kaikki PCIe-paikat ovat yhtä tärkeitä uudessa kokoonpanossa oli laajennuskorttitarpeesi millaiset tahansa.

Laajennuskortit

Emolevyjen southbridgen ominaisuudet eivät ole aina tarpeeksi laajat, jolloin voi käyttää emolevyn PCI- tai PCIe x1 –paikkoihin asennettavia laajennuskortteja. ATX-standardissa on sietsemän laajennuskorttipaikkaa, mutta piirisarjat yleensä tukevat kuutta PCIe x1 –paikkaa ja viittä PCI-paikkaa. Nämä ylimääräisille paikoille varatut kaistat on omistettu kolmannen osapuolen integroiduille ohjaimille.

Vaikuttaa varmaan aika hölmöltä ottaa emolevyn ominaisuuksia pois käytöstä, kun niistä on kuitenkin emolevyn hinnan myötä maksanut rahaa. Turhien laitteiden pois päältä kytkeminen kuitenkin nopeuttaa käynnistysaikoja. Esimerkiksi jos omistat SATA-laajennuskortin, mutta sinulla on vain pari kovalevyä, niin ne voisi liittää emolevyyn. Ylimääräisen raudan käyttäminen hidastaa tietokoneen käynnistymistä, koska tietokoneen ei tarvitse kuluttaa aikaa sellaisten laitteiden etsimiseen mitä ei tarvita.

Kommentoi artikkelia