Testissä viisi koteloa pelaajille 80 ja 120 dollarin väliltä
Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia
Xigmatek Midgard II
Xigmatekin Midgard II sisältää paljon NZXT:n Phantom 410:stä löytyviä hyviä ominaisuuksia, mutta silti osa kilpailijan erikoisuuksista kuten sisäiset läpivientien tiivisteet on jätetty pois.
Midgard II ei sisällä sisäänrakennettuja tuuletinohjaimia, mutta tarjolla on aseman paikalle tuleva erillinen tuuletinohjain. Nelipinninen virtajohto on tarkoitettu yläpaneelin kiintolevytelakalle, johon voidaan kiinnittää 2,5 ja 3,5 tuuman asemia ulkokautta.
Xigmatek on ainut, joka toimittaa kotelon mukana erillisen kolmea tuuletinta tukevan ohjaimen sekä vaihtoehtoisen etupaneeliin tarkoitetun kuoren optiselle asemalle. Kuori sopii kannettavissa tietokoneissa käytettyihin ohuisiin optisiin asemiin. Midgard II tukee vain kolmea 5,25 tuuman asemaa, mutta jos käyttää kannettaviin suunniteltua ohutta asemaa ulkoisessa asennuspaikassa, jäljelle jäävät kolme 5,25 tuuman paikat voi hyödyntää muihin tarkoituksiin.
Midgard II mahdollistaa 2,5 tuuman asemien asentamisen keskelle 3,5 tuuman kelkkaa, joten asentaja säästyy ylimääräisten ruuvien irrotukselta, joka on pakollinen operaatio monissa kilpailevissa toteutuksissa.
Asemat voidaan irrottaa paikaltaan vääntämällä salpamekanismin nuppia 90 astetta ja vetämällä sen kokonaan irti. Xigmatekin kiinnitysjärjestelmä sisältää kiinnikkeet molemmilla puolilla, mikä tekee asennuksesta tukevamman, mutta vie enemmän aikaa.
Yhtäläisyydet NZXT:n kanssa jatkuvat myös kokorajoituksissa, sillä myös Midgard II:n kaapeliläpiviennit peittyvät osittain ylisuuren emolevyn alle. Tälläkin kertaa ongelma ratkesi poistamalla keskimmäinen kiintolevykehikko kotelosta, mikä vapautti tilaa ATX- ja PCIe-kaapeleille.
Midgard II:n tuuletusratkaisut ja muut ominaisuudet on toteutettu hillityn tyylikkäästi.
kommenttia 2
Hienoa että tulee pitkästä aikaa kotelo revikkaa. Näitä on mielenkiintoista lueskella sekä verrata esimerkiksi omaan laatikkoon, sille näistä ehdokkaista ei löytynyt voittajaa. Tuuletus ratkaisut, ulkonäkö, hiljaisuus, runsaat tilat ja esimerkiksi vesijäähdytys huomioon ottaminen. Tästä artikkelista puuttui ikäväksi tieto siitä että miten nämä kotelot menestyisivät nestejäähdytyksellä.
Vaikka NZXT valikoituikin voittajaksi, niin ulkonäkö pistää ainakin allekirjoittaneen hämmentyneeksi. Mielestäni kotelo on yksinkertaisesti ruma, mutta onneksi maailmalta löytyy ihmisiä joita tämän tapaiset kotelot miellyttävät, eikä omalla mielipiteelläni näin ollen hirveästi painoarvoa ole.
Sitten oltaisiin voitu mainita myös se että mikä on tämä "ylisuuri ATX" emolevy, onko se siis jokin Asuksen oma versio ATX:stä, vai onko se esim E-ATX luokan emolevy? Arvostelusta tuota ei saanut selville.
Kun huomiodaan ja arvioidaan koteloiden tiloja, asentamista, johtojen läpivientejä jne, pitäisi mielestäni arvostelussa olla silloin oikean kokoinen emolevy. Toki on hienoa että tuollainen poikkeavan kokoinenkin emolevy mahtuu näihin koteloihin, joissa noudatetaan ATX standardia.
Lisäksi jäähdytys tehoa oltaisiin voitu testata myös lisäämällä kaikkiin koteloihin tuulettimet niihin paikkoihin joihin se on mahdollista. Esimerkiksi, mikäli joku aikoo ostaa Xigmatekin kotelon, voi siihen ostettaessa hankkia lisää tuulettimia, jolloin jäähdytys teho luonnollisesti pitäisi kasvaa. Nuo In Winin ja MSI:n kotelot eivät kovin hyvin ole Suomessa edustettuina joten niille en itse muutoinkaan hirveästi anna painoarvoa.
In Winiin tosin on tullut törmättyä ainakin saksalaisissa nettikaupoissa, joten sieltä konetta tilaavat voivat hyötyä tästä artikkelista ainakin kyseisen kotelon osalta.
Hienoa olisi saada testiin ainakin Fractal Designing (Arc Midi, Define R3) kyseisen hintaluokan kotelot, ja lisäksi vaikkapa CoolerMasterin CM 690 II, HAF 912 Plus, NZXT:n H2 Classic, BitFenix Raider ja vaikkapa hieman alemman hintaluokan Shinobi Core. Kyseisiä koteloita saa monilta jälleen myyjiltä ympäri Suomen. Lisäksi mainitsemani kotelot ovat usein mainittuina tietokonepakettia kasatessa sellaista kysyville.
Vielä sellainen seikka joka tuli mieleen, että ellen aivan metsään ole mennyt niin muistelisin ensimmäisen Xigmatek Midgardin olleen iso vaikuttaja Fractal Designin Definelle, siis alkuperäiselle. Joten mikäli tuo uudempi revisio tuosta Midgardista on samalla tasolla kuin alkuperäinenkin, niin on se ehdottomasti yksi harkitsemisen arvoisista koteloista.
Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless