SSD-kooste: harrastajan parhaat valinnat tällä hetkellä
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Lopputulos ja suosituksia
Tässä SSD-asemien yhteenvetoartikkelissa tehtyjen havaintojen perusteella aiomme sisällyttää CrystalDiskMarkin myös kaikkiin tuleviin SSD-asemien testeihin, sillä se antaa hyvän yleiskuvan SSD-aseman huippunopeuksista. Sen tulosten perusteella Samsungin uusi 470-sarja on nopeimmillaan erittäin tehokas. Testissä ollut kappale käyttää SATA 3 Gb/s –liitäntää nopeamman 6 GB/s –liitännän sijaan, eikä se loistanut erityisesti missään testissä, mutta se pärjäsi tasaisen hyvin kaikilla osa-alueilla eikä siitä löytynyt erityisiä heikkouksia.
Heikko suoritus jollain osa-alueella on ollut lähes kaikkien aiempien tuotteiden ongelmana. Kokonaissiirtonopeuden selkeä voittaja Crucialin RealSSD C300 on nopein asema megatavuja sekunnissa –mittarilla, mutta se kuluttaa enemmän tehoa ja jää SandForce-asemien jälkeen I/O-suorituskyvyssä. Intelin I/O-tulokset ja suorituskyky sovelluksia käytettäessä ovat hyvällä tasolla, mutta kirjoitusnopeus jää muiden jälkeen. SandForcen ongelmaksi muodostuu korkea tehonkulutus.
Kattavat SSD-testit tarjoavat hyvän kokonaiskuvan suorituskyvystä, tehonkulutuksesta ja tulosten tasaisuudesta, mutta ne eivät anna yksinkertaisia vastauksia valinnan avuksi. Menneitä ovat ajat, jolloin kiintolevyillä oli tietty kokonaissiirtonopeus ja hakuajat. SSD-testien kannalta on erittäin tärkeää ottaa huomioon kuormituksen tyyppi ja yleisten ohjelmistojen vaatimukset. Muutamien tulosten perusteella annettu suositus saattaa helposti olla harhaanjohtava, sillä eri laitteita on hankala verrata, jos ei oteta huomioon kaikkia näkökulmia.
Suositukset
Seuraavaksi on kuitenkin todettava, että edellisen SSD-koosteen suositukset ovat edelleen paikkansapitäviä. Kannattaa kiinnittää huomiota arkkitehtuuriin: Crucial/Marvel, Indilinx, Intel, Samsung, SandForce vai Toshiba?
SandForce 1200 –ohjaimella varustetun aseman ostamista joutuu harvemmin katumaan. Niissä yhdistyy erittäin hyvin kokonaisnopeus, I/O-suorituskyky ja ohjelmistosuorituskyky. Corsair, G.Skill, Patriot, OCZ, Runcore ovat merkkejä joita kannattaa harkita. Kannattaa etsiä parhaat hinnat, takuut ja mahdollisesti asennuspalat pöytäkonetta varten, jos tarve vaatii.
Jos tarkoituksena on saavuttaa suurin mahdollinen siirtonopeus, ainut mahdollisuus on Crucialin RealSSD C300. Kannettavien käyttäjille pienintä tehonkulutusta tarjoaa Toshiba, vaikka nopeudet jäävätkin muista jälkeen. Intelin SSD:t saavuttavat hyvin kompromissiin suorituskyvyn ja tehonkulutuksen välillä, mutta rajoittunut kirjoitusnopeus on syytä ottaa huomioon.
Samsungin 470-sarjasta ei juuri löydy suurempia heikkouksia missään tekemissämme testeissä. Jos Samsung hinnoittelisi tuotteensa hieman aggressiivisemmin, se olisi paljon houkuttelevampi valinta.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään