SSD-kooste: harrastajan parhaat valinnat tällä hetkellä
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia
Samsung 470-Series (myös PM810-nimellä) 256 GB
Kaikki aiemmin esitellyt SSD:t ovat variaatioita jo olemassa olevista ohjaimista, Samsungin uuden 470-Series-mallin voidaan sanoa olevan kokonaan uutta rotua. Siitä puhuttaessa käytetään välillä PM810-nimitystä, joka on Samsungin käyttämä sisäinen nimitys tuoteperheelle. Samsung onnistui parantamaan SSD-tuotesarjaansa kaikilta osin, esimerkiksi tehonkulutuksen ja suorituskyvyn suhteen, mutta yhtiö on silti päättänyt pitäytyä vanhemmassa SATA 3 Gb/s –liitännässä. Samsung ei siis kykene viemään voittoa kokonaissuorituskyvyn osalta nykyiseltä johtajalta, joka on Crucialin RealSSD C300.
470-Series on suunnattu kuluttajaluokan ja harrastajien ylempään segmenttiin ja siinä käytetään Samsungin uutta toggle mode DDR NAND –flashmuistia. Uuden tekniikan pitäisi parantaa SSD:n suorituskykyä ja pitää tehonkulutus alhaisempana. Tulokset ovat vaikuttavia, mutta tekniikka ei silti riko vanhoja ennätyksiä, ainakaan vielä.
Kyseessä on kohtuullisen ohut 7 mm:n paksuinen asema. Vaikka se ei olekaan erityisen tärkeä ominaisuus, siitä voi olla hyötyä ohuempien kannettavien tapauksessa. Tarjolla on 64, 128 ja 256 gigatavun asemat.
Testaamamme asema perustuu Samsungin MAX-ohjaimeen (S3C29MAX), mikä puolestaan perustuu kahdeksankanavaiseen rakenteeseen ja sisältää 256 MB välimuistin ja tukee Native Command Queuing (NCQ) –tekniikkaa. Kotelointi on hieman erilainen riippuen siitä, onko kyseessä vähittäismyyntikappale vai OEM-valmistajille suunnattu versio. Meillä oli testissä OEM-versio, joka on helppo avata. Kuten kuvasta voi havaita, piirilevy mahtuisi hyvin myös 1,8” kokoiseen kotelointiin suorituskyvyn säilyessä samana.
Käytettäessä yhdestä yksiköstä aina 32 yksikköön syvyistä jonoa, 470-sarja on kohtuullisen vahvoilla 4 KB satunnaiskirjoituksessa, päästen lähelle SandForce-asemien ja Crucialin RealSSD C300 –mallin tuloksia. Mainittuja asemia lukuun ottamatta se päihittää kaikki muut ja on nopea jatkuvien lukuoperaatioiden suhteen, häviten ainoastaan C300-mallille ja Intelin X25-M G2 –mallille. Kaikki muut jäävät hieman jälkeen. Kokonaissuorituskyvyn taulukkoon kannattaa kiinnittää huomiota. Yleisesti käyttämämme h2benchw 3.6 kirjoittaa muistiin lähes pelkästään nollia testatessaan levyn nopeutta, mikä antaa SandForce-asemille hienoisen etulyöntiaseman. H2benchw 3.6 on silti hyvä työkalu vähimmäisnopeuksien ja suorituskyvyn pudotuksien mittaamiseen.
Samsungin 470 saavuttaa useimpia muita malleja korkeamman kokonaissuorituskyvyn ja pärjää PCMark Vantagen ohjelmistotestissä paremmin, kuin muut, mukaan lukien testien SandForce-asemat. Lisäksi havaitsimme sen olevan paras asema säilyttämään suorituskykynsä.
470 ei kuitenkaan pärjää tehonkulutuksessa Toshiban asemille tai Intelin X25-M-mallille.
Kommentoi artikkelia
Kirjaudu sisään