Testissä ASUS Zenbook Prime UX32VD – Ultrabook Nvidian näytönohjaimella

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Asus UX32VD: Ulkoiset ominaisuudet



Liitännät



UX32VD pystyy sisällyttämään kokoonsa nähden kiitettävän määrän liitäntöjä verrattuna moniin muihin ultrabook-luokan laitteisiin.



Oikealla puolelle on sijoitettu virtaliitäntä, 2xUSB 3.0 –liitännät, HDMI, mini-VGA sekä kuuloke/mikrofoniliitäntä.

Virtaliitäntä edustaa pc-kannettavista tuttua plugiliitäntää, mikä jää ainakin allekirjoittaneen mielestä jälkeen Applen Magsafe-liitännän kätevyydestä.

USB 3.0 on tällä hetkellä ehdoton vaatimus tämän hintaluokan kannettavissa, ja oikeastaan Brazos 2.0:n myötä myös halvimmissa netbookeissakin. Tästä huolimatta moni kannettava kompastuu näinkin yksinkertaisessa asiassa. UX32VD:stä ei onneksi löydy yhtään USB 2.0 –liitäntää, vaan kaikki koneen kolme USB-liitäntää ovat USB 3.0 –standardia. Näistä oikean puolen etureunaa lähempänä oleva liitin kykenee myös tarjoamaan virtaa ulkopuolisille laitteille kannettavan ollessa lepotilassa tai kokonaan kiinni.

Näyttöliitännöissä UX32VD luottaa täysikokoiseen HDMI-liitäntään sekä pieneen mini-VGA-liitäntään, joka tarvitsee avukseen erikseen mukana tulevan adapterin. Tämä toteutus toimii hyvin niille, jotka vielä kaipaavat VGA-liitäntää esimerkiksi projektoria varten. Ainoa ongelma UX32VD:n näyttöliitännöissä on se, ettei kannettava tue yli 1920x1200-resoluution ulkoisia näyttöjä täydellä resoluutiolla. Tätä varten jatkossa olisikin hyvä nähdä esimerkiksi Thunderbolt-liitäntä, joka tukisi korkearesoluutioisia DisplayPort-näyttöjä.



UX32VD:n vasen puoli on hieman askeettisempi, ja kolmannen USB 3.0 –liitännän lisäksi sieltä löytyy vain muistikortinlukija, joka tukee SD, SDHC ja MMC-muistikortteja.

Näyttö





Zenbook Prime-malliston kohokohta on ehdottomasti sen laadukas 1920x1080-resoluution IPS-näyttöpaneeli, jonka erinomaisuutta ei voi vähätellä.

Siinä missä valtaosa nykykannettavista 1366x768-resoluution TN-kiiltopaneeleineen aiheuttaa lähinnä tuskastuneita katseita, Asuksen Full HD –resoluution mattapintainen IPS-paneeli on suoranainen ilo silmille. Tällä hetkellä Asus on ainoa valmistaja, joka tarjoaa tähän hintaluokkaan yhtä laadukkaan näytön. Muun muassa Sonylla on ollut jo pidemmän aikaa vaihtoehtona 1080p-resoluution paneeli, ja Lenovolla on ollut vaihtoehtona laadukkaampia IPS-paneeleja, mutta näistä malleista on joutunut poikkeuksetta maksamaan mansikoita.

Alla on pieni vertailu katselukulmista UX32VD:n sekä valkoisen MacBookin näyttöjen välillä. Valkoisen MacBookin 1280x800-resoluution TN-paneelin kuvanlaatu jää kauas taakse Asuksen IPS-paneelista kun katselukulmaa siirtää vähääkään keskeltä sivummalle.



Koska näyttö on juuri se komponentti jota käyttäjä tulee eniten käyttämään, on ensiarvoisen tärkeää, että se myös toimii hyvin. Siinä missä MacBookin TN-paneelilla ei saa hyvää kuvaa edes kohtisuorassa, Asuksen IPS-paneelin katselukulmat ovat erinomaiset. IPS-paneelin lisäksi mattapintainen näyttöä auttaa hillitsemään heijastuksia näytölle.



350 nitsin mattapaneeli on täydellä kirkkaudella käytettävissä myös ulkona, mitä ei voida sanoa kovinkaan monesta kannettavasta. Useimpien kannettavien näytöt joutuvat nöyrtymään pilvisemmälläkin päivällä, ja kiiltäväpintaisesta paneelista erottuu lähinnä käyttäjän oma naama kuvaruudun sijaan. UX32VD sen sijaan oli vielä varsin käytettävä aurinkoisena päivänä varjossa istuskellen.

Nyt kun ollaan päästy hehkuttamasta näytön laatua, on aika mainita muutama mutta. Siinä missä Asuksen IPS-paneelin kuvanlaatu pysyy hyvänä kulmasta riippumatta, ei Asuksen näyttö kuitenkaan taivu erityisen syvälle taaksepäin. Ottaen huomioon ultrabookin käyttötarkoitus matkakannettavana, sopisi näytön kääntyä selvästi nykyistä taaemmas.



Yksi osasyy sille, miksi korkearesoluutioisia näyttöjä ei ole tarjottu paljoa 13” kokoluokassa, paljastuu myös UX32VD:tä käytettäessä. Microsoftin Windows 7 pystyy skaalaamaan käyttöjärjestelmän ikoneita ja tekstiä, ja Asus onkin asettanut Windowsin 125% skaalausasetukselle. Ruudulla olevat ikonit ja teksti ovat melko pientä, mutta vastineeksi sille mahtuu myös paljon tavaraa.

Ongelmaksi muodostuvat kolmannen osapuolen sovellukset, joiden teksti ei skaalaudu Windowsin mukana, vaan jää todella pieneksi. Vaikka kuva on ehdottoman terävä, ei näin pientä tekstiä ole kuitenkaan erityisen mukava lukea, eikä useimmissa sovelluksissa ole vaihtoehtoa suurentaa tekstiä.

CPU-Z:n teksti jää skaalaamatta liian pieneksi


Windows 8 tuo mukanaan paremman skaalaustuen, ja lisäksi tarjolle tulee epäilemättä myös Windows-puolen ”retinanäyttöjä”, jotka voidaan skaalata luontevammin.

Näppäimistö



Asus käyttää UX32VD-mallissa 286 mm kehyksetöntä chiclet-näppäimistöä, joka ajaa asiansa moitteettomasti. Painalluksella on riittävästi syvyyttä ja näppäimistöllä on miellyttävä kirjoittaa pidempäänkin, vaikka se ei ehkä kuitenkaan yllä parhaimpien kannettavien näppäimistöjen tasolle.



Asus on tuonut uutuutena näppäimistön taustavalaisun Zenbook Prime –malleihin. Taustavalaisua voi säätää kolmelle eri tasolle, tai kokonaan pois päältä. Taustavalaisu on ehkä enimmäkseen esteettinen ominaisuus, sillä omalla kohdalla sen hyödyllisyys rajoittui vain täysin pimeässä kirjoittamiseen, ja silloinkin taustavalo oli parempi pitää himmeimmällä asetuksella ettei se heijastuisi näytölle.

Tasohiiri



Ensimmäisen sukupolven Zenbookeja vaivasi heikkolaatuinen tasohiiri, joka ei suostunut tottelemaan käyttäjän sormea. Tähän vaivaan tuotiin myöhemmin päivitys, joka korjasi osan ongelmista. Mutta onko Asus ottanut opiksi tällä kertaa?

Ensi tuntumalta Asuksen UX32VD:ssä käyttämä Elanin valmistama tasohiiri on kookas miellyttävä, ja hyvin samankaltainen Applen alumiinisissa MacBookeissa käyttämän tasohiiren kanssa. Myös tässä mallissa itse taso toimii yhtenä suurena näppäimenä. Ongelmaksi voi muodostua oikean ja vasemman näppäimen erottaminen, sillä tasosta ei saa mitään tuntumaa siitä onko sormi oikealla vai vasemmalla puolella tasoa.



Henkilökohtaisesti tämä ei ollut suurikaan ongelma, sillä Elanin tasohiiri tottelee myös useita kosketuseleitä, mukaan lukien kahdella sormella aikaansaatava hiiren oikea klikkaus. Valitettavasti tästä alkaa Elanin tasohiirin alamäki. Siinä missä MacBookin ja OS X:n yhteistyö hiiren liikuttamisessa on vaivatonta, Elanin ja Windows 7:n yhteistyö oli suoraan sanottuna tuskaista.

