SSD-kooste: harrastajan parhaat valinnat tällä hetkellä
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Kingston SSDNow V ( 128 GB, Toshiba)
>
SSDNow V (V viittaa value-sanaan eli hintansa arvoiseen) on maltillisemmin hinnoiteltu vaihtoehto niille, joita SSD-levy kiinnostaa, mutta vaatimukset suorituskyvystä eivät ole kaikkein korkeimmat. Kingston tarjoaa tästä asemasta 30, 64 ja 128 gigatavun versioita. Testasimme 230 dollarin hintaisten 128 GB mallin. Hinta on kohtuullisen hyvä, sillä nopeimmat SSD:t kipuavat helposti yli 300 dollarin rajan. Innokkaimmille harrastajille SSDNow V+ saattaa olla sopivampi malli, mutta keskiverto käyttäjä haluaa ehkä pitäytyä halvemmassa mallissa.
SSDNow V ei pärjää erityisen hyvin 4KB satunnaiskirjoitustestissä ja huomasimme kokonaiskirjoitusnopeudenkin tippuvan hitaimmillaan erittäin alas. Pienin h2benchw-ohjelmalla mitattu kirjoitusnopeus oli 15 MB/s. Tämä ei silti haittaa työkäyttäjiä tai videoita katsovaa, sillä keskimääräinen 138 MB/s kokonaissuorituskyky on hyvin riittävä ja lukunopeus pysyy jatkuvasti yli 200 MB/s –tasolla. CrystalDiskMark 3.0 todistaa osaltaan aseman olevan kilpailukykyinen omassa sarjassaan.
PCMark Vantagella mitattu ohjelmistosuorituskyky jää alle keskiarvon ja huomasimme myös lepotilan tehonkulutuksen olevan huomattavasti odotettua korkeampi 1,36 W:n kulutuksella, mikä on useita kertoja suurempi kuin kilpailijoilla. Tehonkulutuksella on selkeästi suurempi merkitys kannettavien tietokoneiden tapauksessa. Korkea tehonkulutus on havaittavissa myös suurella I/O-määrällä ja rasituksen alla.
Loppupeleissä SSDNow V tarjoaa hyviä kokonaissuorituskykynumeroita, mutta jää nopeasti jälkeen kun I/O-määrät lisääntyvät tai vaaditaan suurempaa ohjelmistosuorituskykyä. Tehokäyttäjien kannattaa katsella muita malleja, sillä suorituskyky ei pärjää kilpailijoille. Muille käyttäjille halpa hinta saattaa tehdä tästä houkuttelevan ostoksen.
Päivitys: Juuri ennen artikkelin julkaisua Kingston julkaisi V100-nimisen seuraajan V-sarjalle. Se käyttää samaa JMicronin ohjainta, mutta muisteina on Toshiban 32 nm:n NAND Flash –piirejä, jotka vaativat päivityksen firmwareen. Asema tullaan näkemään tulevissa vertailuissa.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään