Testissä ASUS Zenbook Prime UX32VD – Ultrabook Nvidian näytönohjaimella
Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia
Ohjelmistot, suorituskyky ja akkukesto
Esiasennetut ohjelmat
UX32VD:n mukana toimitetaan useita esiasennettuja ohjelmia, osa näistä on hyödyllisiä ja osa lähinnä hidasteena. Tämän hintaluokan kannettavassa luulisi jo pääsevänsä eroon bloatware-sovelluksista, mutta jostain syystä PC-kannettavien valmistajat eivät tunnu ymmärtävän pilaavan ensihetket kannettavan parissa jatkuvilla pop-upeilla aktivoinnista ja rekisteröinnistä.
Automaattisesti käynnistyy muun muassa Macafeen virustentorjuntaohjelmisto joka suositteli heti alkuun päivittämistä täyteen versioon, ja tykkäsi myös syödä kiitettävän osan prosessorin ajasta. Se siis kannattaa ensi töiksi joko aktivoida tai ennemmin poistaa kiintolevyltä.
Asuksella on tarjolla myös omat sovelluksensa, sekä niiden päivittämiseen tarkoitettu Asus Live Update. Tarjolla on muun muassa varmuuskopiointiin AI recovery Burner ja musiikin ja elokuvien rippaukseen CyberLink Media Suite. Näiden hyödyllisyyttä toki rajoittaa hieman optisen aseman puute. Käytännössä sama tarina jatkuu myös muiden sovellusten osalta, eikä esiasennettua Adobe Readeria lukuun ottamatta muita sovelluksia tule juurikaan käytettyä.
Asus tarjoaa myös omaa pilvitallennuspalveluaan, Asus WebStoragea, jolla saa ilmaiseksi 2 Gt tallennustilaa pilveen vuoden ajaksi.
Suorituskyky
Intelin Core i7-3517U on tämän hetken nopein 17 W suoritin, ja se ajaa asiansa kevyessä käytössä moitteetta. Raskaampaa työntekoa varten kannattaa kuitenkin edelleen harkita kookkaampaa kannettavaa josta löytyy korkeammalla TDP-arvolla varustettu suoritin. Lisäksi UX32VD lämpenee huomattavasti jos sitä rasitetaan erityisen paljon esimerkiksi pelatessa, ja tuulettimet joutuvat koville.
Koska UX32VD käyttää mekaanisen kiintolevyn ja pienen SSD:n yhdistelmää, sen käyttönopeus voi vaihdella paljon riippuen siitä, onko tarvittava data SSD:llä vai mekaanisella kiintolevyllä. Asuksen kannettava herää unitilasta 2-7 sekunnin sisään tilanteesta riippuen. Käynnistysajaksi mitattiin 30 sekuntia ja kannettava sulkeutui työpöydältä 15 sekunnissa.
UX32VD:n käyttämä Hitachin 500 Gt kiintolevy ja Sandiskin 32 Gt SSD eivät kumpikaan ole markkinoiden kärkikastia nopeuksiltaan, mutta yhdessä ne luovat kuitenkin selvästi pelkkää 5400 RPM:n kiintolevyä nopeamman kokonaisuuden. Tehtaalta tulleessa kannettavassa tarjolla on käytännössä reilut 403Gt vapaata tilaa.
UX32VD saavutti PCMark 7 –testissä 2195 pistettä. 3DMark 11 –testissä UX32VD sai tulokseksi P1029, Graphics Scoren ollessa 915. Windows Experience Index –testissä tulokseksi saatiin 5,9 pistettä, heikompien osien ollessa muisti ja kiintolevy.
Akkukesto
Akkukestoa testattiin pelaamalla Portal 2 –peliä performance-virransäästöasetuksella, ja toistamalla HD-laatuista MKV-videota näytön kirkkaus puolivälissä ja WLAN pois päältä.
UX32VD siirtää kannettavan battery saving –tilaan jos kannettava ei ole kytketty virtalähteeseen, mutta virransäästötilassa pelaamisen voi suosiolla unohtaa, sillä suorituskyky romahtaa, eikä kannettava jaksanut pyörittää edes Minecraftia sulavasti. Performance-tilassa Portal 2 –session kestoksi saatiin 1:07.
Pelaamisen aikana UX32VD:n alumiinirunko lämpenee huomattavasti, ja tuulettimen melu on selvästi kuultavissa, joskaan ääni ei ollut rasittavaa laatua.
Videontoistotesti tehtiin MPC-HC:lla ja HD-laatuisella MKV-videolla rautapurkua hyväksi käyttäen. UX32VD jaksoi pyörittää videota 3:20 kunnes se siirtyi horrostilaan.
Asus lupaa UX32VD:n akkukestoksi 7 tuntia langatonta surfausta. Koska UX32VD:ssä käytetään 48 wattitunnin akkua, sen akkukesto jää hieman kalliimmasta UX31A:sta, johon on mahdutettu 50 wattitunnin akku.
kommenttia 3
No mutta! Tämähän on erinomainen ultrabookiksi...
Tekisivät tästä vielä snadisti isomman sellaisen 1.6 -1.8 kiloisen ja laittaisivat kunnon akun ja vähän hiljaisemman tuulettimen, niin eipä voisi paljon muuta toivoa. (No ehkä pikkaisen lisää tuota GPU nopeutta...)
Miten tuo kovalevyn vaihtaminen noin käytännössä kun siellä on se pikkunen sd kaverina. Jos noin yleisesti nakkaa jonku helekutin noppeen ison sd:n tilalle niin saako sen pienen sd kovon tuolta nätisti vekeen ilman että tarvii miettiä että pelaako pelkästään isommalla sd:llä?
Toinen juttu mikä kävi mielessä on että kun joissain testeissä tuota on lämpenemisestä haukuttu kovastikin. Voisko tuota lämpöongelmaa jotenkin helpottaa?
Itse itselleni vastaten, kun tuli kone ostettua. Eli SSD:n vaihto onnistuu nätisti. esim samsung 830 128gt menee suoriltaan slottiin kun 7mm paksu on.. yli 7mm levyjä joutuu modaamaan. Vaihdoin SSD:n tuon 500gt levyn tilalle, asensin usbitikulta home premiumin puhtaana läppärin omalla cd keyllä sekä latasin ja asensin asuksen sivuilt n gigan verran ajureita ja vola :) Tuota 32gt SSD levyähän wintöötti ei näe. Mutta pitää kikkailla se vielä jollain ilmeellä esille tuonne niin saa vähän lisästoragea.
Lämpöongelmia ei ainakaan vielä cleanilla installilla ole ollut. Alkuperäisellä kovolla tuntu tuuletin huutavan enemmän.