UX32VD:n tasohiiren toimivuus perusasetuksilla jätti paljon toivomisen varaa, sillä se ei tuntunut reagoivan kunnolla eleisiin, ja varsinkin verkkosivujen rullaus oli tuskaista sivun joko pysyessä paikoillaan tai hyppiessä minne sattuu allekirjoittaneen yrittäessä saada tasohiirtä toimimaan. Myöskään muut kosketuseleet eivät vakuuttaneet toimivuudellaan perusasetuksilla.

Tasohiiren sai kuitenkin lopulta kesytettyä Elanin Smart-Pad ohjelmistolla, jonka kautta sen asetuksia pystyy säätämään. Erityisesti Inertial scroll –asetus osoittautui paremmaksi jättää väliin.



Vaikka tasohiiren saikin käytettävään kuntoon, kosketuseleet jättivät joka tapauksessa toivomisen varaa. Rullauksen lisäksi tasohiiri tukee zoomausta, joka oli enimmäkseen tökkivää ja hankalaa. Myös kuvan kääntäminen Windowsin esikatselussa on mahdollista kääntämällä kahta sormea pystyasennosta vaaka-asentoon.

Vetämällä kolme sormea alaspäin saa esiin työpöydän, työntämällä ylöspäin tulee esille Windowsin Flip 3D –sovellusvalikko, ja sivuille sormia siirtämällä voi edetä Flip 3D:ssä eteen tai taaksepäin ja verkkosivuilla edelliselle tai seuraavalle sivulle.


Äänentoisto



Asus on panostanut useissa kannettavissaan myös äänentoistoon. Myös UX32VD:stä löytyy Bang & Olufsen ICEpower –kaiuttimet, jotka lupaavat erinomaista äänenlaatua.

Käytännössä kaiuttimien äänenlaatu on kohtuullinen, kun otetaan huomioon, että kyseessä on ultrabook-kokoluokan laite. Mitään mahtavaa elämystä ei kannata odottaa, mutta Bang & Olufsenin kaiuttimia kestää kyllä kuunnella. Parempaan äänentoistoon tarvitaan joka tapauksessa joko kuulokkeet tai ulkoiset kaiuttimet. Lisäksi UX32VD:n kaiuttimien äänentasoa ei saanut erityisen korkealle, joten ääni tuntui hukkuvan taustamelun ollessa hieman kovempaa.

kommenttia 3

hannibal_pjv

No mutta! Tämähän on erinomainen ultrabookiksi...
Tekisivät tästä vielä snadisti isomman sellaisen 1.6 -1.8 kiloisen ja laittaisivat kunnon akun ja vähän hiljaisemman tuulettimen, niin eipä voisi paljon muuta toivoa. (No ehkä pikkaisen lisää tuota GPU nopeutta...)

Yuhaka

Miten tuo kovalevyn vaihtaminen noin käytännössä kun siellä on se pikkunen sd kaverina. Jos noin yleisesti nakkaa jonku helekutin noppeen ison sd:n tilalle niin saako sen pienen sd kovon tuolta nätisti vekeen ilman että tarvii miettiä että pelaako pelkästään isommalla sd:llä?

Toinen juttu mikä kävi mielessä on että kun joissain testeissä tuota on lämpenemisestä haukuttu kovastikin. Voisko tuota lämpöongelmaa jotenkin helpottaa?

Yuhaka

Itse itselleni vastaten, kun tuli kone ostettua. Eli SSD:n vaihto onnistuu nätisti. esim samsung 830 128gt menee suoriltaan slottiin kun 7mm paksu on.. yli 7mm levyjä joutuu modaamaan. Vaihdoin SSD:n tuon 500gt levyn tilalle, asensin usbitikulta home premiumin puhtaana läppärin omalla cd keyllä sekä latasin ja asensin asuksen sivuilt n gigan verran ajureita ja vola :) Tuota 32gt SSD levyähän wintöötti ei näe. Mutta pitää kikkailla se vielä jollain ilmeellä esille tuonne niin saa vähän lisästoragea.

Lämpöongelmia ei ainakaan vielä cleanilla installilla ole ollut. Alkuperäisellä kovolla tuntu tuuletin huutavan enemmän.

Kommentoi artikkelia